1

Temat: Światłowód w ziemi i położenie routera w domku

Z tego co widzę, to na wsiach, gdzie są słupy wszyscy ciągną internet światłowodowy kabelkiem do routera na strychu, bo tak najprościej, ale czy najlepiej? 
U mnie na skraju miasta nie ma słupów i światłowód będzie szedł w ziemi -czy router dać na strych, czy tak jak doradza znajomy, na parter pod sufitem? Nie wykluczam, że ich router będzie pracował jako modem, a ja na na routerze z gargoyle.

Sprzęt dostawcy to ponoć Halny HL-4GQV i znajomy odradza strych z kilku względów, m.in. warunki cieplne i zasięg WiFi na parterze  marny.  Nie chciałbym montować dodatkowych AP na parterze, ale strop piętra jest laną betonowa płytą ze styropianem,   jastrychem i podłogą. Piętro ma lekki strop - regips od dołu, wełna i od góry deski na strychu.
Będzie też sieć LAN do 4 pokoi, ale dla WiFi wg mnei kluczowym jest parter i ew, ogród a  nie strych, czy dobrze myślę?

2

Odp: Światłowód w ziemi i położenie routera w domku

Sorry, ale dlaczego router miałby być na strychu? Jakie to ma uzasadnienie? Że wfii spływa na dół czy jak, bo nie widzę jakiegoś uzasadnienia. Instaluj gdzie chcesz, dodaj AP jak musisz na piętrze i tyle.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dzięki CEzary. Pytam, bo w około widzę, że jednak ciągną na strych i stąd to prymitywne pytanie. A ja chciałbym uniknąć wielu sprzętów, ale mimo wszystko zastanawiam się dlaczego/ z jakiego dobrego powodu większość (chyba)instaluje router na strychu -jest jakieś wytłumaczenie/uzasadnienie albo przeciwwskazanie?

4

Bo tam można schować wszelki złom i nie widać w domu? Sorry, nie znam uzasadnienia.

5

smile Dzięki! smile

6 (edytowany przez ambrozy5 2020-11-06 22:28:42)

jak po słupach to musi być na strychu , jak ziemią to w piwnicy - praw fizyki nie oszukasz.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

7 (edytowany przez adax 2020-11-06 22:04:00)

ambrozy5, oj naprawde w piwnicy, a po co tam i komu? Podobnie jak po co wifi na strychu smile

A jeśli chodzi o jednolitą sieć mesh WiFi opartą na 2 routerach, to na jakim sprzęcie/sofcie to się da zrobić optymalnie cenowo?

8

Doświadczalnie powiem że generalnie ath10k źle działa (lub wcale) w meshu więc kup sobie jakiś gotowy zestaw do mesha od tp-linka czy asusa.

9

Dzięki Cezary. O mesh zapytałem tylko z czystej z ciekawości, bo dopiero odkryłem ten temat. Będę na ArcherC7 z Gargoyle.

Ja też nie wiem dlaczego ludziska u mnie wybierają strych, bo zdążyłem dziś zrobić testy na 2.4GHz i mam miejsce na parterze pod sufitem koło schodów na piętro, gdzie dość dobrze sygnał pokrył i parter i pięterko. Natomiast ze strychu to poddasze było OK, ale parter tylko  w zakresie otworu schodowego, a w końcu najbardziej mi zależy na WiFi w salonie i kuchni.

Nie wiem jeszcze jak zrobię przejście światłowodu z ziemi do punktu centralnego przy schodach -jak to ukryć?

Oczywiście AP dla ogrodu prawdopodobnie będzie dołączany. Czy AP dla WiFi może być na każdym NEXX z Gargoyle, czy  jakimś konkretnym?

10

AP zrobisz z dowolnego routera, więc jaki chcesz.

Wiadomo że strych jest najlepszym miejscem dla routera. Tak samo jak wiadomo że czerwony samochód jest najszybszy spod świateł i nie ma co się z tym sprzeczać.

11

adax napisał/a:

Dzięki Cezary. O mesh zapytałem tylko z czystej z ciekawości, bo dopiero odkryłem ten temat. Będę na ArcherC7 z Gargoyle.

Ja też nie wiem dlaczego ludziska u mnie wybierają strych, bo zdążyłem dziś zrobić testy na 2.4GHz i mam miejsce na parterze pod sufitem koło schodów na piętro, gdzie dość dobrze sygnał pokrył i parter i pięterko. Natomiast ze strychu to poddasze było OK, ale parter tylko  w zakresie otworu schodowego, a w końcu najbardziej mi zależy na WiFi w salonie i kuchni.

Nie wiem jeszcze jak zrobię przejście światłowodu z ziemi do punktu centralnego przy schodach -jak to ukryć?

Oczywiście AP dla ogrodu prawdopodobnie będzie dołączany. Czy AP dla WiFi może być na każdym NEXX z Gargoyle, czy  jakimś konkretnym?

1. Oddziel sprawę montażu routera/modemu GPON dostawcy od Twoich sprzętów.
Jeżeli wchodzisz do domu światłem ziemią to daj go w piwnicy (jeżeli nie masz to schowaj gdzieś na parterze w niewidocznym miejscu, np. kotłownia), jeżeli natomiast wchodzisz napowietrznie to zostaw go na strychu. To nie jest istotne, bo on będzie ustawiony w bridge z wyłączonym wifi (będzie pełnił tylko rolę mediakonwertera sygnału FTTH na kabel miedziany LAN). Nie ma to najmniejszego znaczenia, bo od niego będziesz szedł skrętką do swojego routera. Nie ciągnij światłowodu do schodów, bo będziesz miał jeszcze mniej estetycznie. Będziesz miał wtedy tam 2 urządzenia (1 od dostawcy, 2 Twój router). Poza tym na światłowód (patchcord) musisz bardziej uważać przy przeciąganiu.

2. Musisz porobić testy gdzie najlepiej sygnał pokrywa Ci powierzchnię domu i skorelować to z możliwością podciągnięcia skrętki. Kabel możesz schować w kanałach wentylacyjnych, przepustach (jeżeli masz), wkuć w tynk (pracochłonne, ale najbardziej estetyczne) lub schować w korytkach i listwach przypodłogowych itp.

3. Jeżeli chcesz mieć najlepszy sygnał, to nie idź na siłę w wykorzystanie tylko jednego routera, czasami 2 w różnych punktach domu są jednym rozwiązaniem. Np. po jednym na piętro.

4. Połączenia pomiędzy modem dostawcy, swoim routerem głównym, oraz ewentualnym dodatkowym AP dla wifi zrób kablem. Unikniesz problemów z "kompatybilnością" standardów wifi, mesh. Będziesz miał stabilność i nieporównywalnie większą prędkość komunikacji pomiędzy routerami/AP.

5. Jeżeli chcesz/planujesz mieć duże prędkości internetu i dużo różnych usług, to rozważ, od razu, czy Twój router to uciągnie, bo często kończy się to na stawianiu głównego routera na miniPC. A to może zmienić rozkład urządzeń w Twoje domowej sieci.

12

ja mam przyłącz na poddasze ze słupa, puszkę i swoje kable miedziane i światłowody mam poprowadzone kanałem wentylacyjnym do piwnicy gdzie mam sprzęt w szafce rack. reszta skrętką i światłem pospinane, gniazda rj45 kilka lat temu porobiłem i  kable pod tynkiem.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .