Temat: Roaming WiFi Netgear r6220
Witam, posiadam internet od UPC (modem Connect Box) oraz dwa routery Netgear r6220 z zainstalowanym najnowszym OpenWrt 19.07-SNAPSHOT
Przestawiłem już connect boxa tylko i wyłącznie w tryb modemu i podłączyłem kablem do portu WAN jednego z r6220 - pracuje on jako AP i rozgłasza WiFi (2,4 GHz oraz 5 GHz) - do niego podłączony jest drugi r6220 który ustawiony jest tak aby służył tylko jako repeater (podłączony internet pod lan, wyłączone DHCP - wszystkim zarządza główny R6220)
Mieszkam w bloku, mieszkanie M2 - pierwszy netgear stoi w salonie, w drugi pokoju jest już słabszy zasięg więc zaopatrzyłem się do niego w r6220 który robi za repeater. Załączyłem roaming WiFi i zestawiłem routery w te samą domenę - roaming działa lecz przełączenie na sieć o lepszym zasięgu następuje tylko wtedy gdy znajduje się na końcu mieszkania - drugi router nie przełącza w ogóle (trzyma ciągle połączenie mimo tego iż jest ono słabe). Dzieje się tak na telefonie z androidem, czytałem że to częsty przypadek iż na androidzie jest z tym problem ponieważ połączenie jest trzymane półki zasięg nie zostanie stracony całkowicie. Próbowałem zmniejszać sieć radia lecz niezbyt to działa ponieważ wtedy nawet i w pokojach zasięg spada.
Jest może jakaś możliwość rozłączania urządzenia z sieci gdy sygnał spadnie do -65 dBm lub jakaś konfiguracja WiFi roamingu tak aby działał jak tego potrzebuje (pewnie gdyby nie w miarę bliska odległość routerów nie było by problemu, więc zostaje rozłączanie gdy siła sygnału spadnie) ?
Gdy rozłączę telefon poprzez LuCi z głównego routera a znajduje się on w drugim wtedy automatycznie łączy z tym reapeterem - tak jak chce aby było.
Jeżeli jest, bardzo prosił bym o opis jak to zrobić, podejrzewam iż trzeba by napisać skrypt lecz nie wiem jak.
Proszę o pomoc