Temat: Roaming WiFi Netgear r6220

Witam, posiadam internet od UPC (modem Connect Box) oraz dwa routery Netgear r6220 z zainstalowanym najnowszym OpenWrt 19.07-SNAPSHOT

Przestawiłem już connect boxa tylko i wyłącznie w tryb modemu i podłączyłem kablem do portu WAN jednego z r6220 - pracuje on jako AP i rozgłasza  WiFi (2,4 GHz oraz 5 GHz) - do niego podłączony jest drugi r6220 który ustawiony jest tak aby służył tylko jako repeater (podłączony internet pod lan, wyłączone DHCP - wszystkim zarządza główny R6220)

Mieszkam w bloku, mieszkanie M2 - pierwszy netgear stoi w salonie, w drugi pokoju jest już słabszy zasięg więc zaopatrzyłem się do niego w r6220 który robi za repeater. Załączyłem roaming WiFi i zestawiłem routery w te samą domenę - roaming działa lecz przełączenie na sieć o lepszym zasięgu następuje tylko wtedy gdy znajduje się na końcu mieszkania - drugi router nie przełącza w ogóle (trzyma ciągle połączenie mimo tego iż jest ono słabe). Dzieje się tak na telefonie z androidem, czytałem że to częsty przypadek iż na androidzie jest z tym problem ponieważ połączenie jest trzymane półki zasięg nie zostanie stracony całkowicie. Próbowałem zmniejszać sieć radia lecz niezbyt to działa ponieważ wtedy nawet i w pokojach zasięg spada.

Jest może jakaś możliwość rozłączania urządzenia z sieci gdy sygnał spadnie do -65 dBm lub jakaś konfiguracja WiFi roamingu tak aby działał jak tego potrzebuje (pewnie gdyby nie w miarę bliska odległość routerów nie było by problemu, więc zostaje rozłączanie gdy siła sygnału spadnie) ?

Gdy rozłączę telefon poprzez LuCi z głównego routera a znajduje się on w drugim wtedy automatycznie łączy z tym reapeterem - tak jak chce aby było.

Jeżeli jest, bardzo prosił bym o opis jak to zrobić, podejrzewam iż trzeba by napisać skrypt lecz nie wiem jak.
Proszę o pomoc

2

Odp: Roaming WiFi Netgear r6220

Norbix1999 napisał/a:

Jest może jakaś możliwość rozłączania urządzenia z sieci gdy sygnał spadnie do -65 dBm lub jakaś konfiguracja WiFi roamingu tak aby działał jak tego potrzebuje (pewnie gdyby nie w miarę bliska odległość routerów nie było by problemu, więc zostaje rozłączanie gdy siła sygnału spadnie) ?

Oficjalnie nie, choć były łatki na hostapd które taką funkcję dodawały. Teoretycznie możesz sprawdzić też https://github.com/berlin-open-wireless-lab/DAWN ustawiając odpowiednią konfigurację, ale to tak sobie działa.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:
Norbix1999 napisał/a:

Oficjalnie nie, choć były łatki na hostapd które taką funkcję dodawały. Teoretycznie możesz sprawdzić też https://github.com/berlin-open-wireless-lab/DAWN ustawiając odpowiednią konfigurację, ale to tak sobie działa.

Bardzo słaba dokumentacja odnośnie tego narzędzia sad dodatkowo nie mogę tego zainstalować za pomocą polecenia opkg install luci-app-dawn. Zapewne nie ma tego w repozytoriach.

W LuCi widzę takie coś

MediaTek MT76x2E 802.11acn Wireless Controller (radio1)
Główny "HolyWiFi-5G" (wlan1)
48:01:C5:4B:AE:3E    OnePlus7Pro.lan (192.168.1.102, fe80::4a01:c5ff:fe4b:ae3e)   

-59 dBm
6.0 Mbit/s, 20 MHz
650.0 Mbit/s, 80 MHz, VHT-MCS 7, VHT-NSS 2, Krótki GI

Gdy kliknę rozłącz w LuCi a telefon ma lepszy zasięg do tej sieci z reapetera wtedy następuje rozłączenie na telefonie i łączy on z tą drugą lepszą siecią zasięgowo.

Dało by to radę jakoś zautomatyzować (napisać skrypt), samo rozłącza gdy połączenie między telefonem a routerem wyniesie -70 dBm ? Wydaje mi się że takie coś miałoby prawo działać tylko nwm jak się do tego zabrać ehh

4

Możesz sobie napisać. iw dev wlan0 station dump czy iw dev wlan1 station dump daje informacje o położnych klientach, reszta to tylko napisane skryptu.

5

temat jest ciekawy - trochę poszukałem i  jest skrypt który może być przydatny https://gist.github.com/lg/e91d1c5c9640 … 1901bb4396 , oraz bardziej  rozbudowane https://github.com/barbieri/barbieri-pl … low-signal 
Przy okazji chciałbym zapytać jak działa przelacznik ROZŁACZ  w luci  ?  (  jak to działa  , jaka wysyła komende , czy klijent  zoastaje  zbanowany na krótki czas  , po czym moze sie podłaczyć , ) ???

6

Dokładnie w pierwszym skrypcie miałeś pokazane jak rozłączyć klienta:

ubus call hostapd.wlan0 del_client "{'addr':'$MAC', 'reason':5, 'deauth':false, 'ban_time':0}"

Co oznaczają poszczególne rzeczy masz np. tutaj: https://forum.archive.openwrt.org/viewt … p?id=62543

Problem ze skryptem to to że to... nadal jest skrypt, więc musi być uruchomiony cyklicznie żeby sobie biegał i to robił. Implementacja na poziomie samego hostpad jest ciekawsza, bo robi to już sam demon który zajmuje się obsługą klienta. No ale nie doczekaliśmy się tego oficjalnie w openwrt.

7

Za dużo kombinujecie, wystarczy ustawić mniejszą siłę sygnału na głównym routerze.

NETGEAR r6220: link --> tworzenie buildu
NETGEAR r6220: link --> przywracanie oryginalnego oprogramowania za pomocą nmrpflash
NETGERA r6220: link --> sterownik mt76

8

Napisał w pierwszym poście że zmniejszenie mocy nie wiele mu to daje.

9

ja mam jednego klijenta który nie wiem czemu zamiast łaczyc sie do głownego AP bo ma blizej  to łaczy sie do mostu - stad moje zaintersowanie  tematem   - dobrze jest  opisany  przykład tutaj https://forum.openwrt.org/t/disconnect- … nt/17556/9  z tego wynikało moje pytanie  jak działa razłaczanie klijenta  . Autor pisze ze u niego najlepiej działa   175 #define WLAN_REASON_DISASSOC_AP_BUSY 5

10

Ja używam dwa r6220 z wersją stabilną 18.06.8, różnica taka, że drugi router łączy się z głównym po Wi-Fi ustawionym jako (client, master) no i całą sieć mam tylko na 5GHz.
Ustawienia drugiego routera zrobiłem na Gargoyle a potem przeniosłem do OpenWrt bo inaczej nie potrafiłem sobie poradzić abym miał globalnie jedną adresację czyli 192.168.1.x.
Telefon z androidem przełącza się do lepszego zasięgu praktycznie bezzwłocznie.

NETGEAR r6220: link --> przywracanie oryginalnego oprogramowania za pomocą nmrpflash

11

Pewnie to wiedzieliście ale ja tego nie wiedziałem więc cytuję

Podstawowa zasada realizacji roamingu w sieci Wi-Fi jest następująca - o przełączeniu się między AP decyduje klient. Standard 802.11 nie określa na podstawie jakich danych i kiedy podejmowana jest przez klienta decyzja o zmianie AP. Roaming jest więc z założenia tą częścią oprogramowania klienckiego, o implementacji której decyduje producent oprogramowania, a nie standard.

Źródło -> Roaming w sieciach Wi-Fi

12

I wielokrotnie to było już tłumaczone tu na forum...

13

I dlatego na niektórych urządzeniach działa to świetnie, na innych fatalnie. Tanie sprzęty często nie są w stanie przełączyć się na inny AP do czasu rozłączenia.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,