1,051

Odp: Zmiany w wydaniu OpenWrt 19.07

Zrób dokładnie to co napisałem w tym co sam zacytowałeś.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

1,052

Cezary napisał/a:

Zrób dokładnie to co napisałem w tym co sam zacytowałeś.

Dziękuję za szybką odpowiedź, niestety nie działa, nie wiem czy dobrze zrobiłem bo z linuxa na razie jestem dość zielony.

Zainstalowałem nano, edytowałem plik dodając w pliku etc/rc.local linijkę:

dnsmasq restart

przed

exit 0

na końcu.

Po restarcie routera dhcp nadal nie przydziela ip po kablu.

Co ciekawe zauważyłem, że po połączeniu kablem jako nazwa sieci w Windows 8 wyświetla się nazwa dawniej ustawionej sieci WiFi (chyba jeszcze na wcześniej zainstalowanym na tym routerze Gargoyle). Nie wiem czy to Windows pamięta tę nazwę, czy zapisała się gdzieś w routerze pomimo kilkukrotnego flashowania routera?

Robię coś źle czy na razie lepiej wgrać 18.06 r7911, na którym dhcp działa bez problemu (już sprawdziłem, potwierdziłem też że można wgrywać starsze wersje sysupgrade)?
Oprócz najnowszego 19.07 r11104 w międzyczasie sprawdziłem też 19.07 r11050 i jest ten sam problem.

Później może spróbuję po factory flashu z oryginalnego firmware na drugim routerze (potrzebuję jeden router z działającym dhcp, drugi egzemplarz to będzie dumb access point).

Co robić?

pozdrawiam,
Grzegorz

1,053

Nie. Wpisz

/etc/init.d/dnsmasq restart

, nie samo dnsmasq restart.

1,054

Cezary napisał/a:

Nie. Wpisz

/etc/init.d/dnsmasq restart

, nie samo dnsmasq restart.

Dziękuję, już działa. Czas na dalszy ciąg konfiguracji, ale to może w innym wątku (jeśli napotkam na jakieś problemy).

pozdrawiam,
Grzegorz

1,055

Też natknąłem się na ten dziwny problem, instalując na czysto obraz "OpenWrt 19.07-SNAPSHOT r11104-e752fc1ff9" od Cezarego na TL-WDR4300.
Jedyna konfiguracja to podłączenie huawei e173 z Aero, żadnych nowych pakietów i innych zmian. Objaw taki jak piszecie - brak przydzielania adresów po DHCP.

U mnie pomogło ustawienie by dnsmasq słuchało tylko na interfejsie br-lan. Po tym zero problemów. Do pierwotnej przyczyny problemu nie udało mi się dojść.
(zakładka DHCP and DNS)
https://i.imgur.com/YVu2GiD.png

router1: Igel H820C + HP NC365 (openSUSE Linux) + Cisco AIR-AP4800-K-K9
router2: Igel H820C + HP NC365 (Alpine Linux) + Cisco AIR-AP4800-K-K9

1,056

Chyba ostatnio zmienili coś na github, bo mi kompilacja znacznie szybciej się utworzyła. Ktoś może potwierdzić, czy też tak ma?

1,057

Nie smile Za to jeżeli już cześć rzeczy masz skompilowanych to następny raz, o ile nie wyczyścisz. będzie używał tego skompilowanego.

1,058

Cezary napisał/a:

jeżeli już cześć rzeczy masz skompilowanych to następny raz, o ile nie wyczyścisz. będzie używał tego skompilowanego.

Wiem o tym, czasami nie czyszczę komendą make clean. Nawet wtedy komplikuje się ponad pół godziny. Dziś to trwało dosłownie 10min. Zmian było kilka a utworzenie obrazu trwało i tak krótko. Ok może to zbieg okoliczności smile

1,059 (edytowany przez marcin19883 2020-07-17 18:29:41)

Chyba coś popsuli. Po dzisiejszej kompilacji jest coś nie tak. Po restarcie routera nie pamięta hasła wifi i ustawienia dnsów w wanie się dublują. A ustawienia wifi ogłupiały, przyciski są takie duże kwadratowe, napisy się rozjeżdzają. W ostatnich dniach przechodzili na pythona 3.5. Może coś się popsuło?

1,060

O czym ty piszesz? Luci?

Jeżeli tak to nie używaj luci bo ci przeglądarka wartości w polach zapamiętuje i wprowadza je sama w hasła...

1,061 (edytowany przez marcin19883 2020-07-17 18:31:30)

Cezary napisał/a:

O czym ty piszesz? Luci?

Jeżeli tak to nie używaj luci bo ci przeglądarka wartości w polach zapamiętuje i wprowadza je sama w hasła...

Zapamiętywanie w przeglądarce mam wyłączone. Nawet po zapisie w konsoli nie zapamiętuje ustawień wifi po restarcie urządzenia. Więc to nie luci winne.

1,062

Więc jffs ci się po prostu nie zrobił?

1,063

Cezary napisał/a:

Więc jffs ci się po prostu nie zrobił?

Wgrałem od nowa factory i nadal to samo. Nie pamięta ustawień wifi. Za to adblocka pamięta. Ustawienia interfejsów tez nie pamięta.

1,064

Jaki sprzęt, co w logach?

1,065 (edytowany przez marcin19883 2020-07-17 18:59:30)

Cezary napisał/a:

Jaki sprzęt, co w logach?

wndr4300. W logach nic nie ma. Przypomniało mi się, że dziś ustawiłem w /etc/uci-defaults szyfrowanie wifi, hasło i dnsy wanu. Czy to przez to? Nie można takich rzeczy ustawiać w skrypcie?

1,066

Można.

1,067 (edytowany przez marcin19883 2020-07-17 19:04:03)

Cezary napisał/a:

Można.

To dziwne, że akurat to sie nie zapisuje po restarcie, co zmieniłem. Pamięta własnie dane z tego skryptu i nie przyjmuje nic więcej. Dziś cos w openwrt zmieniali "build.json", może jednak to przez to?

1,068

Nie, to robi tylko jsona z danymi obrazu ale na kompilerze, nie w samym obrazie.

1,069 (edytowany przez marcin19883 2020-07-17 19:12:17)

Klawisze restartuj się rozjechały.  Nie wiem dlaczego zrobiły się kradratowe. Wczesniej były małe i długie jak napis.
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/404195b8274a.png

1,070

Bo jest restartuj. Za długi napis który nie mieści się na przycisku i przeniósł "uj" do następnej linii smile

1,071 (edytowany przez marcin19883 2020-07-17 22:27:33)

Cezary napisał/a:

Bo jest restartuj. Za długi napis który nie mieści się na przycisku i przeniósł "uj" do następnej linii smile

Zawsze się mieścił smile Dziś się nie mieści? hehe

Chyba sie naprawiło. Jednak gdy dodaje wpisy wifi hasło, szyfrowanie, dnsy, wan eth1, to mi się wszystko psuje. Bez tych wpisów w uci-defaults jest ok. Jednak nie można wszystkiego wspisać. Nie wiem jak to wyjaścić. Wpisuje dokładnie te same komendy, co luci wpisuje w momencie zapisu. Ok niech tak będzie. Dobrze wiedzieć, co działa a co nie.

1,072

Dziwna sprawa, że w tej wersji po ustawieniu kanału na auto Sieć bezprzewodowa jest niewykrywalna. Normalnie zamiast lepie to jest gorzej z tym oprogramowaniem big_smile

1,073

Auto akurat nic ciekawego nie robi, więc nic nie straciłeś. Ustaw na stałe kanał.

1,074 (edytowany przez Snafriozo 2020-07-22 19:49:58)

Rozumiem i dzięki za odpowiedź smile Widzę że nieźle działa ten tryb Programowy flow offloading bo fajnie podbija moc prędkość wi-fi. A czy wtedy musi być wyłączony Sprzętowy flow offloading ?

1,075

Coś ci się przewidziało. Programowy flow offloading nie ma nic wspólnego z wifi a tym bardziej z pobijaniem mocy. To dwa odrębne światy...