Temat: WakeOnLan on mac os catalina 10.15.4

Cześć nie potrafię sam rozwiązań tego problemu...
Chciałbym wybudzić mac os catalina 10.15.4 z uśpienia.

Komputer z mac os-em ma statyczne ip i jest podłączony kablem do routera.
W mac-u ustawiłęm w zarządaniu energią, aby budził się przez WOL, ale jak klikam w routerze obudź, to nic się nie dzieje.

Co mogę jeszcze zrobić, aby móc wybudzać ten komputer ?

Z Windowsa też próbowałem różnymi apkami, ale nic... Nadmienie tylko, że pingi wszystko działa, wszystko się widzi.
Dzięki wielkie za pomoc

2

Odp: WakeOnLan on mac os catalina 10.15.4

Skoro nie potrafi się obudzić to ja bym jednak stawiał na problem z sprzętem (lub nie włączeniem czegoś). Próbowałeś kilku rzeczy, więc jak żadna nie działa to albo raczej po drugiej stronie jest problem.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

W sensie po stronie mac-a ?
Hmm, a nie wiesz na co mogę zwrócić uwagę, gdzie szukać problemu?

4

W pc - musi to być włączone w biosie, karta musi to obsługiwać, w sterowniku w windows musi to być włączone i zwykle komputer nie może by "wyłączony" przyciskiem tylko tak po prostu z systemu operacyjnego. Jak to jest w macu tego już nie wiem, jestem strasznie zacofany jeżeli chodzi o sprzęt appla.

5

Ok dzięki Cezary.

6 (edytowany przez Jan89 2020-07-14 00:47:34)

Proponuję zainteresować się funkcją powernap w Macach. Komputer jak jest uśpiony ciągle podtrzymuje połączenie z siecią, co jakiś czas ściąga maile, powiadomienia itd, można bez problemu zalogować się po ssh lub vnc do niego (wybudza się przy połączeniach przychodzących). Używam tego od dawna ze swoimi Macami smile

router1: Igel H820C + HP NC365 (openSUSE Linux) + Cisco AIR-AP4800-K-K9
router2: Igel H820C + HP NC365 (Alpine Linux) + Cisco AIR-AP4800-K-K9

7

Czyli wcale nieśpi tylko normalnie jest procek uruchomiony...

8

A taki scenariusz...
Instaluje server openvpna na Macu usypiam go... I czy mogę się połączyć klientem openvpn, aby odpalić np. VM, gdzie mam Linuxa ? Chodzi mi po prostu o prace zdalną przy jaknajwiększej oszczędności energii w domu... To znaczy kiedy chcę pracować budzę kompa, kiedy kończę robię sleep. Przynajmniej tak bym chciał... Chyba, że są inne rozwiązania ?

9

Wg opisu powernap na stronie appla mac  działa, działają vpny, synchronizacja zdjęć, poczty itd. A czy działają inne rzeczy typu serwer vpn i vm to już sprawdź czy tak jest.

10

Poza tym to nie powinno się nazywać uśpienie tylko stan awaryjny w macu, bo komp działa i się grzeje...
A jak jestem np. na Hawajach, to skąd mogę wiedzieć, że mi chata nie spłonie... wink

11

Stawiasz router z gargoyle i podłączasz kamerę, proste smile

12

Hehe... smile

13 (edytowany przez Jan89 2020-07-14 14:50:36)

armen10 napisał/a:

Poza tym to nie powinno się nazywać uśpienie tylko stan awaryjny w macu, bo komp działa i się grzeje...

Nie używałeś tego jeszcze. Nie wiem jak to jest zrealizowane, ale komp jak jest uśpiony to można do niego się podłączyć przez ssh, vnc, lub dostać się do udostępnionych udziałów. W tym czasie (oczekiwania) jest zimny i bezgłośny. Taką temperaturę cpu mam po zalogowaniu się na mojego uśpionego Maca:

jan@Jan-MacBook-Pro-2014 ~ $ osx-cpu-temp
25.4 °C

Nie wiem czy w przypadku uruchomienia innych serwerów niż wbudowany ssh, vnc, smb to podłączanie się do uśpionego komputera zadziała.

armen10 napisał/a:

A taki scenariusz...
Instaluje server openvpna na Macu usypiam go... I czy mogę się połączyć klientem openvpn, aby odpalić np. VM, gdzie mam Linuxa ? Chodzi mi po prostu o prace zdalną przy jaknajwiększej oszczędności energii w domu... To znaczy kiedy chcę pracować budzę kompa, kiedy kończę robię sleep. Przynajmniej tak bym chciał... Chyba, że są inne rozwiązania ?

Dokładnie tak nieraz działam, podłączam się zdalnie przez vnc lub ssh, robię co chcę i klikam "uśpij", komputer znów śpi, ale oczekuje na zdalne połączenia ssh lub vnc.
Nie wiem jak w przypadku tworzenia serwera openvpn na Macu - czy tak to zadziała. Na pewno wbudowany klient vpn na Macu podtrzymuje połączenie przy uśpionym komputerze:

Funkcja VPN na żądanie wciąż działa, co zapewnia bezpieczne uaktualnianie firmowej poczty e-mail. (Funkcja Power Nap obsługuje połączenia VPN uwierzytelniane przy użyciu certyfikatu, ale nie obsługuje połączeń VPN wymagających wprowadzenia hasła).

Powernap to akurat jedna z funkcji którą bardzo lubię w Macach, bo raz że można podłączyć się zdalnie do komputera który śpi (jest zimny, cichy, wentylatory nie chodzą), a dwa jak się otwiera taki komputer to np. poczta, wiadomości sms, kalendarz już są zsynchronizowane.

router1: Igel H820C + HP NC365 (openSUSE Linux) + Cisco AIR-AP4800-K-K9
router2: Igel H820C + HP NC365 (Alpine Linux) + Cisco AIR-AP4800-K-K9

14

Jan89, dzięki bo podniosłeś mnie na duchu, że może mi się udać smile