armen10 napisał/a:Poza tym to nie powinno się nazywać uśpienie tylko stan awaryjny w macu, bo komp działa i się grzeje...
Nie używałeś tego jeszcze. Nie wiem jak to jest zrealizowane, ale komp jak jest uśpiony to można do niego się podłączyć przez ssh, vnc, lub dostać się do udostępnionych udziałów. W tym czasie (oczekiwania) jest zimny i bezgłośny. Taką temperaturę cpu mam po zalogowaniu się na mojego uśpionego Maca:
jan@Jan-MacBook-Pro-2014 ~ $ osx-cpu-temp
25.4 °C
Nie wiem czy w przypadku uruchomienia innych serwerów niż wbudowany ssh, vnc, smb to podłączanie się do uśpionego komputera zadziała.
armen10 napisał/a:A taki scenariusz...
Instaluje server openvpna na Macu usypiam go... I czy mogę się połączyć klientem openvpn, aby odpalić np. VM, gdzie mam Linuxa ? Chodzi mi po prostu o prace zdalną przy jaknajwiększej oszczędności energii w domu... To znaczy kiedy chcę pracować budzę kompa, kiedy kończę robię sleep. Przynajmniej tak bym chciał... Chyba, że są inne rozwiązania ?
Dokładnie tak nieraz działam, podłączam się zdalnie przez vnc lub ssh, robię co chcę i klikam "uśpij", komputer znów śpi, ale oczekuje na zdalne połączenia ssh lub vnc.
Nie wiem jak w przypadku tworzenia serwera openvpn na Macu - czy tak to zadziała. Na pewno wbudowany klient vpn na Macu podtrzymuje połączenie przy uśpionym komputerze:
Funkcja VPN na żądanie wciąż działa, co zapewnia bezpieczne uaktualnianie firmowej poczty e-mail. (Funkcja Power Nap obsługuje połączenia VPN uwierzytelniane przy użyciu certyfikatu, ale nie obsługuje połączeń VPN wymagających wprowadzenia hasła).
Powernap to akurat jedna z funkcji którą bardzo lubię w Macach, bo raz że można podłączyć się zdalnie do komputera który śpi (jest zimny, cichy, wentylatory nie chodzą), a dwa jak się otwiera taki komputer to np. poczta, wiadomości sms, kalendarz już są zsynchronizowane.
router1: Igel H820C + HP NC365 (openSUSE Linux) + Cisco AIR-AP4800-K-K9
router2: Igel H820C + HP NC365 (Alpine Linux) + Cisco AIR-AP4800-K-K9