51

Odp: Automatyczne przełączanie pomiędzy WANami (mwan3)

https://eko.one.pl/?p=openwrt-wdr3600#usb

A skrypt musisz sobie oczywiście napisać.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

52

Jasne, tylko że:

root@owrt:~# echo 0 > /sys/class/gpio/gpio21/value
-ash: can't create /sys/class/gpio/gpio21/value: nonexistent directory
root@owrt:~# echo 0 > /sys/class/gpio/gpio22/value
-ash: can't create /sys/class/gpio/gpio22/value: nonexistent directory

czy jest coś w 19.07 dla WDR3600 o czym nie wiemy ??

53

OK znalazłem:

root@owrt:~# ls /sys/class/gpio/
export              gpiochip496         tp-link:ext:lna1    tp-link:power:usb2
gpiochip0           tp-link:ext:lna0    tp-link:power:usb1  unexport

a zatem:

# echo 0 > "/sys/class/gpio/tp-link:power:usb1/value"
# echo 0 > "/sys/class/gpio/tp-link:power:usb2/value"

54

Tak, tu masz już to wyeksportowane.

55

Cześć Cezary,

krótkie pytanie mam tylko: loadbalancing dwóch WANów w domyślnym stosunku 50% / 50% w mwan3 działa jako:
- równoważenie obciążeń łączy
- superpozycja prędkości

Interesują mnie rzecz jasna bardziej lepsze transfery. Jak to mogę uzyskać ??

56

Nie uzyskasz lepszych transferów. Wielokrotnie to było omawiane przy mwan3: on nie sumuje przepustowości łączy. Rozkłada ruch pomiędzy łączami, co powoduje że jak masz kilu userów którzy ściągają kilka różnych rzeczy to ruch rozkłada się na wiele łączy. Ale jeden user z jednym pobieraniem będzie leciał jednym łączem z taką przepustowością jak internet pozwala.

57 (edytowany przez Foksi 2020-05-31 07:07:45)

Ostatnio zrobiłem konfigurację z mwan3 na C7v2 + wanb: GL-AR150 z E3372 hilink Play + wan: MIR3G z E3372 ncm Orange (ten ma być zmieniony na drugi zestaw GL-AR150 z E3372 hilink, router w drodze, modem czeka). Zmieniłem tylko jedną opcję: W zakładce rules przesunąłem default_rule przed https (tak wiem że wtedy reguła https nie działa w ogóle, ale zostawiłem jakby były jakieś problemy żebym mógł łatwo cofnąć konfigurację). Z obserwacji zauważyłem że pobieranie obrazów ubuntu przez torrenta pozwala wysycić oba łącza, co nie jest niespodzianką. Podobnie wygląda sytuacja w kliencie Steam, czego się nie spodziewałem. Wyłączenie reguły https pozwoliło na trochę szybsze ładowanie stron, bo część danych pobieranych jest jednym łączem, a część drugim podczas przeglądania stron.

I tak, konfiguracja mwan3 nie pozwoli na szybsze pobieranie używając jednego połączenia, ale sytuacja się zmienia gdy dane mogą być pobierane kilkoma połączeniami naraz i część trafi do jednego łącza, a część do drugiego. Co zaobserwowałem podczas pobierania ubuntu torrentem, albo pobierając gry klientem Steam. Ja część transferów uzyskałem lepszych, a część pozostała bez zmian na poziomie jaki były na jednym łączu.

Skąd taka dziwna konfiguracja i czy nie mógłbym podłączyć dwóch modemów do C7? W konfiguracji hilink + ncm na pewno tak, ale dwóch hilinków raczej nie, chyba że dałoby się zmienić adresację jednego, bo oba działają na 192.168.8/24. Gdy podłączałem kilka lat temu E3372 ncm do C7 nie działało to stabilnie nawet przez HUBa USB, dlatego podłączyłem przez MIR3G. Ostatnio przyszedł mi pierwszy GL-AR150 i E3372 hilink. Cały zestaw działa stabilnie bez dodatkowego zasilania np. przez HUBa USB, czego nie można powiedzieć o Nexx WT3020, który potrzebował dodatkowego zasilania do modemu. To był też powód dlaczego zamówiłem GL-AR150. Dodatkowym atutem takiej konfiguracji (router z mwan3 + 2x router z modemem) na pewno jest to że z każdym urządzeniem z podłączonym modemem mogę zrobić co chcę nie wyłączając internetu dla domowników.

Mały offtopic, ale może komuś się przyda:
Jako ciekawostkę mogę dodać że jeden z modemów hilink pozwala na ustawienie hasła, a drugi nie ma takiej opcji w panelu. Dlatego oba modemy hilink zostawię bez hasła, ale na urządzeniu z połączonym modemem mam dodaną regułę firewalla:

iptables -I FORWARD -d 192.168.8.1 -j DROP

Co ogranicza bezpośredni dostęp do panelu modemu z komputerów. Czyli nikt nie będzie mógł wysłać SMSa, ani zmienić innych opcji działania modemu. Ale do modemu mogę się dostać logując się na router poleceniem:

ssh -D 1025 root@ip-routera

i ustawiając w przeglądarce SOCK5 proxy. Ewentualnie można na routerze zainstalować tinyproxy (koniecznie ograniczając połączenia do 127.0.0.1) i logować się poleceniem:

ssh -L 127.0.0.1:8080:127.0.0.1:8080 root@ip-routera

Edit, bo przez noc przyszła mi jeszcze jedna opcja do głowy:
Jak się ma dostęp do jakiegoś serwera z co najmniej 2× większym łączem niż suma wszystkich łącz użytych w konfiguracji mwan3 oraz jeśli nie boimy się że admin tego serwera będzie widział cały nasz ruch to można zestawić tunel przez wszystkie łącza i wtedy nawet pojedyncze ściąganie powinno móc osiągnąć prawie maksymalną prędkość sumy łącz. Prawie, bo tunel okłada pakiety swoją informacją która też zajmuje miejsce. Nie wiem jak teraz wygląda sytuacja, bo ostatnio coś takiego zestawiałem ponad 10 lat temu pod FreeBSD, ale myślę że teraz też dało by się to zrobić.

58 (edytowany przez wisipior 2020-05-31 19:25:24)

Cezary napisał/a:

Nie uzyskasz lepszych transferów. Wielokrotnie to było omawiane przy mwan3: on nie sumuje przepustowości łączy. Rozkłada ruch pomiędzy łączami, co powoduje że jak masz kilu userów którzy ściągają kilka różnych rzeczy to ruch rozkłada się na wiele łączy. Ale jeden user z jednym pobieraniem będzie leciał jednym łączem z taką przepustowością jak internet pozwala.

No a jakikolwiek inny soft umożliwia sumowanie łącza ?? Multiwany itp ??
Wiem że jest to możlwe - ponieważ fabryczny soft Asusa RT-AC51U przy pomiarach defacto sumował mi łącza.

59 (edytowany przez Cezary 2020-05-31 20:05:00)

Żadnego nie ma. Możesz zrobić bonding łączy jeżeli po drugiej stronie jest coś co potrafi złożyć te łącza w jedno (np twój vps).

Gdzie w Asusie RT-AC51U masz sumowanie łącza? O jakiej opcji piszesz?

60 (edytowany przez tinware 2020-11-26 21:39:51)

Ostatnio zastanawiałem się nad pewną ofertą Internetu nocnego smile Mój mwan3 działałby w failoverze:
1. Wan-1 - jakieś tam łącze
2. Wan-2 - jakieś tam łącze + korzystna oferta na noc

Musiałbym odwrócić metryki dla tych łącz na noc:
1. Wan-2 - jakieś tam łącze + korzystna oferta na noc
2. Wan-1 - jakieś tam łącze

I przełączać nad ranem:
1. Wan-1 - jakieś tam łącze
2. Wan-2 - jakieś tam łącze + korzystna oferta na noc

Czy jestem w stanie to jakoś zrobić "dynamicznie" bez /etc/init.d/mwan3 restart ?

Mógłbym zrobić balans 50:50 i wyłączać łącze, ale to nie wchodzi w grę, ponieważ wan-1 nie jest tylko łączem dziennym, a wan-2 tylko nocnym

61

Play likwiduje dla nowych klientów transfer nocny smile

Generalnie nie możesz zmieniać metryk bez usunięcia i dodania nowej trasy (w normalnym linuksie czasami było ifmetric, ale w openwrt tego nie ma). Więc jednak restartuj sobie interfesjsy/mwan3.

62

Cezary, mówisz o metrykach /etc/config/network czy /etc/config/mwan3 ?
Mi zależy na zmianach metryk i wag w mwan3 bez resetowania go.

63

Mówię o metrykach interfejsów.