Temat: Automatyczne przełączanie pomiędzy WANami (mwan3)
Cześć,
Pod swoim TL-MR3420v2 z OpenWRT (LuCI lede-17.01) posiadam obecnie dwa źródła z dostępem do Internetu:
# WWAN1 (wlan0) - to HotSPOT z telefonu komórkowego
# WAN1 (eth2) - to modem Huawei E3372 HiLinkW przyszłości zamierzam dokupić jeszcze dwa modemy Huawei E3372 HiLink i dodać je jako WAN2 i WAN3.
Nie zależy mi na rozłożeniu ruchu pomiędzy tymi łączami. Chciałbym ułożyć listę priorytetów, które łącza mają być używane w pierwszej kolejności, a w razie jego awarii lub „deadline” łącze powinno przestać być używane oraz użyte kolejne łącze z listy, np.
WWAN1 - pomijam, transmisja na telefonie wyłączona lub HotSPOT wyłączony
WAN1 - pomijam, to łącze nie „pinguje”
WAN2 - pomijam, karta sim tego łącza straciła pakiet darmowego Internetu wczoraj, co chciałbym podać w WebGUI jako data „deadline” RRRR-MM-DD GG:MM:SS aby po tej dacie operator nie ściągał mi złotówek z konta
WAN3 - to łącze zostanie użyteW sposób ręczny (co powoduje ok. 20 sekundowy zanik pingów do Internetu) przełączałem WAN za pomocą:
ifup wan1 && ifdown wwan1
ifup wwan1 && ifdown wan1Na chwilę obecną moje WAN są połączone w Network -> Interfaces.
Do obsługi takich zdarzeń zainstalowałem:
opkg install mwan3
opkg install luci-app-mwan3Dodałem wartość metric do WWAN1 oraz WAN1. Całość konfiguracji dotychczas obsługuję przez WebGUI. Wchodząc w Network > Load Balancing > Configuration (Interfaces, Members, Policies, Rules) wyczyściłem wszystkie wpisy, ponieważ nie dotyczyły one moich interface.
W Configuration > Interfaces dodałem wpisy dla WWAN1 i WAN1 oraz Configuration > Members ważności łączy jako 1000 dla WWAN1 oraz WAN1.
W zakładce Interface Status oba łącza są dostępne:
wwan1 (wlan0) - Online (tracking active)
wan1 (eth2) - Online (tracking active)Kiedy wyłączam transmisję danych w WWAN1 lub WAN1 widzę te interface jako Offline, ale niestety nie przełącza mnie na drugie łącze. Jako przykład, wyłączam transmisję danych na telefonie.
Sprawdzam połączenie WWAN1 (brak):
ping -I wlan0 8.8.8.8
PING 8.8.8.8 (8.8.8.8): 56 data bytesSprawdzam połączenie WAN1 (dostępne):
ping -I eth2 8.8.8.8
PING 8.8.8.8 (8.8.8.8): 56 data bytes
64 bytes from 8.8.8.8: seq=0 ttl=120 time=28.644 ms
64 bytes from 8.8.8.8: seq=1 ttl=120 time=33.097 ms
64 bytes from 8.8.8.8: seq=2 ttl=120 time=42.766 msSprawdzam połączenie (brak):
ping 8.8.8.8
PING 8.8.8.8 (8.8.8.8): 56 data bytesDodam, że jeśli odwrócę priorytet WAN1, a potem WWAN1 to po wyłączeniu WAN1 wyskakuje mi strona HiLink „Zaloguj się do sieci”.
Co robię źle w tej konfiguracji? Proszę Was o pomoc, bo to mój któryś dzień z rzędu na konfiguracji mwan3. Jeśli mój problem uda się rozwiązać, czy jest szansa dla interfaceów w mwan3 na opcję „deadline”, o której pisałem wyżej?