1 (edytowany przez jzef 2020-03-02 17:56:57)

Temat: OpenWrt x86 - sterowanie pilotem przez IR na RS232

Postawiłem OpenWrt na PC, zrobiłem z tego odtwarzacz audio, teraz chciałbym wykorzystać stary czujnik IR-COM od karty SkyStar2, która była sprzedawana kiedyś z takim czujnikiem:
https://obrazki.elektroda.pl/9393766000_1351157020.jpg
Kiedyś używałem go w Windows z programem Girder i pluginem IgorPlug. Jego zaletą jest to iż działa z dowolnym pilotem.
Czy taki czujnik można wykorzystać w OpenWrt? Czy nie będzie konfliktu z tym iż w OpenWrt działa konsola szeregowa? Czy do tego są sterowniki?

2

Odp: OpenWrt x86 - sterowanie pilotem przez IR na RS232

Sterowniki to pewnie jakieś generic serial skoro jest to na rs232. I tak, będzie problem, zmień sobie na inny serial.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Sterowniki to pewnie jakieś generic serial skoro jest to na rs232. I tak, będzie problem, zmień sobie na inny serial.

Ale czy będzie problem z powodu działającej już konsoli szeregowej w OpenWrt czy że brak sterowników do tego?
Inny serial? - chodzi Ci o inny odbiornik IR na RS232?

Bawiłem się kiedyś WinCE x86 i ten system podobnie jak OpenWrt wypluwa na porcie COM1 informacje debug ale jeśli komputer ma kilka portów COM - to inny port udało mi się wykorzystać do połączenia kablowego z innym komputerem więc może i na OpenWrt tak by się dało bo właśnie mam dwa porty COM w PC na którym zainstalowałem OpenWrt.

4

Z powodu działającej konsoli systemowej.
Jak masz dwa porty to podłącz do innego i tyle.

5

OK, popatrzę czy coś z tym da się zrobić bo mam dwa porty i na pierwszym działa konsola ale drugi chyba wolny:

root@OpenWrt:~# dmesg | grep tty
[    0.000000] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz root=PARTUUID=b6db02a0-02 rootfstype=ext4 rootwait console=tty0 console=ttyS0,38400n8 noinitrd
[    0.000000] console [tty0] enabled
[    0.000000] console [ttyS0] enabled
[    1.980811] 00:04: ttyS0 at I/O 0x3f8 (irq = 4, base_baud = 115200) is a 16550A
[    2.024294] 00:05: ttyS1 at I/O 0x2f8 (irq = 3, base_baud = 115200) is a 16550A

Ten czujnik IR ma odbiornik TSOP, diodę i rezystor: Remote control of computer - Girder

Czy mogę zainstalować pakiet kmod-serial-8250_3.18.23-1_x86.ipk czy się popierdzieli konsola?

6

Tylko po co? Pewnie masz się lircem bawić a nie rsem...

7

Cezary napisał/a:

Tylko po co? Pewnie masz się lircem bawić a nie rsem...

Racja, racja smile Znalałem i zainstalowałem to:
lirc_0.8.7-1_x86.ipk
lirctools_0.8.7-1_x86.ipk

Wiem, że potrzebuję odpowiedni plik konfiguracyjny z kodami swojego pilota w /etc/lircd.conf ale jak mam odczytać te kody i to uruchomić? Próbuję /etc/init.d/lircd enable i start ale nie działa. Cezary, masz jakiś namiar na artykuł LIRC dla OpenWrt?

8

https://eko.one.pl/?p=openwrt-rc ale to staroć. Musisz wygoglować.

9 (edytowany przez jzef 2020-03-02 19:39:42)

Zainstalowałem te dwa pakiety co pisałem, restartowałem OpenWrt ale w katalogu /dev lub podkatalogu /input nie mam urządzenia lirc

10

Do tego jeszcze moduły kernela są potrzebne, pewnie lirc_serial czy coś podobnego.

11 (edytowany przez jzef 2020-03-02 20:14:09)

Tak, chyba dam sobie spokój bo to chyba trzeba kompilować OpenWrt.
najnowszy openwrt + lirc i brak lirc_dev lirc_serial

W dmesg powinienem mieć coś takiego a nie mam:

lirc_dev: IR Remote Control driver registered

No i chyba moduł lirc_dev.ko w lib/modules/

12 (edytowany przez jzef 2020-03-02 20:28:30)

Szkoda, bo taki czujnik IR-COM działa z dowolnym pilotem a kosztował grosze a jak coś można samemu sobie polutować a odpowiednik na USB, który działa jako HID FLIRC kosztuje grube pieniądze - na allegro chcą 100zł + przesyłka sad
Flirc v2

13

Mam coś takiego w pudle jak chcesz: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 76#p109576

14

Cezary napisał/a:

Mam coś takiego w pudle jak chcesz: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 76#p109576

Dzięki, ale chodzi o to iż ja już mam kilka różnych pilotów i odbiorników w tym HID (pisałem nawet o jednym tutaj na forum) ale do nich trzeba właśnie oddzielny pilot na ławie neutral
Myślałem iż może wykorzystam ten IR-COM i kilka przycisków pilota od TV smile

15

P.S. FLIRC to nie jest tylko zwykły czujnik IR HID. Jego można zaprogramować dowolnymi kodami w dowolnym standardzie IR tzn. najpierw uczy się kodów dowolnego pilota a później działa jako HID.
Pewnie dlatego taki drogi neutral