Temat: wimboot z serwera PXE nie działa
Na WinXP i Tiny PXE Server, folder PXE na partycji NTFS dysku - wimboot działa
Na OpenWrt i skonfigurowanym serwerze pxe, folder PXE na pendrive NTFS - wimboot nie działa
Po wybraniu z menu iPXE pozycji uruchamiania WinPE komputer zamiast uruchomić WinPE z pliku boot.wim próbuje wystartować z następnego na liście w bios urządzenia startowego.
Nie ładuje się też tapeta w menu iPXE tylko niebieskie tło. Nic z tego nie rozumiem ?? Folder PXE żywcem przekopiowany z partycji NTFS dysku pod Windows na pendrive NTFS i podłączony do OpenWrt - plik tapety win.png nie jest uszkodzony bo da się otworzyć z pendrive'a ręcznie.
Aha. Myślałem iż może pendrive jest uszkodzony więc postanowiłem go sformatować na nowo i przekopiować folder PXE. Po podłączniu pendrive'a do routera folder /mnt/extstor/PXE jest pusty a po podłączeniu do Windows pojawia mi się błąd, że folder PXE jest niedostępny:![]()
Sformatowałem pendrive'a ponownie, skopiowałem katalog PXE i teraz OpenWrt przestał mi automatycznie montować partycję. Dopiero jak zmieniłem wpis /dev/sda1 na /dev/sda w /etc/rc.local:
ntfs-3g -o big_writes /dev/sda1 /mnt/extstorna
ntfs-3g -o big_writes /dev/sda /mnt/extstorautomatyczne montowanie działa. Czemu wcześniej montowanie działało na /dev/sda1 a teraz musi być /dev/sda ???
Może to wszystko przez to iż partycja NTFS jest montowana jako urządzenie blokowe fuseblk?
/dev/sda on /mnt/extstor type fuseblk (rw,relatime,user_id=0,group_id=0,allow_other,blksize=2048)a może to zależy od wartości blksize=2048 ???
Niedawno miałem podobny problem ale z partycją FAT i serwerem pxe na OpenWrt i tam też było coś z tym blksize właśnie i wtedy pomogła zmiana partycji FAT na NTFS na pendrive'ie:
Problem z odpalaniem z PXE - opcje 'keeppxe' lub 'pxe detect'
Czy opcja blksize ma znaczenie w używaniu serwera PXE na OpenWrt ???