Temat: Problem z odpalaniem z PXE - opcje 'keeppxe' lub 'pxe detect'
Od jakiegoś czasu mam postawiony serwer PXE na OpenWrt AA 12.09 na routerze HG553 gdzie sieć skonfigurowana jest według tego postu -> vodafone HG553 - serwer PXE i serwer działa bardzo dobrze. Ostatnio odkryłem pewien błąd - gdy próbuję odpalić GRUB4DOS z serwera PXE postawionego na OpenWrt wykorzystując opcję pxe detect lub keeppxe w menu pxelinux.cfg:
LABEL gop
MENU LABEL GRUB4DOS over PXE
boot grldr pxe detectlub
LABEL gop
kernel grub.exe
append keeppxe --config-file="/menu.lst/default"prawdziwe komputery restartują się a maszyna wirtualna MS VPC wyrzuca błąd:
An unrecoverable processor error has been encountered. The virtual machine will reset now.
Wygląda na to iż jest to wina serwera PXE postawionego na OpenWrt ponieważ ta sama konfiguracja serwera PXE żywcem przeniesiona na inny komputer i system pod inny program serwujący np. ThinkPad X61, WinXP SP2 64-bit, Tiny PXE Server działa bez problemu.
Próbowałem najnowszych wersji GRUB4DOS ale nic to nie daje. Dopiero jak usunę opcję keeppxe:
LABEL gop
kernel grub.exe
append --config-file="/menu.lst/default"to GRUB4DOS startuje ale do linii poleceń ponieważ nie ma w tym momencie urządzenia (pd) a więc brak menu.lst - w moim przypadku menu default
Fakt - używam starej wersji PXELINUX 3.86 ale nie zamierzam zmieniać na nowszą bo kiedyś jak tworzyłem i konfigurowałem cały serwer to przy testowaniu nowszej wersji wiele rzeczy przestało mi działać ponieważ nie pasuje konfiguracja ze starej wersji.
Przypominam iż problem zauważyłem tylko na OpenWrt a na innym komputerze serwer działa wyśmienicie.
Mógłby ktoś to sprawdzić na swoim serwerze postawionym na OpenWrt czy opcje pxe detect lub keeppxe powodują też restart komputera.
Jeśli nie mamy GRUB4DOS na serwerze to należy pobrać np. najnowszy tutaj -> http://grub4dos.chenall.net/, wypakować z archiwum do katalogu głównego serwera PXE pliki grldr i grub.exe a w menu pxelinux.cfg lub w pliku default na serwerze dodać którąś z pozycji uruchamiającej GRUB4DOS albo tę dla pliku grldr albo dla pliku grub.exe
Z góry dzięki.