Temat: vodafone HG553 - serwer PXE
W tej chwili używam urządzenia Draytek (router/switch/AP/modem ADSL) - Internet od Orange po kablu telefonicznym (RJ11). Aby odpalić serwer PXE w sieci LAN uruchamiam po prostu program na laptopie w Windows który jest w tej samej podsieci. Serwer działa nawet przez Wifi z laptopa dzięki czemu dowolny komputer podłączony przez kabel Ethernet do routera Draytek może wystartować z serwera PXE (oczywiście o ile karta sieciowa ma boot agenta).
Chciałbym zastąpić laptopa urządzeniem HG553 z odpalonym serwerem PXE w tej samej podsieci co Draytek. Udało mi się to zrobić ale gdy HG553 ma inną podsieć LAN niż Draytek:
config switch 'eth1'
option reset '1'
option enable_vlan '1'
config switch_vlan
option device 'eth1'
option vlan '1'
option ports '0 1 2 5t'
config switch_vlan
option device 'eth1'
option vlan '2'
option ports '3 5t'
config interface 'loopback'
option ifname 'lo'
option proto 'static'
option ipaddr '127.0.0.1'
option netmask '255.255.255.0'
config interface 'lan'
option type 'bridge'
option ifname 'eth1.1'
option proto 'static'
option ipaddr '192.168.30.1'
option nat '1'
config interface 'wan'
option ifname 'eth1.2'
option _orig_ifname 'eth1.2'
option _orig_bridge 'false'
option proto 'static'
option ipaddr '192.168.40.100'
option gateway '192.168.40.1'
option dns '192.168.40.1'Wtedy mam dostęp do Internetu i pakietów z OpenWrt. Kabel jest wpięty w port 4/TV i robi jako WAN - podsieć ta sama co na Draytek. Serwer PXE działa ale tylko gdy podłączę innym kablem jakiś komputer do HG553. W sumie mogło by tak zostać bo i tak oba urządzenia są obok siebie więc bez różnicy jest czy podłączam sprzęt do Draytek czy do HG553.
Ale ciekawi mnie jak skonfigurować aby nie było portu WAN w HG553, działał serwer PXE i można było podłączać sprzęt do Draytek zamiast do HG553?
P.S. Instrukcja konfiguracji USB na USB Storage [OpenWrt Wiki] nie jest aktualna. Trzeba dodatkowo zainstalować pakiety:
opkg install kmod-usb-ohci
opkg install kmod-usb-uhci
opkg install kmod-usb2
Bez tego USB nie działa a narzędzie lsusb zwraca błąd:
unable to initialize libusb: -99Protokół HTTP jest szybszy od TFTP więc można wyłączyć interfejs LuCI a zamiast tego skonfigurować ścieżkę do katalogu głównego serwera PXE który jest na pendrive'ie - robimy to w pliku /etc/config/uhttpd zmieniając linię:
option home /wwwna punkt montowania katalogu głównego serwera PXE, u mnie jest to:
/mnt/extstor/pxe