776

Odp: Zmiany w wydaniu OpenWrt 19.07

hejka
małe pytanko
czy na ostatniej wersji "OpenWrt 19.07-SNAPSHOT r10904" ktoś uświadczył spadki transferów po LAN? czy tylko u mnie coś ześwirowało?
po wifi telefon wysysa łącze na maxa a po lan sporo obcina;/ dodam, że wcześniej wszystko było ok

777

1. Czemu nie ma oprogramowania do tl-wdr4900-v1 tylko jest v2 ?
2. Czemu  dla tl-wndr4300 jest oprogramowanie w katalogu   ar71xx-nand-wndr4300 skoro jest już w ath79-generic-tplink_tl-wdr4300 ?

778 (edytowany przez mar_w 2020-02-10 01:08:40)

Snafriozo napisał/a:

1. Czemu nie ma oprogramowania do tl-wdr4900-v1 tylko jest v2 ?
2. Czemu  dla tl-wndr4300 jest oprogramowanie w katalogu   ar71xx-nand-wndr4300 skoro jest już w ath79-generic-tplink_tl-wdr4300 ?

Ad 2. nie ma takiego routera jak tl-wndr4300 smile Jest za to wndr4300 i leży tam gdzie leży. WNDR4300 to produkt NETGEAR-a
a tl-wdr4300 to produkt TP-Linka zupełnie inny sprzęt. Nie myl modeli.

Ad 1. wdr4900-v1 to inna architektura niż wdr4900-v2. Żale do producenta.
v1 to mpc85xx
v2 to ar71xx

Jak widać po katalogach Cezary nie kompiluje mpc85xx. Dlaczego? pytaj u źródła skoro tak bardzo pali Cię ten problem smile

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

779

Nie używam i nigdy nie miałem nic mpc85xx - więc nie kompiluję tego. Zresztą popularność tego modelu znikoma.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

780 (edytowany przez Snafriozo 2020-02-11 11:52:59)

mar_w napisał/a:

Ad 2. nie ma takiego routera jak tl-wndr4300 smile Jest za to wndr4300 i leży tam gdzie leży. WNDR4300 to produkt NETGEAR-a
a tl-wdr4300 to produkt TP-Linka zupełnie inny sprzęt. Nie myl modeli.

Zgadza się ponieważ popełniłem wzrokową pomyłkę i myślałem , że oprogramowanie do TL-wdr 4300 leży w dwóch miejscach wink
Bardzo dziękuję za sprostowanie, naprowadzenie na właściwy tor oraz dobrą odpowiedź.

781

Królik napisał/a:
Cezary napisał/a:

Hm, czy coś tam jest przechowywane powiadasz. Co jak byś zmniejszył partycje tak żeby nie ruszać określonego obszaru z którym uboot chce się bawić?

Niestety na praktycznie całej partycji coś jest. W R6800 raczej concat nie przejdzie.

Zobaczymy co z R6220.

Działa Ci?
Mi nie. Albo coś zepsułem w makefile.

Tzn. Działać działa jak zrobiłem sysupgrade z działającego normalnego obrazu. Było 80MB+ wolnego flash, dało się zrestartować i nadal było tyle miejsca. Postanowiłem wgrać na czysto i niestety już się nie uruchamiał.

782

Cezary napisał/a:
Królik napisał/a:
Cezary napisał/a:

Hm, czy coś tam jest przechowywane powiadasz. Co jak byś zmniejszył partycje tak żeby nie ruszać określonego obszaru z którym uboot chce się bawić?

Niestety na praktycznie całej partycji coś jest. W R6800 raczej concat nie przejdzie.

Zobaczymy co z R6220.

Działa Ci?
Mi nie. Albo coś zepsułem w makefile.

Tzn. Działać działa jak zrobiłem sysupgrade z działającego normalnego obrazu. Było 80MB+ wolnego flash, dało się zrestartować i nadal było tyle miejsca. Postanowiłem wgrać na czysto i niestety już się nie uruchamiał.

To skończyłeś jak ja. Niestety zdaje się, że w żadnym ramipsie netgeara unused nie jest unused.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

783

No nie zupełnie. Bo te unused można sformatować i używać. Wrócę do domu to ją wyzeruję zupełnie i zobaczę.

784

Spróbuj wrócić do fabryki i wgrać od nowa factory.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

785

Jeszcze działa. Sformatowałem sobie partycję, wgrałem factory przez nmrpflash, uruchomił się normalnie. Restarty też idą dobrze

786

A sysupgrade idzie dobrze?

787

Tak, przeżył, uruchomił się dobrze.

788 (edytowany przez fufus 2020-02-13 22:10:48)

Zaktualizowałem ostatnio OpenWRT do najnowszej wersji (pobranej tutaj). Mam wrażenie, że poprzednia wersja miała ciut szybsze GUI, teraz dług czekam aż przemieli i wyrenderuje. Da się to jakoś poprawić?
Ruterek to TP-Link TL-WDR4300 v1

789

Zawsze możesz porzucić luci na rzecz konsoli.

Nie, nie masz jak tego "poprawić".

790

fufus napisał/a:

Zaktualizowałem ostatnio OpenWRT do najnowszej wersji (pobranej tutaj). Mam wrażenie, że poprzednia wersja miała ciut szybsze GUI, teraz dług czekam aż przemieli i wyrenderuje. Da się to jakoś poprawić?

Posiadam również TP-Link TL-WDR4300 v1 bo raczej v2 to nie ma wink i też mam identyczny problem i lubię korzystać z Lucy ponieważ na konsoli nie potrafię nic robić oprócz przywrócenia ustawień fabrycznych kiedy coś nakombinuje i ruter nie wystartuje. Jest to spowodowane tym iż ruter ma tylko jeden przycisk który jest używany jako VPS i brak drugiego przycisku restartu jest problemem w tym oto modelu w przeciwieństwie do rutera tl-wr1043nd który posiada dwa przyciski i każdy pełni swoją odpowiednią funkcję wiec tam nie ma problemu ;P

Mimo iż TL-WDR4300 posiada 128 MB RAM to i tak jest to słabo radzi sobie z nowym GUI. Myślę, że problem leż w procesorze ponieważ jest troszkę za słaby czyli na SoC - Atheros AR9344, CPU - 560 MHz no i Flash 8 MB, ale ten flash to raczej nie jest problemem bo Flash 16 MB to przydatny jest bardziej gdy wgrywamy większa ilość wtyczek a w moim zostaje przy fabrycznym oprogramowaniu i nic więcej nie dogrywam.

Natomiast pomijając niższy model tl-wr1043nd-v1 to ruterek tl-wr1043nd-v2 posiada lepszy procesor na SoC Qualcomm Atheros QCA9558 - CPU - 720 MHz , 128 MB RAM i 8 MB Flash i tutaj nie ma problemu z pracą pod Lucy.
Nie mówię już nawet o najwyższej wersji tego ruter czyli tl-wr1043nd-v5 który ma specyfikację na Soc Qualcomm Atheros QCA9563 - CPU - 775 MHZ, 128 MB RAM i 16 MB Flash. W tym modelu wszystko szybko i płynnie działa a mało tego można dodać więcej wtyczek do oprogramowania . Pozdrawiam wink

791

fufus napisał/a:

A i zapomniałem bo to jest fajny ruter który ma radio na Częstotliwości (GHz)2.4 / 5.4 i tu problemów żadnych nie będzie oprócz troszkę za dużej ceny, ale coś za coś tak ;P
https://openwrt.org/toh/tp-link/tl-wdr4900

792

Snafriozo napisał/a:
fufus napisał/a:

Posiadam również TP-Link TL-WDR4300 v1 bo raczej v2 to nie ma wink i też mam identyczny problem i lubię korzystać z Lucy ponieważ na konsoli nie potrafię nic robić oprócz przywrócenia ustawień fabrycznych kiedy coś nakombinuje i ruter nie wystartuje. Jest to spowodowane tym iż ruter ma tylko jeden przycisk który jest używany jako VPS i brak drugiego przycisku restartu jest problemem w tym oto modelu w przeciwieństwie do rutera tl-wr1043nd który posiada dwa przyciski i każdy pełni swoją odpowiednią funkcję wiec tam nie ma problemu ;P

Mimo iż TL-WDR4300 posiada 128 MB RAM to i tak jest to słabo radzi sobie z nowym GUI. Myślę, że problem leż w procesorze ponieważ jest troszkę za słaby czyli na SoC - Atheros AR9344, CPU - 560 MHz no i Flash 8 MB, ale ten flash to raczej nie jest problemem bo Flash 16 MB to przydatny jest bardziej gdy wgrywamy większa ilość wtyczek a w moim zostaje przy fabrycznym oprogramowaniu i nic więcej nie dogrywam.

sprobuj zainstalowac czyste openwrt (bez luci) i doinstalowac samo luci bez openssl (jesli nie potrzebujesz). Z doswiadczenia wiem, ze to bardzo spowalnia GUI. No i tym sposobem bedziesz miec chyba 800kB wiecej wolnego na flash.
opcja nr. 2 - wylacz wymuszanie https w uhttpd - i loguj sie przez http

793

Mam duży problem. Router TP wdr3600 V1.
Wcześniej buczał na Luci 17.01. dziś wgrałem 19.07 (bez zachowania ustawień) i bach nie mam dostępu poprzez kabel do Luci z przeglądarki, poprzez putty dostalem się ustawiłem hasło do roota.
Poza tym jest problem z dostawcą internetu - twierdzi, że jest problem z autoryzacja routera i nie chce mi udostępnić neta, mam się kontaktować z producentem (ale jak wgrałem nieoficjalne). Coś się ważnego zmieniło w tym wydaniu? Jakieś pomysły sugestie...

794

1. Najpewniej wgrałeś obraz bez luci po prostu. Wgraj taki z luci.
2. Zmienił się mac adres na wanie (opisałem to w pierwszym poście...). Ustaw sobie taki jak miałeś poprzednio i jaki podałeś operatorowi.

795

Cezary napisał/a:

1. Najpewniej wgrałeś obraz bez luci po prostu. Wgraj taki z luci.
2. Zmienił się mac adres na wanie (opisałem to w pierwszym poście...). Ustaw sobie taki jak miałeś poprzednio i jaki podałeś operatorowi.

Problem rozwiązał się w prostszy sposob, zadzwoniłem ponownie na infolinię i inny informatyk po prostu aktywował mi neta z tym adresem MAC co teraz mam. I dostęp poprzez stronę wrócił smile
Także dziękuję za podpowiedź, lecę robić robić extroota i inne ustawienia.

796

Tylko pamiętaj że teraz musisz siedzieć na 19.07, bo jak wrócisz na starszą wersję to będziesz miał poprzedni adres MAC.

797

Cezary napisał/a:

Tylko pamiętaj że teraz musisz siedzieć na 19.07, bo jak wrócisz na starszą wersję to będziesz miał poprzedni adres MAC.

Dzięki, zdaje sobie z tego sprawę. Mam tylko pytanie dysk USB można podłączyć jak router działa czy bezpieczniej podłączyć przy wyłączonym ?
I tak na szybko - coś lepszego niż ten router co mam - coś polecasz.
Pozdrawiam

798

Podłączyć możesz, usb jest hotplugowe.

A odpowiedź standardowa - kup R6220 za 90zł na allegro.

799

jaki wybrać obraz OpenWRT (factory czy upgrade) żeby zastąpić wersję oprogramowania od Cezarego? Czyli żeby wgrać oryginalne OpenWRT na fouter, na którym poprzednio wgrałem OpenWRT Luci od Cezarego

800

sysupgrade. Jak masz już openwrt/lede/gargoyle to zawsze sysupgrade.