751 (edytowany przez marcin19883 2020-01-16 14:37:52)

Odp: Zmiany w wydaniu OpenWrt 19.07

Cezary napisał/a:

Nie smile To tylko po to żeby się kernel zmieścił w partycji...

To by wyjaśniało, dlaczego obrazy przytyły o 2MB. Było 10MB, JEST 12MB.

752

Cezary napisał/a:

chyba że sobie przekompiluje ath79 i zmieni na 16M, bo ath79 nie ma automatyki.

1.Czyli jak nie ma tej automatyki to jest gorsze czy jak ?
2. Część urządzeń została już przepisania na dts (tylko co to jest ten dts) ?

753

LuCI Master (git-20.020.21516-6ec8520) niby wszystko działa, ale jest strasznie mułowate.

754

@Snafriozo:
1. czyli jest inne, w szczególności jest mniejsze. Dlaczego to wyjaśniłem w pierwszym poście.
2. sposób opisu urządzenia. Czytaj: https://en.wikipedia.org/wiki/Device_tree Tak, część została przepisana, inne jeszcze nie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

755 (edytowany przez Snafriozo 2020-01-21 01:58:01)

Ruter TL-WDR4300 V1. Dziwi mnie fakt, że jak mam neta 100/100 Mbps to na paśmie (2.472 GHz) mam tylko 50/50 Mbp a dopiero jak przełączę radio to na 5GHz to w pełni to wykorzystuje czyli mam normalnie 100 Mbps upload i download. Dlaczego tak jest przecież te 2.4 może wydać nawet do 300 Mbps. yikes
Więc po co takie rzeczy piszą, że  Równoczesna transmisja z prędkością 300Mb/s w paśmie 2.4GHz oraz 450Mb/s w paśmie 5GHz, łączna przepustowość 750Mb/s ?

756

Dlatego że wifi zależy od wielu czynników, w tym obecności innych zakłóceń i sieci w paśmie. A że 2.4 jest zawalone to niestety osiąga się niższe prędkości.

Dlaczego piszą takie rzeczy? Marketing. Magia cyferek.

757

Snafriozo napisał/a:

Więc po co takie rzeczy piszą, że  Równoczesna transmisja z prędkością 300Mb/s w paśmie 2.4GHz oraz 450Mb/s w paśmie 5GHz, łączna przepustowość 750Mb/s ?

Netgear wypuścił 5 klonów tego samego routera i na każdym cyferki są inne. wink

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

758

WNDR4300 v1 jest całkiem wdzięczną zabawką. Jak włączysz mu offloading, to na 5GHz pociągniesz pod 160mbps, zaś
2.4GHz na 40mhz kanale pociągnie powyżej 110 mps.
Karta w lapie, na jakim miałem takie wyniki, to Intel 7260.
Blokowisko w Wawie, sieci dookoła w cholerę.

759

U mnie w okolicy nikt nie ma netu A ten ruter stoi 5 metrów od lapka lenovo legion y 530 nawet jak jestem najbliżej to nic to nie zmienia więc coś go musi dusić hmm Zmiana na 40mhz nic nie pomaga pomaga tylko w radiu 5GHz bo wtedy właśnie widać różnicę. A na 2.4 jest gdzieś ukryty hamulec. sad

760

A nie masz termometrów bezprzewodowych, transmitera video, myszy bezprzewodowej? Ty lub sąsiad.

761 (edytowany przez Snafriozo 2020-01-21 13:25:53)

Cezary napisał/a:

A nie masz termometrów bezprzewodowych, transmitera video, myszy bezprzewodowej? Ty lub sąsiad.

Nic takiego kolego nie posiadam ani moi sąsiedzi którzy mieszkają w innych domach dalej ode mnie wink Może dodam jeszcze, że ten net to światłowód, ale pewnie większego znaczenia to nie ma no i podłączony jest pod modem z tej firmy od światłowodu wiec może tam coś go miażdży jeszcze ale nie mam dostępu do niego bo to jest zablokowane jakoś i nie mogę wejść w opcje tego modemu. Powiedzieli, iż to po to aby zwykły użytkownik nic nie namieszał i nie chcieli mi powiedzieć jak to zrobić aby dostać się do konfiguracji jego. Mieszkam na wsi i daleko mi do jakichkolwiek źródeł zakłóceń. Myślę może że dziś przejdę na twoje oprogramowanie LuCI OpenWrt 19.07-SNAPSHOT bo teraz ma LuCI OpenWrt 18.06-SNAPSHOT i nie wiem jak to było na oryginalnym oprogramowaniu od TP- Link bo tego nawet nie sprawdzałem. W sumie nie ma to znaczenia czy to podniesie cokolwiek bo i tak jestem ciągle na 5GHz tylko to mnie zdziwiło bardzo, że tak jest hmm Ale fajnie iż można się tutaj dowiedzieć wielu ciekawych rzeczy których wcześniej nie wiedziałem. Mogę śmiało powiedzieć CEZARY, że mam ogromny szacun do ciebie bo wspaniale wykonujesz swoją robotę i myślę, że nie ma drugiego takiego kto by ci w temacie dorównał. Trzeba mieć naprawdę mądrą głowę. Serdecznie pozdrawiam i życzę naprawdę dalszych sukcesów wink

762 (edytowany przez Snafriozo 2020-01-23 02:47:26)

salceson napisał/a:

u mnie na wndr4300 działa dobrze. wireguard też ładnie działa. gdybym chciał jednak zrezygnować z publicznego/prywatnego ip to aby dostać się z zewnątrz muszę wykupić VPS?

A tak to jak zmieniasz w ruterze  ip aby być nienamierzany ?

763

Cześć, mam pytanie odnośnie aktualizacji z 18.06 do 19.07. Zrobiłem tak jak pisałeś (bez zachowania konfiguracji), ustawiłem i wszystko działa. Pytanie dotyczy statystyk token mojego urządzenia się zmienił. Tak ma być? Da się go jakoś powiązać z tym starym?

764

W niektórych modelach naprawili przypisane interfejsów do maców, więc jak się zmienił to zmienił się token z niego generowany.
Jak mi na priv wyślesz oba - stary i nowy to mogę ręcznie podmienić w bazie tokeny i będziesz widział to wszystko pod jednym tokenem.

765 (edytowany przez Dyziek 2020-01-25 13:47:25)

Token sie zmienil, bo w 19.07 MAC zdaje sie ma byc taki, jaki masz fabrycznie. Wczesniej bulo inaczej.
Poszukaj na forum, Cezary niedawno to komus tlumaczyl

Edit: no i byl szybszy w odp wink

766

Cezary napisał/a:

Cifsd w openwrt.

cifsd jest tak jak by uproszczoną wersją samby - umożliwia tylko udostępnianie plików, przy tym jest dość nowoczesny (wspiera smb3) i działa bez problemu z windowsem10. Moim zamiarem miało być wywalenie z obrazów z luci samby3.6 i zastąpienie tego cifsd. Sytuacja jest o tyle ciekawa że pojawiły się łatki pozwalające na wytworzenie paczek bez zależności od glibc, co w rezultacie pozwalało na zaoszczędzenie ok 400KB flash - więc jest o co walczyć.
Dziś zrobiłem sobie pierwsze obrazy i powiem że działa to dość mało stabilnie, wywala się co jakiś czas proces, czasami dziwnie mieli i znika zasób z windowsa itp sprawy.
Zostaję więc na razie przy starej sambie, jak coś się zaktualizuję i będzie mnie zadowalała stabilność to wrócę do zmiany w obrazach.

W repozytorium OpenWrt 19.07 pojawiła się docelowa wersja ksmbd (wcześniej nazywało się to smbd a jeszcze wcześniej właśnie cifsd), jest super mała, ale właśnie sprawdzałem i... nie działa. Raz mi się pojawiło w otoczeniu sieciowym i przestało działać, bez żadnego logowania przyczyny. Tak więc plany na razie nie zostaną zaktualizowane i zostaję z sambą 3.6 w obrazach z luci - a szkoda, bo zaoszczędziło by flash.

767

Cezary napisał/a:

Dlatego że wifi zależy od wielu czynników, w tym obecności innych zakłóceń i sieci w paśmie. A że 2.4 jest zawalone to niestety osiąga się niższe prędkości.

Dlaczego piszą takie rzeczy? Marketing. Magia cyferek.

A więc rozwiązałem problem, lecz dziwi mnie fakt, że nikt tu nie wiedział jak to naprawić.
Mimo że sieć 2.4 GHz ustawiam na 40 MHz to i tak osiągam połowę transferu czyli jak pisałem wcześniej jest to 50/50 Mbps.
Jedynym ratunkiem aby uzyskać pełną prędkość czyli 100/100 Mbps jest przejście do ustawień zaawansowanych i zaznaczenie opcji: Wymuś tryb 40 MHz - Zawsze używaj kanału 40 MHz, nawet jeśli kanał dodatkowy nachodzi na inny. Używanie tej opcji nie jest zgodne z IEEE 802.11n-2009!
W przypadku radia 5 GHz nie trzeba tego ustawienia zaznaczać i wystarczy tylko zwykłą zmiana szerokości na 40 MHz.
Dlaczego jest inaczej w przypadku 2.4 GHz tego pewnie się nie dowiem. Podkreślam że w moim otoczeniu nie ma żadnych innych sieci i posiadam światłowód i żadne inne sprzęty i urządzenia ni zakłócają tego sygnału.
Ale dobrze ze to jednak działa tak jak powinno bo myślałem ze mam jakiś okrojony lub uszkodzony ruter big_smile

768

To się nazywa noscan 1 i co chwilę o tym tu piszę na forum.

A dlaczego tak jest - sterownik widzi inne sieci na tych kanałach i nie uruchamia ht40. To też co chwilę piszę. I jak widać - nie dociera do nikogo. I nawet tu jest to napisane: https://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigura … czaniewifi

769

A dlaczego nie da się normalnie z przycisku zrobić restartu rutera aby przywrócić go do ustawień fabrycznych. Przykładowo że pomylisz protokół w lan i wybierzesz nie ten co trzeba to wtedy nie ma możliwości wejścia do ustawień poprzez LUCY. Jedyny ratunek to restart w putty  a to bardzo niewygodne dla kogoś kto jest amatorem. Ten przycisk restartu powinien normalnie być funkcjonalny. Mówię to np. na podstawie rutera TL-WDR 4300. masa pierdół jest niepotrzebnych a restart nie działa i to jest głupota big_smile

770

Nie każdy router ma przycisk reset (!). Akurat wdr4300 ma jeden przycisk o nazwie wps/reset i w openwrt jest on oprogramowany jako wps a nie reset właśnie. Była spora dyskusja na liście openwrt co zrobić z takimi routerami i jak je oprogramować, ale nic specjalnego nie zostało ustalone.

771

Cezary napisał/a:

A dlaczego tak jest - sterownik widzi inne sieci na tych kanałach i nie uruchamia ht40. To też co chwilę piszę. I jak widać - nie dociera do nikogo. I nawet tu jest to napisane: https://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigura … czaniewifi

JA mam to wszystko tak samo ustawione jak tam jest napisane i żadna sieć mi nic nie zakłóca bo tak owych nie ma a 5GHz wtedy mam też wyłączone ale bez tego wymuszenia nigdy sieć nie osiągnie pełnych obrotów tylko połowę w przeciwieństwie do 5 GHz. I tak jak pisałem że mimo ustawień 40 MHz trzeba dodatkowo zaznaczyć tą opcję  Wymuś tryb 40MHz.

772

Cezary napisał/a:

Nie każdy router ma przycisk reset (!). Akurat wdr4300 ma jeden przycisk o nazwie wps/reset i w openwrt jest on oprogramowany jako wps a nie reset właśnie. Była spora dyskusja na liście openwrt co zrobić z takimi routerami i jak je oprogramować, ale nic specjalnego nie zostało ustalone.

Piękna, zrozumiała a zarazem bardzo wartościowa i przydatna odpowiedz za którą bardzo dziękuję smile Gdybym tego nie zapytał to pewnie ciągle bym żył w tej niewiedzy, więc dobrze jest kogoś tak mądrego w tym temacie  wink Pozdrawiam i jeszcze raz bardzo dziękuję.

773

Snafriozo napisał/a:
Cezary napisał/a:

JA mam to wszystko tak samo ustawione jak tam jest napisane i żadna sieć mi nic nie zakłóca bo tak owych nie ma a 5GHz wtedy mam też wyłączone ale bez tego wymuszenia nigdy sieć nie osiągnie pełnych obrotów tylko połowę w przeciwieństwie do 5 GHz. I tak jak pisałem że mimo ustawień 40 MHz trzeba dodatkowo zaznaczyć tą opcję  Wymuś tryb 40MHz.

Cóż, to że nie widzisz żadnych sieci na 2,4 nie oznacza że nic tam nie ma. To wolne pasmo (i uzywane przez masę innych rzeczy, chociaż być takich jak bluetooh).

774

Cezary napisał/a:
Snafriozo napisał/a:
Cezary napisał/a:

Cóż, to że nie widzisz żadnych sieci na 2,4 nie oznacza że nic tam nie ma. To wolne pasmo (i uzywane przez masę innych rzeczy, chociaż być takich jak bluetooh).

1.Czyli nie jednak konieczne jest to wymuszenie i czy to nie jest jakiś problem albo obciążenie dla sprzętu ?
2. Jest jakaś możliwość zwiększenia sygnału nadawania bo na razie mam ustawione na auto i dobiera mi wtedy 18 dBm. Maksymalnie widzę, że można 20 dBm. Kiedyś widziałem nawet iż pojawiało się też 21 dBm lecz teraz tego wyboru nie ma.
3. Jest jakieś ustawienie rutera aby działał optymalnie ? Można prosić jakieś screeny za co byłbym bardzo wdzięczny wink

775

1. Jak sam nie chce wejść na ht40 to znaczy że coś wykrył i tyle. I to już od ciebie zależy czy wymusisz czy nie, bo wymuszenie też może być złe bo transmisja będzie zakłócana i nic z tego dobrego nie będzie. Więc to zależy.
2. To zależy od możliwości sprzętu (20 to limit w u nas w Polsce)
3. Zdefiniuj optymalnie. To domyślne jest dobre. Reszta to już tylko tuningowanie pod siebie (np. ja często wyłączam wifi bo mam zewnętrzne ap i to własnie jest dla mnie optymalne ustawienie - dla Ciebie już nie koniecznie).