26

Odp: Ostrzezenie dla posiadaczy sprzetu firmy UBIQUITI !!

Partycja kernel z ubiquiti to firmware w opewrt.

Uruchom openwrt w faislafe, załaduj mtd-rw żeby odblokować partycje, wgraj przez mtd poszczególne partycje na swoje miejsce i reboot.
Ja bym nie ruszał innych partycji poza kernel/firmware.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

27

No niestety...

mtd write mtdblock2.img firmware
Unlocking firmware ...

Writing from mtdblock2.img to firmware ...  [e]Failed to erase block

Chyba brakuje mu miejsca? Według rozmiaru partycja u mnie ma "00750000" vs "00760000" w ubiqu.

28

Odetnij sobie z mtdblock2.img 0x10000 bajtów i wejdzie, a to pozostałe do board_config...

29

Odcinać z początku czy końca?

30

Z końca oczywiście, jak z początku...

31

Pytam, bo z początku łatwiej smile

32

No pomyśl trochę która z partycji jest za którą. I łatwością to nie nic wspólnego. Przy takim podejściu to zaraz napiszesz następnego mejla typu "nie działa i co teraz".

33

No niestety kombinuje z przycinaniem i wrzucaniem na partycje oczywiście z sukcesem, ale nic mi to nie daje. Dalej otrzymuje od u-boota unifi błędy typu "checksum bad" albo zawieszenie się podczas bootowania. Czyli to samo co miałem przy poprzednich próbach z innym dumpem.
Da się łatwo zmienić rozmiar tych partycji? Mógłbym wtedy wrzucić zwykłą binarkę od ubiquiti, bo teraz dostaje przy tym komunikat o braku miejsca.

34 (edytowany przez carlo497 2020-01-28 00:55:16)

Po wielu kombinacjach udało mi się... Aby uratować po błędach BAD CRC oraz BOOTING platformę ar7240 czyli UAP i UAP-LR 8MB flash wystarczy wrzucić odpowiednie envy dla mtdparts, które zawarte są wewnątrz mtd1. Ubiquiti gdzieś na przełomie softu v3 i v4 scalił ze sobą kernel z rootfs (stare mtd2 i mtd3) przez co nie da się wrzucić nowego softu przez tftp, a stary jest już niedostępny do pobrania. To co jest do znalezienia w mirrorach  z jakiegoś powodu wpada w pętle "Booting..." po flashu.
Wartość mtdparts dla nowych softów:
mtdparts=ar7240-nor0:256k(u-boot),64k(u-boot-env),7552k(kernel),256k(cfg),64k(EEPROM)

Można zrobić dumpa swojego mtd1 i tam to edytować w hexie, ale jest też opcja setenv w u-boocie, która także może zadziałać, ale nie testowałem jej.

Dzięki Cezary za pomoc w ruszeniu tematu.