1 (edytowany przez feedhorn 2016-01-11 17:17:54)

Temat: Ostrzezenie dla posiadaczy sprzetu firmy UBIQUITI !!

Witam serdecznie kolegow zainteresowanych tematem.
Chcial bym sie podzielic informacja, ze firma UBIQUITI dla swojego sprzetu wprowadzila zmieniony   U-Boot 1.1.4.2-s956 .
Urzadzenia z softem  XM5.6.x   -  wyzej nie wgrywac najnowszych softow firmowych pozwej  XM5.5.6 bo zmieniaja U-Boot na wersje 1.1.4.2-s956.

Objawy polegaja to  na tym, ze wgranie softu innego niz firmowy blokuje port WIFI przy wersji U-Boot 1.1.4.2-s956.

Tu wiecej szcsgolow

https://wiki.openwrt.org/toh/ubiquiti/airmaxm

A tu link do protestu.

http://apps.fcc.gov/ecfs/comment/view;E … 0001097391

Ja juz wlasnie przeciczylem na UNFI AP chcac uszczesliwic kolege wgrywaja soft Cezarego.

Mysle, ze podobne problemy moga sie przydazyc innym kolega posiadajacym sprzety firmy UBIQUITI

Przy okazji mam prosbe o zganie wsadu z UNIFI AP
Ta metoda  co ponizej opisuje ale z urzadzenia UNIFI starszego jak 2 lata .

cat /dev/mtd0 > /tmp/mtd0.bin
cat /dev/mtd1 > /tmp/mtd1.bin
cat /dev/mtd2 > /tmp/mtd2.bin
cat /dev/mtd3 > /tmp/mtd3.bin
cat /dev/mtd4 > /tmp/mtd4.bin
cat /dev/mtd5 > /tmp/mtd5.bin
cat /dev/mtd6 > /tmp/mtd6.bin

Calosc spakowac i podac link do pobrania.
Mysle, ze dobra propozycja bylo by aby koledzy posiadajacy sprzety firmy UBUITI pozgrwali full flash powyzsza metada bo moga sie przydac do ratowania sprzetow.
A Cezary je umiesci na serwerze.

Z gory dziekuje za pomoc.

FEEDHORN

2

Odp: Ostrzezenie dla posiadaczy sprzetu firmy UBIQUITI !!

Z tego co piszą na Wiki wynika tylko tyle, że zmienili organizację partycji mtd i tyle. Obstawiam, że partycja ART zmieniła położenie i wgranie OpenWrt powoduje jej nadpisanie, a tym samym... brak możliwości uruchomienia radia.

Drugi link nie działa.

3

Hmmm, ciekawy myk zastosowali. Ciekawe co trzymają w wolnym miejscu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4 (edytowany przez pepe2k 2016-01-04 18:34:00)

feedhorn napisał/a:

[...]
A tu link do protestu.

http://apps.fcc.gov/ecfs/comment/view;E … 0001097391[...]

Co niby ten protest ma wspólnego z opisywaną zmianą deklaracji partycji mtd...? Zrozumiałeś w ogóle ten dokument?

feedhorn napisał/a:

[...]
Przy okazji mam prosbe o zganie wsadu z UNIFI AP
Ta metoda  co ponizej opisuje ale z urzadzenia UNIFI starszego jak 2 lata .

cat /dev/mtd0 > /tmp/mtd0.bin
cat /dev/mtd1 > /tmp/mtd1.bin
cat /dev/mtd2 > /tmp/mtd2.bin
cat /dev/mtd3 > /tmp/mtd3.bin
cat /dev/mtd4 > /tmp/mtd4.bin
cat /dev/mtd5 > /tmp/mtd5.bin
cat /dev/mtd6 > /tmp/mtd6.bin

Calosc spakowac i podac link do pobrania.
Mysle, ze dobra propozycja bylo by aby koledzy posiadajacy sprzety firmy UBUITI pozgrwali full flash powyzsza metada bo moga sie przydac do ratowania sprzetow.
A Cezary je umiesci na serwerze.[...]

Zdecydowanie odradzam. Po pierwsze, w tych zrzutach będą indywidualne dane, które będzie sobie można wyciągnąć, a przede wszystkim - dane kalibracyjne ART są indywidualne dla każdego egzemplarza. W teorii, radio będzie działać na każdych, ale w praktyce może być bardzo różnie.

5

Witam peke2 i Cazary.
Ja mam juz ten nowy U-Boot 1.1.4.2-s956. i jest poprostu puste miejsce bo go zgralem calego flash, moge go wam wyslac do sprawdzenia.

Feedhorn

6

Jak nadpisałeś to tak, masz teraz puste miejsce.

7 (edytowany przez feedhorn 2016-01-09 15:43:54)

W.g mnie to jest zaprotestowanie w imieniu radiomatorow  bo my tez uzywamy sfotu OpenWRT  dla naszych celow w dozwolnych pasmach a tak nas zablkowali.

Tu kolejna informacja

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/ … mp;from=EN

A tu jakie mamy pasmo z moca w.g licencji.

http://iaru-r1.org/index.php/spectrum-a … centimeter

Feedhorn

8 (edytowany przez feedhorn 2016-01-12 14:32:59)

Kolega sam wgral nanowszy soft na UNFI AP a po paru dniach zabawy poprosil mnie o wgranie Twego softu Cezary a ja sie meczylem pare godzin z tym, ze nie moge wlaczyc  WIFI i zaczolem szperac i wyszukalem wyzej  podane opisy.
Wgranie softu firmowego strszej wersji nie dokonuje zmiany,  a tryb RECOVERY dziala i port  lan tez  wiec moglem przesledzic co sie dzieje.

Feedhorn

9 (edytowany przez pepe2k 2016-01-04 18:46:37)

feedhorn napisał/a:

W.g mnie to jest zaprotestowanie w imieniu radiomatorow  boy my tez uzywamy sfotu OpenWRT  dla naszych celow w dozwolnych pasmach a tak nas zablkowali.

Tu kolejna informacja

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/ … mp;from=EN

Feedhorn

Temat stary, wałkowany od roku.
Z tego co wiem, to Ubiquiti zablokowało (lub chce zablokować) przed wgrywaniem innego firmware na pewno na razie tylko swoje produkty AC. Ta zmiana w organizacji partycji mtd na Twoim urządzeniu przecież nie oznacza blokady wgrania OpenWrt... po prostu potrzeba połatać OpenWrt tak, żeby obsługiwał nową organizację partycji, bo inaczej będą efekty takie, jak u Ciebie - nadpisane istotne dane.

feedhorn napisał/a:

Kolega sam wgral nanowszy soft na UNFI AP a po paru dniach zabawy poprosil mnie o wgranie Twego softu Cezary a ja sie meczylem pare godzin z tym, ze nie moge wlaczyc  WIFI i zaczolem szperac i wyszukalem wyzej  podane opisy.
Wgranie softu firmowego strszej wrsji nie dokonuje zmiany. a tryb RECOVERY dziala i pory lan tez  wiec moglem przesledzic co sie dzieje.

Skup się i doczytaj, co napisałem wcześniej - najprawdopodobniej nadpisałeś (nieodwracalnie) sobie dane kalibracyjne do WiFi.

10 (edytowany przez feedhorn 2016-01-12 14:33:38)

Temat  walkowany o ponad roku ale dla nas juz tez nie jest teraz  nowy bo sie juz na nim przewiozlem chcac pomoc koledze.

Popek2 ale to trzeba umiec zrobic to polatanie.

A jak nie zrobie tego bo sie na tym nie znam jedynie moge skorzystac z pomocy kolegow.

A co do zgrania full flash to przed zgraniem mozna zrobic restet sprzetu do ustawien fabrycznych a adres MAC to sie zniemia trzy ostanie oktety,  jak by zgrany plik mial nazwe  np :  NanoBridgeM5_00_27_20_3f_35_22.bin  to juz bedzie wiadomo co zmienic HEX EDIT aby pasowalo z ratowanym sprzetem.

Feedhorn

11 (edytowany przez feedhorn 2016-01-04 19:04:54)

Przepraszam Peek2 bo nie zdazylem przeczytac to co napisales.

A w takim razie jak to nadpisanie zmienic bez wyniamy U-bot ?

Wgrac czesc plikow zgranych mtd0 ,  do ktorego a potem dolaczyc puste po wyczyszczeniu  wpisanymi sami ff.
Probowalem ratowac sprawe starszym softem ale U-Bot sie juz nie zmienia na strsza wersje.

Feedhorn

12 (edytowany przez feedhorn 2016-01-05 22:21:45)

Witam ponownie kolegow .

Juz mam kolejne pliki mtd0 do mtd5 z flash UNIFI AP. ze starsza wersja U-Boot  tzn versja

U-Boot 1.1.4.2-s594

Zwraca sie do kolegow z prsba o info jak teraz wgrac kolejne pliki  aby nie uwalic do reszty sprzetu  bo zalogowac sie moge PuTTy i WinSCP .

Bo wtedy pozostaje mi wylutowanie pamieci flash i zaprogramowanie jej  po za urzadzeniem . Nigdy takiej operacji nie robilem bez wylutowania

A to mi pozwolilo by uniknac dodatkowej roboty i czasu.

feedhorn

13

Musiałbyś dorwać Openwrt z odblokowaną możliwością zapisu partycji mtd. Albo samemu sobie usmaż taki podstawowy obraz bez żadnych dodatków i fajerwerków, tylko do tego celu.

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

14 (edytowany przez feedhorn 2016-01-09 15:19:42)

Witam serdecznie kolegow.
Dzieki wszelkie informacje, oraz za ostatnia rade dla kol mar_w.
Jednak zedcydowalem sie na wylutowanie pamieci flash i zaprogramowalem ja na zewnatrz zapisujac caly kod skopiowany z innego tego samego typu sprzetu i jedynie zmienilem adres MAC na ten zgodny z naklejka na sprzecie.
Sprzet dziala i mysle ze bedzie jeszcze sluzyl.

Jak kolejno robilem i jak  to wyszlo.
Tu link do fotek.

http://www.fotosik.pl/u/feedhorn/album/2282391

feedhorn

15 (edytowany przez feedhorn 2016-01-11 09:50:16)

Witam ponownie kolegow.
Majac sprzet juz ozywiony, postanowilem potestowac pare roznych wersji softu a chodzilo mi o to czy ruszy na sofcie firmy.  Ale cos UBIQUITI wymyslio, ze po wgraniu softu formowego pojawia sie komunkat jak na obrazu z linku ponizej.
Tu link do obrazka.

http://www.fotosik.pl/zdjecie/3c0d8d44638632a0

Jedyny soft co dziala to wszystkie wersje OpenWRT lacznie z softem Cezarego.

Feedhorn

16

feedhorn napisał/a:

Witam ponownie kolegow.
Majac sprzet juz ozywiony, postanowilem potestowac pare roznych wersji softu a chodzilo mi o to czy ruszy na sofcie firmy.  Ale cos UBIQUITI wymyslio, ze po wgraniu softu formowego pojawia sie komunkat jak na obrazu z linku ponizej.
Tu link do obrazka.

http://www.fotosik.pl/zdjecie/3c0d8d44638632a0

Jedyny soft co dziala to wszystkie wersje OpenWRT lacznie z softem Cezarego.

Feedhorn

Taka blokada pojawia się w dwóch przypadkach - podróbki i właśnie w przypadku wgrania na kość wsadu od innego egzemplarza. Podmiana adresu MAC nie wystarczy, przerabiałem kiedyś temat, mają tam najwyraźniej jeszcze jakieś sumy kontrolne powiązane z jakimś unikatowym numerem seryjnym któregoś z podzespołów.

17 (edytowany przez feedhorn 2016-01-12 10:28:58)

Witam serdecznie kolegow zainteresowanych temate,
Co ja na tym etapie stwierdzlem co moze zainteresuje pepek2. jest to sprawa numeru seryjnego pamieci flash. Mnie sie to pojawia kiedy przygotowuje flash do zaprogramowania.
Uzywam prostego programatora z LTP i paru rezystow.

Tu link do fotki jak to wyglada na moim programatorze.

http://www.fotosik.pl/zdjecie/a804faf39385e4c9

To moze byc porownywane z tym co jest zapisane w pamieci flash a odpowiedni skrypt w sofcie odczytuje i  porownuje a kiedy wystepuje roznica  to sifte nie uruchamia sie do konca i  daje komunikat jaki wczesniej opisalem.
Ni nic dalej sie nie dzieje.

Mysle, ze gdzies to ludzie w sieci byc moze opisali jak to obejsc lub co zmienic w kodzie bin przed wgraniem do pmieci flash.
Ale caly czas sie uczymy.
Mysle, ze ktos z kolegow czytajacych ma  wiedze o tym i cos nam napisze jakies informacje pomocne.

Feedhorn

18 (edytowany przez feedhorn 2016-01-12 14:37:42)

Witam serdecznie kolegow czytajacych .
Po kolejnym dniu walki w koncu UNIFI AP LR  jest legalnym urzadzeniem.
Udalo sie to po wielu godzinach podmiany poszczeglonych blokow mtd0 do mtd5 wydzielonych ze zgranego uszkodzonego softu, ktory zgralem po wylutowaniu flash.
Dopiero kolejna podmiana zakonczyla sie sukcesow po zaprogramiu flash . Tym zmieniajacym  urzadzenie UNIFI na legalne byl blok mtd5 ze starego softu uszkodzonego. Poszczegolne podmiany blokow robilem w HEXEDIT co bylo troche uciazliwe i musialem dokladnie wyszukiwac adresy.
Blok mtd5 zaczyna sie od adresu 00F0000  a konczy 00FFFFF  i jest to jednoczesnie koniec pliku wgrywanego do flash.
Poczatek to adres MAC, ktory wystepjue kilka razy.
Te operacje robilem ciagle na oryginalmej kosci flash wylutowanej z UNIFI.
Dla ciekawosci,  kiedy juz wszystko poszlo ok i urzadzenie sie odezwalo jako legalne juz sprawdzony wsad zgralem do pliku z tej kosci oryginalnej i zaprogramowalem inna kosc 8MB i po wlozeniu do sprzetu i uruchmieniu pojawil sie komuikat ze urzadzenie jest pdrobione.
Po wymianie flash na oryginalny wszystko bylo ok.
Wszystkie te prace szly bardzo sprawnie dzieki temu, ze flash byl na podstawce.

Konczac mam pytanie do pepek2 i Cezarego jak rowniez do innych kolegow, czy w pamiec flah jest zapisany  unikatowy numer nadawany przez producenta lub jakis inne znaki, ktore sie jedynie odczytuje?
Bo to by swiadczylo, ze wsad jest przypisany do kosci.

To co wczesniej opisalem nie mam pewnosci na 100% ze tak jest.

Temat ozywienia UNIFI AP uwazam za zakonczony, a jak beda jakies pytania to zawsze jestem gotow odpowiedziec.
Gdy bym to mial robic za pieniadze to by sie tego nigdy nie podjal, ale ze jestem pasjonatem jak wielu z nas to przesiedzialem wiele godzin aby temat zakonczyc pomyslnie.
Dziekuje wiele Wam za udzielone informacje i wsparcie.

Feedhorn

19

feedhorn napisał/a:

[...]Konczac mam pytanie do pepek2 i Cezarego jak rowniez do innych kolegow, czy w pamiec flah jest zapisany  unikatowy numer nadawany przez producenta lub jakis inne znaki, ktore sie jedynie odczytuje?
Bo to by swiadczylo, ze wsad jest przypisany do kosci.[...]

Możemy się tego jedynie domyślać. A jak to jest zrobione w praktyce, chyba tylko ludzie w Ubiquiti wiedzą. Ubiquiti było podrabiane na potęgę, więc sobie zrobili zabezpieczenie przed kopiowaniem wsadu do klonów.

20

No może nie dokonca podrabiane a wykorzystywany byl ich soft i ich protokoly zreszta sami dali source do swoich rozwiazan a pozniej dziwili sie ze clony powstaja ... albo ktos jest open i liczy sie ze platforma sie otworzy albo jest closed i uzywa windows wink ja mam za zle ubiquity ze zamknelo sie tak a wygladalo to naprawde jako ciekawe projekty gdzie mozna bylo modyfikacje do ich brand soft robic ....
Teraz pytanie do Ciebie feedhom  jak zmieniales pamiec to taka sama pamiec tego samego producenta i ten sam model ? mnie to intryguje sam jak mam cos ubnt do zabawy pierwsze co to kompiluje tam openwrt wink  pozatym airmax jak by wlaczyc do openwrt to bylo by ciekawe zaluje ze kiedys source ubnt mi w kosmos polecialy wink  ...
routerstation PRO uwazam ze byl swietnym posunieciem i na tym sie zakonczylo, mody vayaty na routerach i applowanie obslugi w stylu producent wie najlepiej wink
a o boot blokach na ubi nie slyszalem i sie zaciekwilem tym ... pozatym suma na serial pamieci musiala by byc zapisana gdzies w tej czesci ale to moze nie byc to ... raczej typ pamieci a zucilem datashead winbonda ktore siedzi np w rocket ubnt ale tam o serial nic nie ma by byly rejestry do tego ...   czeba by zobaczyc to co masz mozesz gdzies to upload ?  ps mam jakies ub do zabawy

21

Witam serdecznie kolegow .
A odpowiedz kieruje na zapytanie kol. michal_dydycz.
Pamiec flash mialem z NanoStation M2 LOCO, bo specjalnie wylutowalem aby sprawdzic czy tak faktycznie sie stanie, ze po zaprogramowaniu flash sprzet sie zglosi jak oryginalny.
Do flash wgralem cala zawartosc flash, ktory dziala ok z softem UB a kiedy wlozylem flash z  NanoStation M2 LOCO do sprzetu UNIFI AP to juz sie pojawil komunikat o tym ze sprzrt podrobiony.
Taka sama podmiane zrobilem w NS M2 P i tez sie komunikat pojawil.
A co do source ubnt  czyli SDK, to w sieci sa polokowane i mozna je pobrac .
Pamietaj abys SDK max pobral wersje XM V 5.5.6 bo sie zmieni U-Boot .
Teraz sie zastanawia, ze musi byc jakis program w katalogu BIN lub SBIN ktory cos odczytuje z flash.
Ale to tlko moje przypuszczenie. Ale moze Ty cos nowego wniesiesz do tematu.
Ja juz juz nie testuje bo sprzet oddam i bede mial to z glowy a pozostanie doswiadczenie.
Pozdrawiam serdecznie .

Feedhorn

22

feedhorn napisał/a:

Ja juz juz nie testuje bo sprzet oddam i bede mial to z glowy a pozostanie doswiadczenie.
Feedhorn

Primo: przebijasz precedens Kuźniara
Secundo: nie przesadzaj z Kolegami, skoro jak wyżej

23

Odkopie temat, bo trochę zablokowałem swojego UAP-LR (zielonego) wgrywając openwrt. Chciałbym teraz powrócić do oryginalnego firmware, ale dostaję na nim błąd, który wskazuje na  uszkodzony bootloader. Sam openwrt działa bez zarzutu
Zdobyłem z bliźniaczego sprzętu zrzut bloków pamięci, ale nie wiem jak ze swojego ubiqa wydobyć informację o obecnych partycjach aby ten dump sensownie wgrać. Tutaj w jakiś sposób wydobyli sektory, w które należy wpisać firmware, ale niestety ich dump nie naprawił mojego sprzętu.
W jaki sposób się do tego dostać i ewentualnie trochę edytować istniejące partycje? Próbowałem wrzucić też binarkę z pełnym softem od unifi, ale przy próbie flashowania otrzymuje komunikat o zbyt małej partycji więc openwrt też musiał tu trochę namieszać.

24

Openwrt w zaden sposób nie dotyka bootloadera. Został taki jak był.

cat /proc/mtd (tak, na oryginalnym sofcie ubnt) możesz zobaczyć jakie są partycje i je zgrać do /tmp, a później przez winscp pobrać na komputer. Tak samo później z poziomu openwrt możesz wgrać zawartość patycji do flash (tylko najpierw do /tmp a później do dopiero do flash). Pod openwrt partycje do zapisu możesz odblokować przez mtd_rw ( jest to w pakietach - czytaj: https://github.com/jclehner/mtd-rw)

25

Zrzuciłem tablicę partycji z apeka z systemem ubiquiti i są róznice:

root@OpenWrt:/# cat /proc/mtd
dev:    size   erasesize  name
mtd0: 00040000 00010000 "u-boot"
mtd1: 00010000 00010000 "u-boot-env"
mtd2: 00750000 00010000 "firmware"
mtd3: 00190000 00010000 "kernel"
mtd4: 005c0000 00010000 "rootfs"
mtd5: 001e0000 00010000 "rootfs_data"
mtd6: 00010000 00010000 "board_config"
mtd7: 00040000 00010000 "cfg"
mtd8: 00010000 00010000 "art"

Ubiq.v4.0.80# cat /proc/mtd
dev:    size   erasesize  name
mtd0: 00040000 00010000 "u-boot"
mtd1: 00010000 00010000 "u-boot-env"
mtd2: 00760000 00010000 "kernel"
mtd3: 00040000 00010000 "cfg"
mtd4: 00010000 00010000 "EEPROM"

Jak to teraz przywrócić do starej formy?