Temat: Czy flashować WL-500G Premium V1?

Witam. Jestem posiadaczem routera Asus WL-500G Premium w wersji 1. Korzystam z LANu, WLANu, mam też podłączony 2,5" dysk USB, gdzie udostępniam znajomym pliki poprzez FTP.

Brakuje mi jednak serwera HTTP, gdyż u kilku znajomych dostęp FTP jest problematyczny.

Poza tym, chciałbym mieć mozliwość odpalania torrentów na routerze, aby móc seedować w nocy bez konieczności pozostawiania włączonego komputera (zamknięte serwisy BT wymagają seedowania przez 48/72 godziny).

1. Czy powinienem ryzykować i flashować?

2. Jaki plik powinienem wybrać (czysty openwrt, x-wrt, jakis custom)?

3. Którą kompilację powinienem wybrać: "brcm-2.4" czy "brcm47xx"?

4. Przeczytałem na tej stronie coś takiego: "Można zainstalować wersję oparta o jądro z serii 2.6; należy tylko pamiętać że radio działa wyłącznie z szyfrowaniem WPA2". Czyli jak rozumiem, jest opcja, żeby WLAN działał przy nowszym jądrze 2.6?

5. Czy poradze sobie z konfiguracja routera? W firmowym oprogramowaniu jest web access i prosty setup. Nie cierpie linuxowego recznego grzebania w plikach konfiguracyjnych i mam nadzieje, ze openwrt zapewnia web access. Korzystam z systemu Windows. Długi czas miałem natomist konto shell, gdzie korzystałem z rtorrenta, wiec jakies pojecie o linuxie posiadam.

Będę wdzieczny za wszelkie rady.

2

Odp: Czy flashować WL-500G Premium V1?

Zainstaluj http://downloads.openwrt.org/kamikaze/8 … uashfs.trx

(OpenWrt Kamikaze 8.09, jądro 2.4). Obraz ten zawiera LuCI, wszystko mozesz ustawić przy pomocy www (gui). Jedynie torrenty będziesz musiał doinstalować ręcznie, ale to też jest konfigurowalne przez www.

Moje wszystkie opisy są o konsoli, ale to samo możesz mozesz zrobić przez www.
1. tak
2. BROŃ CIĘ BOŻE przed odbrazem z x-wrt, luci używaj,
3. brcm-2.4 jak nie chcesz sie bawic tylko ma działać
4. wlan działa ale są pewne ograniczenia
5. tak, wszystko przez www jest tez dostepne.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

dzieki za odpowiedz Cezary. Prawdopodobnie zdecyduje sie na sugerowany przez ciebie build. W jądrze 2.4 odpycha mnie jednak to, że jest ono podobno bardzo stare. Przy wyborze oprogramowania kieruje sie dwiema zasadami:

1. jak najnowsza stabilna wersja
2. jak najbardziej standardowa, pospolita, bez customizacji

dlatego obraz w wersji 2.6 mnie tak przekonuje. z tego co wyczytalem na tej stronie, jądro w wersji 2.4 nie pozwala podłączać dysku USB w dowolnym momencie. z drugiej strony rzeczywiście nie chce miec problemow z tym WLANem.

mam nadzieje, ze programisci z openwrt dostana w koncu w rece w pelni funkcjonalny driver broadcomu. pytanie tylko kiedy...

4

U mnie nic takiego nie pisze, na 2.4 hotplug działa doskonale i pozwala na odłączanie urządzeń usb w locie.

Seria 2.4 jest utrzymywana, nie można powiedzieć że jest stara. Wybór pomiędzy 2.4 a 2.6 to wybór pomiędzy stabilnością a nie stabilnością wifi, więc wybieraj. Na 2.6 nie zrobisz niektórych rzeczy np. multi AP, ale za to jest np. więcej sterowników do kamer.

Już teraz masz w pełni funkcjonalny ruter.

Broadcom nie udostępnił specyfikacji chipów wlan, jak chcesz to przyłącz się do projektu (to nie programiści openwrt a inna grupa to prowadzi) i metodą prób i błędów uczyń go bardziej stabilnym. Innej metody bez specyfikacji nie ma.

5

dokonalem flashu do do wersji brcm 2.4.

uruchomilem lighttpd i serwer dziala lokalnie.

niestety nijak nie moge ustawić forwardowania portów.

probowalem przez "iptables", probowalem przez "uci set".

o ile w przypadku iptables cos sie dodawalo na wykazie "iptables -L", to po wpisaniu reguly metoda "uci set" nei widzialem zadnej zmiany.

oczywiscie poprzez LuCI tez nie dziala. Nie udalo mi sie otworzyc routera na zewnatrz ani na HTTP ani na SSH.

czytalem, ze jest to bug wersji 2.4 tutaj: https://dev.openwrt.org/ticket/2558

troche to meczace, uruchomienie dysku USB tez nie bylo takie oczywiste, musialem dociagnac jeszcze paczke fdisk i skorzystac z polecenia mount. nie wiem czy te wszystkie tutoriale zakladaja, ze czlowiek to po prostu wie?

6

LuCi domyślnie dziala. Wszystko wykonuje sie z poziomu gui, przez klikanie i oczywiście zero ręcznego bawienia się w mount itd. Tak samo przekierowanie czy otworzenie portu. Naprawdę nie ma w tym filozofii.

Jeżeli ustawiłeś coś przez uci - to daną usługę trzeba zrestartować (/etc/init.d/firewall start) lub zrestartować ruter. Samo uci to tylko ustawienie parametrów.

Błąd który pokazałeś jest przed 17 miesięcy, z czasów kamikaze 7.09.

PS. Po co instalowaleś lighttpd?

7

Cezary napisał/a:

LuCi domyślnie dziala. Wszystko wykonuje sie z poziomu gui, przez klikanie i oczywiście zero ręcznego bawienia się w mount itd. Tak samo przekierowanie czy otworzenie portu. Naprawdę nie ma w tym filozofii.

Sprawdzilem. Forwardowanie portów działa na komputery podlaczone do routera (np na serwer http na moim PC) ale nie na sam router (192.168.1.1).

Co sie tyczy USB, to faktycznie udalo mi sie podlaczyc dysk przez LuCI, tylko ze musialem wykoncypowac, zeby wpisac taka sciezke:

/dev/scsi/host0/bus0/target0/lun0/part1
Cezary napisał/a:

Błąd który pokazałeś jest przed 17 miesięcy, z czasów kamikaze 7.09.

no tak, ale jesli mam wybierac miedzy sprawnym WIFI i niesprawnym forwardowaniem w 2.4, i miedzy ograniczonym WIFI i sprawnym forwardowaniem w 2.6, to chyba wole 2.6.

Cezary napisał/a:

PS. Po co instalowaleś lighttpd?

Z tego co wyszukalem, to podstawowy serwer HTTP Busybox nie oferuje listingu katalogów, a to jest rzecz mi niezbędna.

No i wciąż nie mogę odblokować tego SSH/HTTP na routerze ;-(

8

Chyba mylisz koncepcje. Po co Ci forwardowanie portow na ruterze? Redirect jak już, ew otwarcie portów. I z tym tez nie ma na 2.4 problemów smile

SSH/HTTP to tylko otworzenie 22/80 na wanie, nic więcej. Regułki masz w howto, wykilikać możesz sobie to samo.

9

Cezary napisał/a:

Chyba mylisz koncepcje. Po co Ci forwardowanie portow na ruterze? Redirect jak już, ew otwarcie portów. I z tym tez nie ma na 2.4 problemów smile

SSH/HTTP to tylko otworzenie 22/80 na wanie, nic więcej. Regułki masz w howto, wykilikać możesz sobie to samo.

no tak, zgadza sie, chodzi o otwarcie portow. troche mi sie zeszlo, zanim to znalazlem, ale wreszcie dziala! smile

jeśli chodzi o listing katalogu, to ktos zamiescil skrypt CGI do generowania listy pod linkiem:

http://forum.openwrt.org/viewtopic.php?id=18371

ale nie wiem gdzie trzeba ten skrypt zapisac i pod jakim rozszerzeniem... chyba nie obejdzie sie bez lighttpd.

10

w /www/cgi-bin/

wołasz to jako http://ip_rutera/cgi-bin/nazwa_skryptu

11

kolofsson napisał/a:

[...]dlatego obraz w wersji 2.6 mnie tak przekonuje. z tego co wyczytalem na tej stronie, jądro w wersji 2.4 nie pozwala podłączać dysku USB w dowolnym momencie. z drugiej strony rzeczywiście nie chce miec problemow z tym WLANem.[...]

Cezary napisał/a:

U mnie nic takiego nie pisze, na 2.4 hotplug działa doskonale i pozwala na odłączanie urządzeń usb w locie.[...]

A tu ?:
http://eko.one.pl/index.php?page=openwrt-hdd

UWAGA1: To nie jest hotplug!. Wymagana jest obecność nośnika podczas startu rutera, bo tylko wtedy jest montowany.

To ja już nie wiem. Może trzeba coś doinstalować, żeby hotplug działał ??

I trochę offtop:
przydałoby się HowTo systemu na zewnętrznym nośniku dla OpenWrt. Właśnie chcę to zrobić a z linuksa zielony jestem strasznie. Znalazłem na forum, ale strasznie pogmatwane, na inny soft, z jakimiś niepotrzebnymi funkcjami. Dla mnie będzie problem na podstawie tego zrobić to u siebie.

12

Ale czytajcie ze zrozumieniem.

Montowanie karty/dysku/pendrive działa po starcie systemu.

Jak podłączysz dysk/pendrive w czasie działania systemu to nie zamontuje się automatycznie (na 2.4) i jesteś zmuszony zrobić to samodzielnie z palca.

Na 2.6 (i na 2.4 jak zrobisz sobie odpowiedni skrypt) to montuje się automatycznie. Mechanizm zawarty w kamikaze (fstab) działa tylko przy starcie systemu, wieć nośnik wtedy jest wymagany żeby się zamontował. Wszystko jasne?

13

Napisał ktoś już na tym forum info jak postawić system na zewnętrznym nośniku.

PS. Zmienia się wersja, zmienia się sposób robienia niektórych spraw. Najstarsze posty na moim forum mają 3 lata.

W tym czasie OpenWrt było whiterussian 0.9, kamikaze 7.06, 7.07, 7.09, 8.09rc1, 8.09rc2, 8.09 i 8.09.1 i w każdej coś poprawiali (na lepsze). O ile moje howto staram się uaktualniać na bieżąco, to na forum możesz spotkać opisy dotyczące starszych wersji - to przecież normalna sprawa.

14

Cezary, staram się czytać ze zrozumieniem, tylko dla mnie nawet pojęcie montowania dysku jest mocno abstrakcyjne. Od dwóch tygodni mam WL-500gPV2 a od trzech dni wgranego kamikaze 8.09.
I tak, Twoje HowTo są dla mnie napisane w najbardziej zrozumiały sposób, bo jak szukałem gdzie indziej, to nawet mi się zmieniać firmware odechciało.

Rozumiem, że aby zrobić podłączanie hdd w locie, wskazówki z tego postu mi wystarczą :
http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=179 ?

Co do info postawienia systemu na zewnętrznym flashu, znalazłem tylko to :
http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=50
ale tu jest właśnie jakieś stare info dotyczące whiterussian, plus straszna ilość komentarzy i jeszcze propozycje innych rozwiązań, z których jeszcze mniej rozumiem (i nie chodzi mi o problem językowy).

Jeszcze poszukam, ale jak sam zauważyłeś, forum ma 3 lata więc jest w czy szukać, a ja od kilku dni nic innego nie robię, tylko czytam o OpenWrt smile i trochę mi już mózg się lasuje - jak nic nie znajdę, to będę zmuszony prosić o pomoc. Idzie długi weekend, to akurat bym to zrobił.

15

Tak, to ten skrypt. Działał on poprawnie dla kamikaze.

NB: po co system na zewnętrznym? Instalacja pakietów wystarczy w większości przypadków, więc przenoszenie całego systemu na kartę to chyba raczej dla sportu.
Tym bardziej że w asusie masz 8MB flash i na razie starczało to na wiele wymyślnych konfiguracji które sobie moi "klienci" wymyślili.

16

Cezary napisał/a:

NB: po co system na zewnętrznym? Instalacja pakietów wystarczy w większości przypadków, więc przenoszenie całego systemu na kartę to chyba raczej dla sportu.

Wydaje mi się to prostsze w użytkowaniu - przeraża mnie to tworzenie dowiązań, ustawianie zmiennych środowiskowych itp. A przy systemie na USB, o ile dobrze to zrozumiałem, instaluję wszystko normalnie, to idzie na USB, a system widzi, jakby to było we flashu?

A jak zainstalowałem na początku transmission, sambę i coś jeszcze to zapchała się pamięć i nawet nic usunąć nie mogłem, bo wychodził administrative lock, czy coś takiego. Nie mówiąc już o fakcie, że dysku pod windą nie widziałem (samba), ale i tak wszystko będę robił od początku. Wyczytałem, że wystarczy firstboot i wszystko jest jak po flashowaniu ?

I jeszcze coś - gdzieś w Twoich postach wyczytałem, że swap na pendrivie to zły pomysł. Czemu?

17

Jahuu napisał/a:

I jeszcze coś - gdzieś w Twoich postach wyczytałem, że swap na pendrivie to zły pomysł. Czemu?

Swap jest bardzo używany, a flash ma ograniczoną liczbę zapisów. Ale to i tak lepsze niż nic - pendrive nowego kupisz, pamięc do rutera - wątpię.

Jahuu napisał/a:

A jak zainstalowałem na początku transmission, sambę i coś jeszcze to zapchała się pamięć i nawet nic usunąć nie mogłem, bo wychodził administrative lock, czy coś takiego.

Tak to jest jak chce się zrobić wszystko na raz i setka pomysłów do glowy przychodzi. Co najmniej dziwne smile. Próbuj w takim razie, będzie dokładnie tak jak napisałeś.

Tam gdzieś jest jeszcze w postach możliwość przeniesienia samego jffs na dysk - docelowo dokładnie to samo, ale nie przenosisz całego systemu a tylko tą cześć zapisywalną/zmodyfikowaną.

18 (edytowany przez Jahuu 2009-06-09 19:15:46)

Dlaczego dziwne - chyba oczywistym się wydaje, że jeśli jest możliwość wyrzucenia klienta BitTorrent z urządzenia energochłonnego (PC) na urządzenie, które i tak cały czas pracuje i mało prądu pobiera... Samba - dla wygody pod windą, FTP dla dużych plików, np. pobranych z Torrenta, serwer www z obsługą PHP, printserver - a co jeszcze to czas pokażę, więc chyba lepiej z góry sobie trochę więcej miejsca zapewnić smile

Co do tego przeniesienia jffs to chyba były odnośniki z tego posta o przenoszeniu całego systemu, ale pod odnośnikiem był jakiś opis dla zaawansowanych, z samodzielną kompilacją włącznie yikes  O, ten link: http://forum.openwrt.org/viewtopic.php?id=10816 ale to dla mnie za dużo.

edyta: ponadto to HawTo tyczy się starych wersji Kamikaze i WhiteRussian

19

Dziwne - że udało Ci się zapchać flasha.

Czyli, jak widzisz, nie ma porządnego i aktualnego howto. Masz pole do popisu smile

20

Co do tego montowania w czasie pracy routera to na kernelu 2.4 wystarczy zrobić

/etc/init.d/fstab restart

i się ładnie podmontowuje i swap aktywuje. Mam średnio uptime'y rzędu 20-25 dni (więcej by było, ale chwilowe braki prądu w starej kamienicy to standard) i robię tak cały czas (przed wyjęciem oczywiście odmontowując zasoby) i wszystko gra i buczy. smile

21

Dokładnie.

22

Cezary napisał/a:

Czyli, jak widzisz, nie ma porządnego i aktualnego howto. Masz pole do popisu smile

No jasne, chyba nie doczytałeś, że z Linuksa jestem kompletnie zielony. Sam to nawet się zastanawiałem nad przesiadką, ale nie mieszkam sam a moja lepsza połowa nie byłaby zadowolona smile Więc pisanie howto przez laika mogłoby być pocieszne smile

Cezary napisał/a:

Dziwne - że udało Ci się zapchać flasha.

Aaaaa... i tu właśnie wychodzi niewiedza smile Problem z montowaniem hdd - nie ustawiłem sleep i dysk się nie montował - nie wiem czemu katalog /hdd został jednak stworzony i wszystko z transmission szło do jffs yikes Więc zapchanie flash nie było trudne. Dodatkowo Samba w dwóch odmianach i takie różne kwiatki hihihi.

23

Druga połowę da się przekonać - sprawdzone osobiście. I ma w tym żadnych problemów.

Tak jak pisałem - jak bawisz się to łatwo o głupotę i możesz flasha zapchać. Ale to wszystko da się odwrócić - kasowanie lub firstboot i masz czysty system.

24

Cezary napisał/a:

Druga połowę da się przekonać - sprawdzone osobiście. I ma w tym żadnych problemów.

To jest trochę bardziej skomplikowane niż sprawy OpenWrt czy inne komputerowe. To nie nauka ścisła, to co działa w jednym przypadku nie musi zadziałać w drugim. Ale to temat nie na to forum smile

Hdd już podmontowałem sprawnie, Transmission działa, chyba zajarzyłem to całe montowanie. Ale mam dwa pytania. Czy istnieje sposób, aby niektóre pliki konfiguracyjne sobie przekopiować przed firsbootem ? Chodzi mi o ustawienia sieci, tak żeby zaraz po wyczyszczeniu Kamikaze w szybki sposób znowu działał net (static ip). Albo raczej nie czy, tylko jak to zrobić smile

I gdzieś wyczytałem, że można wklejać skrypty w jakimś edytorze pod windą i potem przesłać je do routera. Czy trzeba udostępnić zasoby routera (jffs) czy można to zrobić przez putty ?

25

Cała konfiguracja znajduje się w /etc/config - sieci itd.

To co zmieniłeś ruterze _fizycznie_ znajduje się w podkatalogach w /jffs

Pliki możesz kopiować przez winscp, ale nie edytuj pod windowsem chyba że będziesz pamiętał że masz odpowiednie końce linii (uniksowe) zrobić. Lepiej zainstaluj sobie nano i korzystaj z niego - jest bardziej przyjazny dla początkującego niż vi.

Albo po prostu zainstaluj sobie mc i masz wszystko w jednym.