Temat: Czy flashować WL-500G Premium V1?
Witam. Jestem posiadaczem routera Asus WL-500G Premium w wersji 1. Korzystam z LANu, WLANu, mam też podłączony 2,5" dysk USB, gdzie udostępniam znajomym pliki poprzez FTP.
Brakuje mi jednak serwera HTTP, gdyż u kilku znajomych dostęp FTP jest problematyczny.
Poza tym, chciałbym mieć mozliwość odpalania torrentów na routerze, aby móc seedować w nocy bez konieczności pozostawiania włączonego komputera (zamknięte serwisy BT wymagają seedowania przez 48/72 godziny).
1. Czy powinienem ryzykować i flashować?
2. Jaki plik powinienem wybrać (czysty openwrt, x-wrt, jakis custom)?
3. Którą kompilację powinienem wybrać: "brcm-2.4" czy "brcm47xx"?
4. Przeczytałem na tej stronie coś takiego: "Można zainstalować wersję oparta o jądro z serii 2.6; należy tylko pamiętać że radio działa wyłącznie z szyfrowaniem WPA2". Czyli jak rozumiem, jest opcja, żeby WLAN działał przy nowszym jądrze 2.6?
5. Czy poradze sobie z konfiguracja routera? W firmowym oprogramowaniu jest web access i prosty setup. Nie cierpie linuxowego recznego grzebania w plikach konfiguracyjnych i mam nadzieje, ze openwrt zapewnia web access. Korzystam z systemu Windows. Długi czas miałem natomist konto shell, gdzie korzystałem z rtorrenta, wiec jakies pojecie o linuxie posiadam.
Będę wdzieczny za wszelkie rady.