Odp: Zmiany w wydaniu OpenWrt 19.07
Super. Widzę, że Twoje poprawki już są w repo.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Zmiany w wydaniu OpenWrt 19.07
Strony Poprzednia 1 … 13 14 15 16 17 … 52 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Możesz również tłumaczyć. Każdy może
https://hosted.weblate.org/languages/pl/openwrt/
Kiedy będzie dostępna oficjalna wersja 19.07 Openwrt na oficjalnej stronie?
który obraz wybrać:
1. Firmware OpenWrt Install URL;
2. Firmware OpenWrt Upgrade URL;
3. Firmware OpenWrt snapshot Install URL;
4. Firmware OpenWrt snapshot Upgrade URL
i w ogóle co one oznaczają?
Tego nikt nie wie.
Czym się różnią obrazy - przeczytaj faq na górze jest strony, jest to opisane. Zwykle "install url", ale to zależy od konkretnego modelu routera. Zacznij od faq.
Kompilowałem dziś obraz na wndr4300 i wersja r10681-d5f509861e działa dużo stabilniej niż było. Nie wywala dziwnych błędów w Firefoxie.
Chyba będzie DTS na Netgear WNDR4300, czyli mój router
Luci z dzisiaj jest już całkiem niezłe, dość płynnie działa i lepiej wygląda. Błąd "TypeError window.sessionStorage is null" jest nadal niepoprawiony, a ponieważ w FF DOM Storage jest automatycznie włączone przeciętny użytkownik FF go nie widzi.
Jak słusznie zauważył Cezary, trochę razi "Uruchom ponownie" ale to już kosmetyka. Co najważniejsze poprawione.

Obraz wgrywa się prawidłowo, ale do poprawy jeszcze brak opcji niezachowywania zmian przy aktualizacji. 
ale do poprawy jeszcze brak opcji niezachowywania zmian przy aktualizacji.
Jest tylko dopiero jak zatwierdzisz wgranie.
Racja. Jak obraz się załaduje, to możesz wybrać w następnym okienku, czyszczenie czy zachowanie zmian.
Jak obraz się załaduje to po prostu się wgrywa i nie ma opcji niezachowania zmian. tak było na przedostatniej kompilacji, bo na ostatniej i to popsuli i jest tylko: " 28,No space left on device
Upload request failed: I/O failure while writing target file".
A wolne miejsce jest i przez sysupgrade w konsoli daje radę.
Chyba będzie DTS na Netgear WNDR4300, czyli mój router
Co więcej - Michał dał propozycję łatki na łączenie wolnych obszarów flash, to samo może być zastosowane np. dla R6220: http://lists.infradead.org/pipermail/op … 20041.html
Byłoby fajnie jakby ta poprawka pojawiła się dla R6220
Tego nikt nie wie.
Czym się różnią obrazy - przeczytaj faq na górze jest strony, jest to opisane. Zwykle "install url", ale to zależy od konkretnego modelu routera. Zacznij od faq.
No właśnie czytałem faq i tak trochę pobieżnie jest potraktowany ten temat niestety. Właśnie od czego to zależy do jakiego routera wgrać jaki obraz.
Mam TP- Link Archer C7
No właśnie od routera
. Dla C7 - tak jak jest w faq - pierwsza instalacja z oryginalnego softu bierzesz "factory", później jak będziesz robił ew aktualizacje robisz plikiem z "sysupgrade" w nazwie.
No właśnie od routera
. Dla C7 - tak jak jest w faq - pierwsza instalacja z oryginalnego softu bierzesz "factory", później jak będziesz robił ew aktualizacje robisz plikiem z "sysupgrade" w nazwie.
Cezary to, to ja wiem
tylko tam są jakieś snapshot i nie wiem, co to jest ![]()
Ale to też jest w faq... część rozwojowa danej wersji. Jak zrobili 19.07-rc1 to tego już nikt nie ruszy. Ale gdzie gdzieś trzeba zmiany dla 19.07 trzymać, i właśnie jest to w 19.07-snapshot. Z tego później będzie 19.07.1 itd.
Jak obraz się załaduje to po prostu się wgrywa i nie ma opcji niezachowania zmian.
U mnie działa, nigdy nie miałem z tym problemu. A snapshoty wgrywam praktycznie raz na tydzień:
Zainstalowane i na szybko przetestowane na NBG6817. VHT160 nadal nie działa od strzała - rusza dopiero po zainstalowaniu kmod-ath10k-ct i ręcznym wrzuceniu najnowszego firmware CT.
Kilka testów prędkości:
Speedtest WiFi
Speedtest po kablu
Kopiowanie po sambie przez WiFi
Temperatury po takich testach
Jak widać NAT jest bardzo szybki ale podczas testów obciążenie obu rdzeni procesora utrzymuje się na poziomie 100% co przy tak mocnym routerze pokazuje, że optymalizacja jest tragiczna. WiFi też nie powala. Testowane na karcie Intel AX200, która w testach z routerami na oryginalnym FW bez problemu wyciąga ponad gigabit. Przy kopiowaniu po sambie lub testach iperf prędkość oscyluje w okolicy 800 mbps, ale w połączeniu z natowaniem spada do niecałych 600 mbps.
EDIT:
Jeszcze jeden speedtest po kablu. Jakiś trochę za szybki ten gigabit...
Zuzia napisał/a:Jak obraz się załaduje to po prostu się wgrywa i nie ma opcji niezachowania zmian.
U mnie działa, nigdy nie miałem z tym problemu. A snapshoty wgrywam praktycznie raz na tydzień:
U mnie też jest. Widocznie umknęło Ci to.
Zaszalałem i dziś zmieniłem gałąż na Master. Właśnie kompiluje na mojego wndr4300. Ciekawił mnie DTS. Ile będzie trwać kompilacja? i czy się uda.
WNDR4300 już jest od 2 tyg z DTS w masterze, teraz tylko dorobili plik dtsi. Uważaj jak będziesz flashował, bo jest inny układ partycji niż buildy od Cezarego i trzeba flashować factory (lub zmienić dtsi). Ze zmian to kernel jest podniesiony do 4.19 i nie działa mi radio 5ghz - akurat nie mam ciśnienia na to więc używam w takiej postaci, uptime 9dni.
Jarek.
nie działa mi radio 5ghz
Mi chyba działa. Włączyć i wyłączyć przynajmniej idzie. Urządzeń nie mam, żeby połączenie sprawdzić. Kompilowałem obraz wczoraj wieczorem.
Camis napisał/a:Zuzia napisał/a:Jak obraz się załaduje to po prostu się wgrywa i nie ma opcji niezachowania zmian.
U mnie też jest. Widocznie umknęło Ci to.
Najnowsza wersja, dzisiejsza kompilacja git-19.319* jest popsuta. Wcześniejsze także, po prostu macie jeszcze starsze, na filmiku widzę git-19.306*. Jak się cofnę tak daleko to wgrywa prawidłowo i ma tę opcję. Problem w tym, że z kolei w Luci nie wszystkie podstrony wtedy działają.
PS. Filmik na dowód: https://streamable.com/t7f7m
W konsoli oczywiście wgrywa się prawidłowo.
Najnowsza wersja, dzisiejsza kompilacja git-19.319* jest popsuta.
Na filmiku widać, że wyskakują komunikaty o braku wolnej pamięci a tym samym wgranie softu niemoźliwe.
Pamięć jest dostępna, bo zaraz potem mogę zrobić upgrade w konsoli... To obecna wersja, wcześniejsze mają inne błędy, np. wgrywa się, ale nie ma opcji dotyczącej zachowania konfiguracji. Podsumowując w każdej wersji coś psują.
Podsumowując w każdej wersji coś psują.
Wygląda na to, że jest to zależne od urządzenia.
Strony Poprzednia 1 … 13 14 15 16 17 … 52 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Zmiany w wydaniu OpenWrt 19.07
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc