1

Temat: Wi-fi mesh - UPC

Witajcie. Chciałbym stworzyć coś na wzór wi-fi mesh.
Posiadam router od UPC i TP-Link a 1043. Ten drugi czasami się zatyka (raz w miesiącu wymaga restartu, lub po zignorowaniu problemu po czasie się odmula).
Aktualnie oba routery działają jako dwa zależne routery (na dwóch kanałach każdy nadaje taka samą sieć i hasło, jednak UPC wysyła również 5Ghz). To rozwiązanie jakiś czas było bezproblemowe, jednak zakup telewizora uświadomił mnie że są to dwie sieci. Telewizor jest na pograniczu obu sieci więc jak straci łączność z routerem 1 nie przełącza się automatycznie na 2 bo krzyczy o hasło i chce wszystko konfigurować na nowo.
Myślałem kupić dedykowane routery mesh, ale tu również widzę wady ( budżet ograniczony a LAN/WAN, często mają przepustowość 100Mbits). Mam w domu serwer (taki domowy jak PC) i nie chciałbym ograniczać transferów wewnątrz sieci tylko dla lepszego wi-fi. Po za tym pewnie musiały by działać inne routery w charakterze switchy.
Pomóżcie bo nie jestem biegły w temacie, a na hasło mesh w wyszukiwarce nie ma nic. Może był już taki temat?

Admin, jeżeli temat w niewłaściwym dziale, proszę o przeniesienie, a nie usuwanie.

2

Odp: Wi-fi mesh - UPC

Jeżeli chcesz "przedłużyć" sieć wifi to zrób http://eko.one.pl/?p=openwrt-sta#mostbezprzewodowy a nie mesh

Żeby zrobić mesha to router od upc też ma to umieć, a pewnie nie umie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Urządzenia UPC nie obsługują Mesh.

4 (edytowany przez aloisy 2019-10-28 17:55:23)

"Chciałbym stworzyć coś na wzór wi-fi mesh".

Oczywiście że router UPC nie wspiera tej technologii. Chciałem nawet kupić routery by takie coś mieć. Ale jeżeli wpisze skrypt jak wyżej i będzie to śmigać, to nie widzę podstaw do inwestycji w mesh. Chyba jedynie nowy router który ma LAN 1Gb (lub szybszy) i Wi-Fi 6 (AC) - nie muszę wspominać że musi być kompatybilny z DD-WRT, ale to jak coś w osobnym wątku.
Wieczorem sprawdzę jak sprawdza się ów skrypt wink

5

wifi6 to ax nie ac.

6

Jeszcze się uczę nowych pojęć. Po staremu było jakoś lepiej.

7

A czemu musi być kompatybilny z DD-WRT?

8

Jakoś przyzwyczaiłem się do tego systemu. Ma duże możliwości i jest stabilny - co nie jest oczywiste w przypadku różnych producentów.

9

Spoko, nikt nie jest idealny. To już nie na to forum.

10

No i kolejny dramat. Mam wersję 21061. Ponoć nie działa tu SSH i kilka pomniejszych funkcji.

Nie mogę nic dograć. a aktualizacji boję się jak ognia. Już wcześniej aktualizowałem 941ND i dziś jest to trup (bootloop).

Ale jestem w.... - zły.

11

Co to jest wersja 21061? I czego konkretnie?

12

Sorry za chaotyczne opisanie.
Chodzi o wersję DD-WRT na routerze WR1043ND. W/w wersja jak ustaliłem w internetach jest troszkę zabudowana (jakąś wersja z 3 z przodu też). Aktualne wersję mają początek od 4.

Panicznie boję się aktualizacji bo jeden router czeka na więcej czasu by go odratować. A teraz nie jest dobry czas by kupować nowy.

13

Pisałem już - to nie to forum. Jak chcesz pogadać o dd-wrt to na openrouter.info zapraszam.