Temat: Wi-fi mesh - UPC
Witajcie. Chciałbym stworzyć coś na wzór wi-fi mesh.
Posiadam router od UPC i TP-Link a 1043. Ten drugi czasami się zatyka (raz w miesiącu wymaga restartu, lub po zignorowaniu problemu po czasie się odmula).
Aktualnie oba routery działają jako dwa zależne routery (na dwóch kanałach każdy nadaje taka samą sieć i hasło, jednak UPC wysyła również 5Ghz). To rozwiązanie jakiś czas było bezproblemowe, jednak zakup telewizora uświadomił mnie że są to dwie sieci. Telewizor jest na pograniczu obu sieci więc jak straci łączność z routerem 1 nie przełącza się automatycznie na 2 bo krzyczy o hasło i chce wszystko konfigurować na nowo.
Myślałem kupić dedykowane routery mesh, ale tu również widzę wady ( budżet ograniczony a LAN/WAN, często mają przepustowość 100Mbits). Mam w domu serwer (taki domowy jak PC) i nie chciałbym ograniczać transferów wewnątrz sieci tylko dla lepszego wi-fi. Po za tym pewnie musiały by działać inne routery w charakterze switchy.
Pomóżcie bo nie jestem biegły w temacie, a na hasło mesh w wyszukiwarce nie ma nic. Może był już taki temat?
Admin, jeżeli temat w niewłaściwym dziale, proszę o przeniesienie, a nie usuwanie.