Temat: Gargoyle i światłowód orange
Dzień dobry , z racji że mieszkam trochę poza miastem i na osiedlu domów jednorodzinnych od zawsze byłem skazany na Orange , najpierw ADSL , potem VDSL . A ponieważ w domu wiele osób korzysta z internetu , i czasem słyszałem jakieś "urwał" zainstalowałem sobie swój router z Gargoyle , po odpowiedniej konfiguracji gdzie każdy dostał swój kawałek pasma okrzyki "urwał " ustały . No a miesiąc temu założyli mi światłowód . Gdy składałem zamówienie zażyczyłem sobie Funbox2 + ONT ( HUAWEI HG8010H ), funbox jest podłączony portem WAN do ONT . zamiast Funbox3 do którego podłącza się światłowód bezpośrednio . Na razie wszystko działa na urządzeniu Funbox2 , bo .... no właśnie nie chce działać na moim routerze z Gargoyle i tu właśnie mam pytanie dlaczego , co mam zmienić w konfiguracji żeby ruszyło . Dotychczas ze zwykłym modemem ADSL , jak i VDSL działało . W routerze miałem ustawione PPPoE , nazwę użytkownika hasło i już . Tak samo mam zresztą obecnie w Funbox2 i on się łączy , ale ja chciałem swój router , mam TPlink wr1043 i Netgear WNDR4300 ( oba z Gargoyle 1.10.0.2 ) żaden z nich nie chce się połączyć z usługą . wpisałem do Gargoyle nawet MAC adres ten z Funbox2 i zmieniłem MTU na 1540 ( taką wartość pokazuje Funbox ) i nic , nie działa . Jak podejrzeć dlaczego to nie chce działać , i jak uruchomić . Wiem że mogę na Funboxie zrobić DMZ dla mojego routera , ale to kolejna pobierająca prąd "cegła" w domu . Chciałbym wyrzucić Funboxa i zamiast niego bezpośrednio do ONT podłączyć router .