201

Odp: Easybox 904xDSL

Zamieszanie z niesprawnym DSL wynikło z mojego błędu; i nie miało podstaw.
Rozjechała się  konfiguracja karty sieciowej w PC.
Przeglądarka w wirtualnej maszynie (karta mostkowana) widziała świat a system główny nie widział.
Skończyło się reinstalacją; i tak planowaną.
Reasumując:  wystarczy zainstalować obraz, domontować nośnik z repozytorium, zaliczyć procedurę zmiany WAN na DSL, skonfigurować DSL.
I działa.

202 (edytowany przez Zuzia 2019-10-04 22:59:26)

Kolejny uniwersalny obraz (pod DSL, 3G/LTE, domyślnie WAN dla kablówek)  z kernelem 4.19.75. Najważniejsze zmiany:
- dodany skrypt usuwający szyfrowany DNS - /etc/remove-crypt-DNS
- NFS (włączone)
- starsza wersja Luci, bo jest w miarę używalna i działa nawet upgrade firmware
- skonfigurowany adblock (DNS-Over-TLS z Unbound), nieaktywny, po włączeniu:

/etc/init.d/adblock status
::: adblock runtime information
  + adblock_status  : enabled
  + adblock_version : 3.8.6
  + overall_domains : 124060
  + fetch_utility   : /usr/bin/wget (built-in)
  + dns_backend     : unbound, /var/lib/unbound
  + dns_variant     : nxdomain, false
  + backup_dir      : /tmp
  + last_rundate    : 04.10.2019 21:35:07
  + system_release  : EasyBox 904 xDSL, OpenWrt SNAPSHOT r11068-d6bd3fd5c4

Po restarcie trzeba poczekać kilka minut, aż aktualizuje listy. CPU jest wtedy dość obciążone. W tym czasie nie da się korzystać z Luci, żąda za dużo zasobów i router przywiesza się. Jak działa adblock lepiej w ogóle nie tykać Luci. Natomiast bez adblocka Luci daje radę bez problemu. Po aktualizacji list obciążenie  CPU spada do ok. 10%. Oczywiście mam na myśli moją konfigurację z Asteriskiem. Zjada mniej więcej 60 % pamięci, ale wszystko działa płynnie.

Asterisk 17 jest w repozytorium, ale nie nadaje się jeszcze do użytku, są z nim problemy więc zostaję na razie przy wersji 16.

Link: http://chomikuj.pl/ZuzannaCK/ROUTERY/EA … ice-LTE)v2

203

Zainstalowałem i załadowałem  archiwum konfiguracji z wersji poprzedniej.
Potwierdzam działanie: VDSL, Asterisk, serwer NFS , szyfrowanie DNS, adblock, Wi-Fi na USB rt2800.
Firefox wczytuje stronę eko.one.pl po kliknięciu w link, natychmiast.

Luci nadal bezużyteczne, wywraca się już na stronie status.

BusyBox v1.31.0 () built-in shell (ash)

_______                     ________        __
|       |.-----.-----.-----.|  |  |  |.----.|  |_
|   -   ||  _  |  -__|     ||  |  |  ||   _||   _|
|_______||   __|_____|__|__||________||__|  |____|
          |__| W I R E L E S S   F R E E D O M
-----------------------------------------------------
OpenWrt SNAPSHOT 19.07 - VoIP/GSM Gateway
| Machine: EasyBox 904 xDSL                         |
| Uptime: 0d, 00:27:53                              |
| Load: 0.01 1.14 1.94                              |
| Flash: total: 235.9MB, free: 229.8MB, used: 1%    |
| Memory: total: 108.0MB, free: 32.7MB, used: 69%   |
| WAN: 178.37.75.201, proto: pppoe                  |
| LAN: 192.168.1.1, leases: 0                       |
| radio0: mode: ap, ssid: SMC, channel: 11, conn: 0 |
root@EasyBOX:~#

204

@kipronar, żeby korzystać z Luci trzeba wyłączyć adblocka, razem nie chcą współpracować. W mojej konfiguracji ładuje się dużo list, może coś zmienia, kiedy jest ich mniej. Korzystam z adbocka tylko, kiedy przełączam się na LTE. Na kablówce w Luci działa każda podstrona, łącznie z aktualizacją softu i da się tak wgrywać, sprawdziłam. Strona status otwiera się bez problemu: https://zapodaj.net/images/88c681a8ee7fc.jpg

Ogólnie Luci od 18.06 jest coraz bardziej ociężałe i jakieś niedopracowane... Śledzę zmiany, będę aplikowała poprawki, bo lubię mieć podgląd w Luci, jeśli coś zmieni się na lepsze będzie w kolejnym obrazie.

205

listy zapychają ram?

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

206

Niestety zapychają. Dodatkowo samo logowanie do Luci powoduje spore obciążenie CPU, przechodzenie między podstronami również. Na innych routerach z CPU 300-500 MHz podobnie. Na nowe Luci trzeba chyba min. 800 MHz albo lepiej.

207

128MB to wbrew pozorom nie mało , listy nie mają duplikatów ?

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

208 (edytowany przez Zuzia 2019-10-05 19:52:11)

Listy nie mają duplikatów. Niestety, ale 128 MB to za mało, zwłaszcza jak ma się dość rozbudowaną konfigurację Asteriska. Udało mi się częściowo problem obejść za pomocą takiego dodatku: https://zapodaj.net/images/a613328582daf.jpg

Widok zakładki Status jest dość skromy: https://zapodaj.net/images/9c51bb2de75ed.jpg
Ale przynajmniej Luci jakoś działa przy włączonym adblocku i nie zawiesza routera.

Któryś ze skryptów Luci wywołuje polecenie /sbin/modprobe -q -- netdev-radio0 i to ono zjada prawie całe CPU. Na razie nie wiem co z tym zrobić.

209 (edytowany przez ambrozy5 2019-10-06 09:37:21)

potwierdzam z tym skryptem, u mnie to samo ale wywaliłem wifi bo nie potrzebuję tam, load się trzymał przed tym na poziomie 1.20 , po 0.00 większość czasu . poza tym nie lepiej przenieść asteriska/ adblocka  na inną maszynę ?

obczaj https://allegro.pl/oferta/terminal-dell … 7821978508

210

@ambrozy5
Atutem EasyBox 904 xDSL jest właśnie ta rozbudowana funkcjonalność: modem DSL, VoIP, Wi-Fi. Mamy wszystko w jednym.
I @Zuzia potrafiła wykorzystać ten atut.
Moje łącze to VDSL, zamiast trzech skrzynek (modem, router, bramka VoIP) mam jedną.
A nawet serwer NFS (słabiutki niestety, jednak obsłuży transfer odtwarzacza audio i pośrednika wymiany małych plików) na starym dysku SSD jest trudny do przecenienia.
Z uwagi na potrzebę ograniczenia mocy Wi-Fi używam dodatkową kartę na USB.  Liczę jednak, że z czasem ten dodatkowy moduł stanie się zbędny.

211

też tak kiedyś kombinowałem, do pewnego momentu było spoko ale spof ma to do tego że jak ma paść to padnie i więcej roboty z przywróceniem jest niż jakby wymienić /naprawić pojedyncze urządzenie .

212

@ambrozy5
Prędzej skasuję skrypt Status, bo tylko on jest punktem zapalnym (nie całe Luci) niż zamienię Easybox 904 smile

Dodam jeszcze do tego co napisał @kipronar atuty w postaci wyświetlacza oraz możliwości zrobienia bramki GSM (przez modem z voice na USB).

PS. Można sobie kupić drugą sztukę na zapas, padnie pierwsza to podmieniamy. A wydatek niewielki.

213 (edytowany przez kipronar 2019-10-06 11:51:31)

@ambrozy5
Chyba nie rozpatrujesz opcji naprawy urządzenia kosztującego równowartość paczki papierosów a pochodzącego z obrotu wtórnego?
Kup drugą sztukę na zapas i trzymaj na godzinę W.
A co do 1 vs 3  (kombajn vs zespół)- rozwiąż dylemat na gruncie rachunku prawdopodobieństwa.

edit 1.
@Zuzia ubiegła mnie.
Luci potrzebne jest tylko na jakimś odcinku konfiguracji podstawowej.
Potem staje się zbędne.
Nawet ja już to wiem.
Można więc zatrzymać adblock na czas konfiguracji a potem go uruchomić.

214 (edytowany przez Zuzia 2019-10-07 01:00:48)

Udało mi się trochę ustalić. Otóż problem jest z kartą WiFi na USB. Jeśli jest wyłączona lub wyjęta z portu Luci i tak koniecznie chce ją wykrywać i dusi CPU. A kiedy WiFI USB jest prawidłowo skonfigurowane i aktywne, adblock+Ludzi żyją w zgodzie.

Zrobiłam na szybko obraz ze wszystkim sterownikami kart WiFi USB, wystarczy włożyć kartę do portu, wgrać obraz po restarcie doda się poprawna konfiguracja:

config wifi-device 'radio0'
    option type 'mac80211'
    option channel '11'
    option hwmode '11g'
    option path 'platform/1f400000.fpi/1e101000.usb/usb1/1-1/1-1:1.0'

config wifi-iface 'default_radio0'
    option device 'radio0'
    option network 'lan'
    option mode 'ap'
    option ssid 'WiFi-USB'
    option encryption 'psk2+aes'
    option key 'WiFipassword'
    option country 'PL'
    option disabled '0'

WiFi-USB można włączyć choćby w Luci i działający adblock nie przeszkadza, Status wyświetla się prawidłowo. Ale po wyłączeniu lub wyjęciu karty pojawia się ten bug. Sprawdziłam na kilku różnych kartach WiFi i róznych wersjach Luci, ale niestety jest tak samo, polecenie /sbin/modprobe -q -- netdev-radio0 obciąża w 100% CPU. Da się to przerwać zamykając w przeglądarce stronę z Luci.

PS. Obraz testowy: https://chomikuj.pl/ZuzannaCK/ROUTERY/E … ice-LTE)v3

215

@Zuzia
Zainstalowałem Twój dzisiejszy obraz,  sysupgrade -n
Uruchomiłem VDSL
Luci - nabrała wigoru, strona Status działa poprawnie,  Wi-Fi na USB rt2800 konfiguruje się i funkcjonuje.
Adblock - ładuje się,  obciążenie systemu i zajęcie pamięci spadły radykalnie.
Niestety- zamilkł asterisk, usunąłem  pakiet asterisk16-chan-dongle.

| Uptime: 0d, 00:26:43                              |
| Load: 0.17 0.76 0.89                              |
| Flash: total: 234.2MB, free: 228.8MB, used: 0%    |
| Memory: total: 108.0MB, free: 57.7MB, used: 46%   |
| WAN: 37.128.0.112, proto: pppoe                   |
| LAN: 192.168.1.1, leases: 0                       |
| radio0: mode: ap, ssid: SMC, channel: 11, conn: 1 |

root@EasyBOX:~# /etc/init.d/adblock status
::: adblock runtime information
  + adblock_status  : enabled
  + adblock_version : 3.8.6
  + overall_domains : 124271
  + fetch_utility   : /usr/bin/wget (built-in)
  + dns_backend     : unbound, /var/lib/unbound
  + dns_variant     : nxdomain, false
  + backup_dir      : /tmp
  + last_rundate    : 07.10.2019 10:08:43
  + system_release  : EasyBox 904 xDSL, OpenWrt SNAPSHOT r11068-d6bd3fd5c4

216 (edytowany przez Zuzia 2019-10-07 10:11:36)

kipronar napisał/a:

Niestety- zamilkł asterisk, usunąłem pakiet asterisk16-chan-dongle.

Asterisk działa na pewno, korzystam z GSM i VoIP na tej wersji. Jeśli jakiś moduł jest niepotrzebny można go zablokować w /etc/asterisk/modules.conf dodając na końcu taki wpis:
noload => chan_dongle.so

@kipronar jeśli pasuje Ci ta wersja mogę dorzucić repo. Tymczasem kompiluję najnowszy snapshot, wszystko od nowa, jeśli będzie lepszy od obecnego oczywiście udostępnię po przetestowaniu. Tylko trochę to potrwa, będzie jakieś 5 tys. pakietów smile

217

@Zuzia
Coś namieszałem, alarm był zbędny.
Po restarcie urządzenia asterisk podjął pracę.
Dziwne było, że w tym samym czasie (gdy milczał asterisk) moja Opera nie mogła logować się aby pobrać/wysłać pocztę.

Dzisiejsza wersja działa płynnie i bez czkawki.
Ale repo jest mi zbędne- nie mam w planach zmian.
Szkoda Twojego czasu, lepiej poświęć go na nowe wydanie.

218 (edytowany przez Zuzia 2019-10-07 11:09:04)

@kipronar
Repo  jednak wrzucę, bo nie wiadomo, czy nowa wersja będzie lepsza, ze snapshotem to jest loteria. Mam nadzieję, że ten bug z nieaktywnym WiFi został/zostanie załatany, bo jest to irytujące.Zobaczymy. Jeśli chodzi o kompilację to pracuje w tle i tylko czekam, aż skończy.

219

@Zuzia
Wi-Fi działa ale kapryśnie.
Po restarcie urządzenia- jest.
Gdy jednak dotknę konfigurację Wi-Fi w Luci  smartfon loguje się do Wi-Fi lecz nie wychodzi w świat.
Dopiero twardy restart routera przywraca sprawność Wi-Fi.

220 (edytowany przez Zuzia 2019-10-07 13:35:21)

@kipronar
Nie zmieniaj w Luci, tylko przez edycję pliku wireless. W zasadzie do zmiany tylko ssid i hasło. Luci raczej do podglądu, włączania i wyłączania WiFi. Na innych routerach Luci też potrafi robić sieczkę z WiFi, czekam na udaną wersję, ale co nowsza to gorsza sad

221 (edytowany przez arthuro141 2019-10-10 14:15:02)

Jak wrócić do fabrycznego softu od Vodafone?

Z jakiejś strony niemieckiej ściągnąłem fullimage zajmujący 20Mb i po jego wgraniu za pomocą TFTPD router kilka razy startuje i wyświetla komunikat o braku możliwości startu. Drugi plik z firmwarem waży 30Mb, ale nie mam jak go wgrać ze względu na punkt pierwszy...

Ktoś pomoże?

Lede wgrywam bez problemu i sprzęt startuje...

Ori soft biorę z https://www.dropbox.com/sh/e3h3u1wr60tg … HwfCa?dl=0

Prawdopodobnie soft, który chcę wgrać jest starszy od obecnego i wyrzuca mi taki komunikat:

root@OpenWrt:~# sysupgrade -n /tmp/soft03.07.01.08.bin
Image metadata not found
Use sysupgrade -F to override this check when downgrading or flashing to vendor              firmware
Image check 'fwtool_check_image' failed.

222 (edytowany przez Zuzia 2019-10-10 16:57:37)

Informacyjnie, ostatni soft okazał się jednak w porządku. W kolejnych wersjach snapshot nie działa offloading, a wyświetlacz ma jaskrawe kolorki więc nie wrzucam.

@arthuro141
Soft UEfullimage_AT904L-03.07.bin jest chyba do wersji LTE... Jak przywrócić oryginalny nie mam pojęcia, nawet przez moment o tym nie myślałam smile Pytaj na oficjalnym forum OpenWrt w wątku o EB 904.

223

Tak, obraz dnia 07.10.2019 działa już poprawnie.
@Zuzia udostępniła mi nową, lżejszą konfiguracje adblocka i router ożył.
Nawet Luci nie restartuje maszyny.
Po trzech dobach pracy; VDSL, Wi-Fi na USB, serwer NFS i asterisk w ciągłym użyciu:

| Uptime: 2d, 22:57:16                              |
| Load: 0.03 0.05 0.06                              |
| Flash: total: 234.2MB, free: 228.8MB, used: 0%    |
| Memory: total: 108.0MB, free: 48.8MB, used: 54%   |
| WAN: 213.238.84.228, proto: pppoe                 |
| LAN: 192.168.1.1, leases: 1                       |
| radio0: mode: ap, ssid: SMC, channel: 11, conn: 1 |

224

Zuzia, możesz mi opisać jakie są funkcje i co zawierają pliki: fullimage.img oraz ten drugi, który wgrywamy po tym fullimage>

Ten fullimage to boot, a drugi soft właściwy? dobrze kombinuję?

Wybaczcie te pytania, ale zaczynam dopiero zabawę z ruterami i softem

225 (edytowany przez Zuzia 2019-10-12 07:39:45)

@arthuro141
fullimage.img służy do pierwszego wgrania, kiedy na pokładzie jest jeszcze soft producenta. Ale też, gdy aktualizujemy starszą wersję OpenWrt (sprzed marca 2018) lub, gdy z jakiś powodów mamy problem z boot loop, czyli restartami w kółko. Dopiero z poziomu tego systemu wgrywany właściwy obraz.

Wracając do twojego pytania o powrót do oryginalnego softu, wersje przeznaczone dla xDSL oznaczone jako *AT904X również powodują restarty. Trzeba zdjąć hasło z bootloadera i wprowadzić pewne zmienne, żeby soft producenta ruszył. Jak coś pójdzie nie tak, konieczne będzie wgranie bootloadera przez UART (wymaga rozebrania routera i podłączenia się przez konwerter USB CP210x).

PS. Napisz co nie pasuje Ci w OpenWrt albo czego brakuje, może da się coś poprawić, ulepszyć.