351

Odp: D-Link DWR-116 + OpenWRT

Mifi to dość ogólna nazwa i kompletnie nie mam pojęcia czy to było moje czy nie.

https://dl.eko.one.pl/mifi/ramips/

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

352

Chodzi o to oprogramowanie https://dl.eko.one.pl/mifi/ramips/mifi- … pgrade.bin ? Musi już być sysupgrade, bo mam Gargoyle?

353

tak i tak, bez zachowania konfiguracji.

354 (edytowany przez adch12 2019-06-25 16:50:40)

Próbuje zmiany na ten soft mifi i po wybraniu: system - aktualizacja (przeglądaj - wybieram soft mifi-17.01-snapshot-r3925-79c8f2f50b-dwr-116-a-squashfs-sysupgrade) -trwa aktualizacja (kręci się!) i po odświeżeniu wraca Gargoyle. Czekam naprawdę długo (kilkanaście minut!). Co robię źle?

355

To zrób to ręcznie z konsoli przez sysupgrade. Ew daj opcję -F

356

OK. Może spróbuje, bo jestem ciekaw, ale wracam do pytania z tego postu:

adch12 napisał/a:

Witam. Wgrałem Gargoyle 1.11 i nie do końca jestem z tego oprogramowania zadowolony. Czy powrót do oryginalnego oprogramowania jest możliwy tą metodą:

"Konkretnie, przepis dla modeli DWR-116. Nie trzeba kombinować z przypisywaniem adresu na sztywno, bo w recovery jest serwer DHCP.

1) Połącz się z routerem kablem sieciowym.
2) Wypnij kabel zasilający z D-Linka.
3) Naciśnij przycisk reset zapałką (jest na przodzie routera, dziurka po lewej stronie).
4) Włącz zasilanie cały czas trzymając reset, po 10 sek. wejdziesz do trybu JBOOT recovery, diody zaczną szybko migać, puść reset.
5) Przez stronę http://192.168.123.254/upg wgraj prawidłowe firmware. Czekaj na komunikat SUCCESS, oznacza, że wszystko się powiodło."

Czy może jest inna, prostsza metoda?

Pozdrawiam.

Może łatwiej wrócić do oryginału i dać wersję factory?

Swoją drogą czy soft mifi ma obsługę przez przeglądarkę i jest prosty w obsłudze?

357

NIe, nie ma łatwiejszej metody.

Czy w ogóle przeczytałeś czym jest mifi i jak się go obsługuje? Bo sorry, ale pytanie jest po prostu głupie.

http://eko.one.pl/?p=mifi
http://eko.one.pl/?p=easyconfig

358

Cezary napisał/a:

NIe, nie ma łatwiejszej metody.

Czy w ogóle przeczytałeś czym jest mifi i jak się go obsługuje? Bo sorry, ale pytanie jest po prostu głupie.

http://eko.one.pl/?p=mifi
http://eko.one.pl/?p=easyconfig

Tak jak już wcześniej pisałem szukam prostych rozwiązań. Wątpię czy byłbym w stanie sobie z tym poradzić? Po prostu przyzwyczajony jestem do obsługi przez przeglądarkę i takie rozwiązanie jest dla mnie najwygodniejsze. Bardzo przepraszam za "głupie pytanie" .... , ale na swoje również nie dostałem odpowiedzi (powrót do oryginału przez w/w procedurę)?

359

Ty chyba nie czytasz postów w ogóle. Po raz trzeci, dobitnie: NIE, NIE MA ŁATWIEJSZEJ METODY POWROTU DO ORYGINAŁU DLA TEGO MODELU. MASZ UŻYĆ TAKIEJ JAK OPISANO. Zrozumiałeś?

Przeczytaj w końcu czym jest mifi. Proste jak drut, a widać że w ogóle nawet linka nie kliknąłeś.

360

No to słabo patrzysz. Kliknąłem i poczytałem. A a propos powrotu do oryginału pisałem już wielokrotnie, że nie mam wiedzy na temat komend w konsoli! Chyba nie łapiesz o co mi chodzi? Jeszcze raz podkreślam, że mam wielki szacunek do Ciebie, bo jesteś Twórcą jak widzę wielu softów i bardzo pomagasz, za co bardzo dziękuję!

361

Przy powrocie do oryginału nie ma nawet wzmianki o  konsoli. Tam nie ma nic o jakichkolwiek poleceniach które masz w jakieś konsoli wydawać. Sam zacytowałeś to - przeczytaj opis ze zrozumieniem.

362

Zgodnie z w/w wskazówkami wróciłem do oryginału. Bardzo dziękuję za pomoc i potwierdzenie procedury zmiany. Pozdrawiam serdecznie.

363 (edytowany przez Zuzia 2019-07-24 04:43:55)

_________
    /        /\      _    ___ ___  ___
   /  LE    /  \    | |  | __|   \| __|
  /    DE  /    \   | |__| _|| |) | _|
 /________/  LE  \  |____|___|___/|___|                      lede-project.org
 \        \   DE /
  \    LE  \    /  -----------------------------------------------------------
   \  DE    \  /    Reboot (17.01.7, r4030-6028f00df0)
    \________\/    -----------------------------------------------------------

| Machine: D-Link DWR-116 A1/A2                                             |
 | Uptime: 0d, 00:01:03                                                      |
 | Load: 0.77 0.26 0.09                                                      |
 | Flash: total: 1.6MB, free: 1.4MB, used: 8%                                |
 | Memory: total: 27.7MB, free: 11.6MB, used: 58%                            |
 | WAN: 192.168.0.3, proto: dhcp                                             |
 | LAN: 192.168.1.1, leases: 1                                               |
 | radio0: mode: sta, ssid: UPC Wi-Free, channel: auto, conn: 1              |
 -----------------------------------------------------------------------------

Linux LEDE 4.4.182 #0 Thu Jun 20 10:53:53 2019 mips GNU/Linux

Świeża kompilacja LEDE 17.01.7, trochę wzbogacona w stosunku do wersji poprzednich, jest OpenVPN i kilka innych przydatnych pakietów. Huawei E3372 HiLink działa z automatu.
Link: http://chomikuj.pl/ZuzannaCK/ROUTERY/D- … olecane)v3

364 (edytowany przez Zuzia 2019-08-03 11:39:38)

_________
    /        /\      _    ___ ___  ___
   /  LE    /  \    | |  | __|   \| __|
  /    DE  /    \   | |__| _|| |) | _|
 /________/  LE  \  |____|___|___/|___|                      lede-project.org
 \        \   DE /
  \    LE  \    /  -----------------------------------------------------------
   \  DE    \  /    Reboot (17.01-SNAPSHOT, r0+4031-14fb5b4f15)
    \________\/    -----------------------------------------------------------

| Machine: D-Link DWR-116 A1/A2                                             |
 | Uptime: 0d, 00:34:36                                                      |
 | Load: 0.54 0.49 0.25                                                      |
 | Flash: total: 1.1MB, free: 1012KB, used: 10%                              |
 | Memory: total: 27.7MB, free: 9.5MB, used: 65%                             |
 | WAN: 192.168.0.9, proto: dhcp                                             |
 | LAN: 192.168.1.1, leases: 2                                               |
 | radio0: mode: sta, ssid: UPC Wi-Free #sprawdzUPCMobile!, channel: auto, conn: 1 |
 -----------------------------------------------------------------------------

Linux LEDE 4.4.184 #0 Fri Jun 21 12:24:11 2019 mips GNU/Linux

Kolejna kompilacja, nowszy kernel oraz Fast Path: http://chomikuj.pl/ZuzannaCK/ROUTERY/D- … olecane)v4

365

Witam jest opcja na gotowca v4 z aktywnym wifi na starcie ?

366

Potrzebuje pomocy ze swoim DWR-116 1A.
Miałem wgrane OpenWRT, ale coś nie mogłem się z nim dogadać przy konfigurowaniu modemu po kablu USB Netgear 810S, a że było późno i chciałem, żeby modem rano działał ściągnąłem firmware ze strony d-linka, wgrałem przez przeglądarkę i zostawiłem żeby się aktualizował. Po dłuższym czasie na modemie nadal tylko świeciła dioda od zasilania i szybko mrugała dioda USB.

Teraz za każdym razem jest to samo, tylko dioda zasilania i po 5 sekundach mruga dioda USB, nie reaguje na JBOOT. Brak komunikacji z modemem, curl też odrzuca połączenie.
Rozebrałem modem, podłączyłem Arduino uno żeby sprawdzić co pokaże serial interface, ale też cisza, jak dorzucę napięcie 3,3v to zapala się dioda od zasilania, a po jakimś czasie dioda internetu i lanu, ale nadal brak informacji.

Jakieś propozycje jak uratować modem ?

367

- jboot
- interfejs szeregowy
- wylutowanie pamięci flash

W takiej kolejności. Sprawdź jboota na innej przeglądarce lub curlem. Jak serial  nie odpowiada - to też problem, sprawdź czy ustawiłeś właściwe prędkości i nie pomyliłeś tx  z rx

368

Moja karta w laptopie w ogóle nie wykrywa podłączenia do routera stąd problem z Jboot, Curl też nie wykrywa połączenia.
Interfejs szeregowy ustawiłem wg wiki z openwrt 57600, 8N1. Cisza i nie przyjmuje poleceń.

Domyślam się że bez lutowania się nie obędzie tylko nie widzę nigdzie poradnika co dalej z tym zrobić. Odpalić bez pamięci, czy ręcznie wgrać przez flashrom, czy może nową czystą wlutować.

369

Czystą nie. Musi mieć jakąś zawartość, minimum to jboot + ustawienia, czyli pierwsze partycje  z oryginalnej kości.

Za 50zł możesz go już kupić na allegro, pewnie taniej znajdziesz na olx. Opłaca ci się lutować flash? (chyba że sam to robisz).

370 (edytowany przez decjar 2019-10-02 18:18:55)

Za 50zł to ja kupiłem ten modem.
Na szczęście kość flash W25Q128FV jest popularna, jest powszechnie stosowana do zapisywania danych w projektach DIY. Za 4zł można kupić nową, a za 4,5zł na płytce drukowanej przygotowanej do flashowania przez Arduino.
Już nie mogę się doczekać jak będę wgrywać FW.

Edit, mój problem wynika z faktu że mam dwr-118 a nie dwr-116, i ściągnąłem zły fabryczny soft.

371

Witam potrzebuje pomocy dostałem taki zestaw d link dwr 116 system lede i do tego kodem huawei e3372 wpinam nic nie działa nie wiem czy dobrze ale próbowałem go skonfigurować sieć- interfejsy-utms dalej nic protokół ustawiony utms GPRS ev do
Modem dev/tty/usb0
Typ serwisu utms/gprs
Apn internet
PIN nic
Nazwa użytkownika chap
Hasło nic
Dial number *99#

Dodam że sieć to play i nic nie łączy bezpośrednio modem podłączony do pc działa pozdrawiam

372

Modem hilink czy zwykły?

373 (edytowany przez benkarf 2019-10-05 22:20:56)

Z tego co podaje wujek Google to huawei e3372 to hilink chodź nie wiem kurde powiem tak jeśli podłaczasz go pod kompa musisz zainstalować jakiś program z niego i dopiero jest internet

374

To nie wujek google jest wyrocznią w tym przypadku bo są i taki i takie, a to zależy od wgranego softu. Podłącz modem do routera, zaloguj się przez ssh do routera (czym i jak ma w faq na górze tej strony) i pokaz wynik polecenia

cat /sys/kernel/debug/usb/devices

375

A to nie działa uruchamiam ten putty wybieram ssh wpisuje adres 192.168.1.1 i nie łączy nic