Temat: Wsad do Xiaomi 4a
Witam !
Poszerzam swą sieć, trafił do mnie Xiaomi w wersji 4A, oczywiście chciałem wgrać mu OpenWrt ale bez powodzenia:
co robiłem -
zmieniłęm w edytorze oryginalny bootloader aby dodać 5 sek opóźnienia przy starcie, to dało mi możliwość wgrani systemy poprzez tftp.
Ale tu niestety system działał ale nie pamiętał żadnych nastaw- w ogóle nie montował partycji overlay.
Wgrałem wiec jakies ruskie openwrt z bootloaderem breed - to samo - kazda wersja openwrt jaką znalazłem na ten router ( i wersję 3gv2) działała tak samo - brak zamontowanej partycji overlay wiec nie pamiętał żadnych ustawien - podrzewam, że to dlatego, że ten działający breed jest od innego modelu - pandorabox i tam jest inny domyślny rozkład partcji - i w menu ładowania firmware są do wyboru inne partycje.
Jasne, próbowałem wgrać system poprze systemupgrade - ale wtedy kernel sie nie ładował, albo system startowałm mi w trybie failsafe , miałem stronkę aby wgrać firmware, wgrywałem ale wtedy miełem wogóle zwis systemu.
Nawet z powodzenie połaczyłem obrazy kernela i sysupgrade, breed mi ja załadował ale system sie nei załadował - nie te partycje...
Teraz ten routerek działą mi po padavanem - tak wifi jest super ale po konsoli nic tam nie można zrobić - strasznie kulawy ten system ( choć czasem bootowania i samym gui bije luci
).
Ma ktoś może działąjący obraz openwrt na ten routerk i jeżeli moze sie podzielić wsadem to wrzucę go przez programator - będę wdzięczny
!!
Co do programowania kości chętnie służę pomocą - to nie jest skomplikowane ![]()