Temat: OpenWrt 19.07 LuCI + WDR3600 + skaner DCP-7030
Witam,
Niedawno wgrałem na mój router TP-LINK WDR3600 oprogramowanie OpenWrt 19.07. Do routera przez USB mam podłączone urządzenie wielofunkcyjne Brother DCP-7030. Na oryginalnym sofcie od TP-LINK, żeby skorzystać z drukarki i skanera musiałem instalować narzędzie TP-Link USB Printer Controller na każdym kliencie i dzięki temu drukarka i skaner były widoczne w sieci LAN. OpenWRT ma serwer wydruku, który uruchomiłem i drukarka działa w sieci normalnie. Mam natomiast problem ze skanerem. Czytałem trochę o sane i próbowałem instalować ale skaner nie jest widoczny w sieci. Nie ma do niego odpowiedniego backendu. Dotarłem do stronki https://wiki.archlinux.org/index.php/SA … c_problems i wygląda na to, że jest sterownik dla mojego skanera (brscan3) tylko nie mam pojęcia jak to ugryźć. Może da się jakoś przekompilować ten sterownik brscan3 pod OpenWRT, a może to niewykonalne - pytam bo aż tak mocno na linuxie się nie znam. W każdym razie pytanie brzmi czy da się uruchomić ten skaner w mojej sieci? Jeśli tak, to czy może ktoś pomóc i opisać krok po kroku jak to mam zrobić, żeby zaczęło działać? Ewentualnie czy może ktoś z Was używał OpenWRT i jakoś tak wszystko skonfigurował, że program TP-Link USB Print Controller widział urządzenie w sieci? Bo to też by rozwiązało mój problem. Zainstalowałem OpenWRT bo router był niestabilny przy większej ilości podłączonych urządzeń i siadało WiFi. Na OpenWRT jest znaczna poprawa ale jak nie uda mi się uruchomić sieciowego skanera to będę musiał niestety wrócić do oryginalnego softu.
A tak zupełnie z innej beczki i przy okazji chciałem zapytać co może być przyczyną, że jak zmieniał ustawienia serwera wydruku przez GUI to nie zapamiętuje ustawień? Na przykład odznaczę "Tryb dwukierunkowy", dam "Zapisz i zastosuj" i po chwili mam zaznaczoną opcję "Tryb dwukierunkowy".
Pozdrawiam!