1 (edytowany przez Klosiak 2019-09-04 10:53:28)

Temat: OpenWrt 19.07 LuCI + WDR3600 + skaner DCP-7030

Witam,

Niedawno wgrałem na mój router TP-LINK WDR3600 oprogramowanie OpenWrt 19.07. Do routera przez USB mam podłączone urządzenie wielofunkcyjne Brother DCP-7030. Na oryginalnym sofcie od TP-LINK, żeby skorzystać z drukarki i skanera musiałem instalować narzędzie TP-Link USB Printer Controller na każdym kliencie i dzięki temu drukarka i skaner były widoczne w sieci LAN. OpenWRT ma serwer wydruku, który uruchomiłem i drukarka działa w sieci normalnie. Mam natomiast problem ze skanerem. Czytałem trochę o sane i próbowałem instalować ale skaner nie jest widoczny w sieci. Nie ma do niego odpowiedniego backendu. Dotarłem do stronki https://wiki.archlinux.org/index.php/SA … c_problems i wygląda na to, że jest sterownik dla mojego skanera (brscan3) tylko nie mam pojęcia jak to ugryźć. Może da się jakoś przekompilować ten sterownik brscan3 pod OpenWRT, a może to niewykonalne - pytam bo aż tak mocno na linuxie się nie znam. W każdym razie pytanie brzmi czy da się uruchomić ten skaner w mojej sieci? Jeśli tak, to czy może ktoś pomóc i opisać krok po kroku jak to mam zrobić, żeby zaczęło działać? Ewentualnie czy może ktoś z Was używał OpenWRT i jakoś tak wszystko skonfigurował, że program TP-Link USB Print Controller widział urządzenie w sieci? Bo to też by rozwiązało mój problem. Zainstalowałem OpenWRT bo router był niestabilny przy większej ilości podłączonych urządzeń i siadało WiFi. Na OpenWRT jest znaczna poprawa ale jak nie uda mi się uruchomić sieciowego skanera to będę musiał niestety wrócić do oryginalnego softu.

A tak zupełnie z innej beczki i przy okazji chciałem zapytać co może być przyczyną, że jak zmieniał ustawienia serwera wydruku przez GUI to nie zapamiętuje ustawień? Na przykład odznaczę "Tryb dwukierunkowy", dam "Zapisz i zastosuj" i po chwili mam zaznaczoną opcję "Tryb dwukierunkowy".

Pozdrawiam!

2

Odp: OpenWrt 19.07 LuCI + WDR3600 + skaner DCP-7030

To drugie - zgłoś błąd w luci. A ta w ogóle to ręcznie ustaw sobie to w konfigu (/etc/config/p910nd) i  będziesz miał.

To pierwsze - rozwiązanie nazywa się usbip i po prostu udostępnia usb do komputera. Z tym że usbip działa dość nerwowo, ktoś tu na forum opisywał wersję która mu działałą na windowsie.

Sterownik który wskazałeś nie da "przekompilować" bo producent  udostępnił tylko binarki - a to nie ta architektura.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez Klosiak 2019-09-04 19:51:27)

Jako, że już dziś raz coś zepsułem to się teraz dopytam. Mam instalować pakiety usbip czy kmod-usbip?

4

I to i to. Tylko żebyś znalazł klienta na windowsa który będzie działał.

5

Poinstalowałem pakiety usbip i problem polega na tym, że najpierw startuję poleceniem usbipd -D, a potem jak daję usbip list -l to nic nie zwraca w konsoli.

6

A moduły kernela załadowałeś?

rt-ac56u tomato, 2x wdr3600@16MB/u-boot pepe2k/lede, 2x wt3020f@16MB/e3372s/gargoyle/lede, 3x wr841n@16MB/64MB/u-boot pepe2k/lede, rt-n18u tomato, 2x rb750gr2 ROS, 3x rb750gr3 ROS, Unifi ap ac lr

7

Sorry, ale chyba nie będzie działać: https://bugs.openwrt.org/index.php?do=d … sk_id=2130

8

gegu napisał/a:

A moduły kernela załadowałeś?

Szczerze, to nie wiem. Co powinienem zrobić, żeby je załadować. Czegoś się przynajmniej nauczę.

@Cezary
To znaczy, że usbip w ogóle nie będzie działać czy komenda list po prostu nie chodzi, w reszta powinna działać? A jeśli to drugie to może wiecie gdzie domyślnie (porty, ogólnie te liczby typu 1-1, 1-2, które się pojawiają przy komendzie list) szukać drukarki i skanera klientem pod Win? Mam tylko to jedno urządzenie wielofunkcyjne podpięte do routera przez USB.

9

To numer magistrali i portu.

Sprawdzę w domu, ale obawiam się że usbip po prostu nie działa na współczesnym wydaniu skoro ludzi zgłaszają z tym problemy. A otwartoźródłowego sterownika do sane też chyba nie ma dla tej drukarki.

10 (edytowany przez Klosiak 2019-09-05 15:31:47)

Cezary napisał/a:

To numer magistrali i portu.

Sprawdzę w domu, ale obawiam się że usbip po prostu nie działa na współczesnym wydaniu skoro ludzi zgłaszają z tym problemy. A otwartoźródłowego sterownika do sane też chyba nie ma dla tej drukarki.

Kurdę to szkoda, że pewnie nie będzie działać. Otwartego sterownika do sane też nigdzie nie namierzyłem więc lipa. Ze skanera korzystamy w domu często i już przyzwyczaiłem domowników, że jest w sieci. Tak samo jak z drukowaniem. Stabilność działania wifi dużo lepsza na OpenWRT w stosunku do softu od producenta ale wszystko wskazuje na to, że czeka mnie powrót do oryginalnego softu. Łatwiej będzie mi zresetować wifi raz na dwa dni niż kombinować z przełączaniem kabelków do drukarki/skanera sieciowego. Szkoda bo OpenWRT pewnie jest dużo lepsze  niż soft TP-LINKa jeśli chodzi o stabilność połączenia.

Edycja:
A tak przy okazji ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego jsk mam działający serwer wydruku na routerze to jak zrestartuje router albo komputer to na Win7 drukarka jest offline i muszę ją od nowa instalować, a pod Win10 wszystko śmiga i cały czas jest on-line?

11

Na 19.07 nie działa usbip, nie listuje nic w portach. Przynajmniej na ipq40xx.

12

Cezary napisał/a:

Na 19.07 nie działa usbip, nie listuje nic w portach. Przynajmniej na ipq40xx.

Ok. Dzięki za potwierdzenie. Wracam do oryginalnego softu (niestety). Mam dwa pytania.

1. Czy jest obojętne, które fw użyje z tych dwóch od Ciebie?
2. A druga sprawa to jak przywrócę oryginalny soft to potem mogę instalować bez problemów te z bootloaderami czy już zostaję tylko na tych bez bootloaderów?

13

1. To jest to samo, tylko inna nazwa
2. z poziomu oryginalnego softu możesz te z bootloaderem. Openwrt samo w sobie nie chce i nie rusza bootloadera.

14

Oki. Dzięki za pomoc. Bardzo gościnne forum. Mam jeszcze drugie urządzenie all-in-one o nazwie Canon Pixma MP150 więc może kupię drugi długi kabel i podłączę Canona do drugiego portu i wtedy Brother będzie robił za drukarkę sieciową a Canon za skaner. Sprawdzałem i MP150 ma backend do Sane. Może za niedługo się pobawię jak niestabilność oryginalnego softu znów zacznie mnie wkurzać wink

15

Możesz spróbować tego:
https://www.virtualhere.com/usb_server_software

Używałem kiedyś z openwrt na WDR4300 mapując zdalnie usb dac oraz pendrive na Win10. A niezależnie, używałem tego na DNS323 z AltF i skanerem Canon na USB. Działało poprawnie. Wydaje się, że to jest niezależne od usbip.

16 (edytowany przez Klosiak 2019-09-06 13:54:52)

jacgl napisał/a:

Możesz spróbować tego:
https://www.virtualhere.com/usb_server_software

Używałem kiedyś z openwrt na WDR4300 mapując zdalnie usb dac oraz pendrive na Win10. A niezależnie, używałem tego na DNS323 z AltF i skanerem Canon na USB. Działało poprawnie. Wydaje się, że to jest niezależne od usbip.

Dzięki. W którymś wątku na forum dotarłem też do tego. Będzie testowane jak będę miał chwilę pobawić się w OpenWRT.

Ale jak już przy tym jesteśmy to WDR3600 to jest jaka architektura? Zadaję proste pytania ale ja to działam głównie na Windowsie, a Linuxem to się bawiłem za młodu i też nie za dużo wink

17

atheros/qualcomm ar71xx lub ath79 w zależności od wersji.

18

Cezary napisał/a:

atheros/qualcomm ar71xx lub ath79 w zależności od wersji.

OK. Dzięki. A przekładając to na stronkę VirtualHere to który generic build serwera powinienem ściągnąć i zainstalować?

19

wdr3600 to mips

20

Dzięki!