1 (edytowany przez tinware 2019-06-22 16:56:57)

Temat: Nie działa GPIO, Serial Port i LEDy - U7628-01

Cześć,

Dziś zabrałem się za mojego nowego UniElec U7628-01. Nie udaje mi się połączyć przez SerialPort - gdy podłączam konwerter urządzenie najczęściej nie chce się uruchomić, świeci się tylko dioda "power". Nie wiem jak zabrać się za ten temat. Drugą, ważniejszą dla mnie kwestią są złącza GPIO. Wstępnie rozpoznałem te złącza, Na wszystkich jest albo masa albo +3.3V. GPIO poznałem po tym, że dioda słabiej świeci - nie wiem czy nie jestem w błędzie. Lista poniżej:

1. GPIO
2. GPIO
3. GPIO
4. GPIO
5. GPIO
6. GND
7. GPIO
8. +3,3v
9. +3,3v
10. GND

Na stronie routera w projekcie OpenWRT (tutaj) nie ma za dużo wzmianek dotyczącego GPIO, dlatego postanowiłem podłączyć diodę led i metodą prób ją zapalić/zgasić.

echo "XXX" > /sys/class/gpio/export
echo "out" > /sys/class/gpio/gpioXXX/direction
echo "1" > /sys/class/gpio/gpioXXX/value
echo "0" > /sys/class/gpio/gpioXXX/value

* gdzie XXX to liczba od 0 do 30

Niestety, nie udało mi się zgasić ani zapalić diody LED na żadnym z pinów.
Jak mogę zdiagnozować ten problem?

Dodam, że w bliźniaczym U7621-06 który kupiłem, nie mam problemów z GPIO oraz Serial Portem.

2

Odp: Nie działa GPIO, Serial Port i LEDy - U7628-01

Najpierw zrestartuj router a później na działającym podłącz serial. Czasami niektóre sprzęty tak mają. A ma początku po prostu podłącz tylko gnd i rx konwertera (do tx płytki).

LED mogą być sterowane w inny sposób - np. przez jakiś pośredni scalak. Możesz do producenta napisać, może mają rozpiskę złączy.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

A ma początku po prostu podłącz tylko gnd i rx konwertera (do tx płytki)

Żebym się nie pogubił... GND do GND oraz z konwertera RX do routera TX, tak?
W techdata znajduje się taka informacja:

Serial connection parameters: 57600 / 8N1

Powiedz mi, co oznacza "8N1"? U siebie ustawiłem tak, coś zaczęło działać, ale działa to bardzo, bardzo losowo:

https://images91.fotosik.pl/200/49600bb0624af44fgen.jpg

Cezary napisał/a:

LED mogą być sterowane w inny sposób

Chodziło mi o GPIO, sterowanie LED działa prawidłowo (coś jest jednak pozamieniane, ale działa), sprawdzałem, poniżej wykaz:

1. LAN-4      - /sys/class/leds/u7628-01:green:lan4/
2. LAN-3      - /sys/class/leds/u7628-01:green:lan3/
3. LAN-2      - /sys/class/leds/u7628-01:green:lan2/
4. LAN-1      - /sys/class/leds/u7628-01:green:lan1/
5. WAN        - /sys/class/leds/u7628-01:green:wan/
6. LTE/EVDO
7. 2.4G WIFI  - /sys/class/leds/u7628-01:green:power/
8. POWER +3.3V

Cezary napisał/a:

Możesz do producenta napisać, może mają rozpiskę złączy.

Napisałem, ale zanim otrzymam odpowiedź, mogę coś sprawdzić na własną rękę?

4

To co ustawiłeś - 8 bitów danych bez parzystości z 1 bitem stopu.

Ta sieczka - kernel ma inną prędkość niź bootloader. Ustaw 115200 i zobacz, na początku pewnie będzie sieczka a później dobrze.

Sprawdzić możesz dowolnym wskaźnikiem/miernikiem/oscyloskopem. Zmieniasz cyklicznie pojedynczo każde gpio i szukasz na płytce gdzie występuje taki zmieniający sie sygnał.

Jesteś pewien że to złącze które sprawdzasz to zwykłe gpio a nie np. jtag?

5 (edytowany przez tinware 2019-06-13 23:57:34)

Cezary napisał/a:

Ustaw 115200 i zobacz, na początku pewnie będzie sieczka a później dobrze

To samo... Próbuje na różne sposoby, żadnych efektów. Zauważyłem, że działa mi to w połączeniu GND-GND oraz RX-RX, tak jakby RX i TX były zamienione w PCB routera.

Cezary napisał/a:

Sprawdzić możesz dowolnym wskaźnikiem/miernikiem/oscyloskopem

Rozumiem, że po zapięciu oscyloskopu pomiędzy GND i TX router nie powinien zwracać sygnału, a po zapięciu GND i RX powinienem mieć przebieg prostokątny o różnym czasie trwania logicznej jedynki i zera?

Cezary napisał/a:

Zmieniasz cyklicznie pojedynczo każde gpio i szukasz na płytce gdzie występuje taki zmieniający sie sygnał

Tak właśnie robiłem (pisałem w pierwszym poście) i niestety dioda LED nie gasiła się wcale, pod tymi GPIO świeciła połową mocy względem bezpośredniego zasilenia z +3.3V.

Cezary napisał/a:

Jesteś pewien że to złącze które sprawdzasz to zwykłe gpio a nie np. jtag?

Pewności nie mam, ale po pierwsze informuje mnie o tym Techdata (JTAG: ¿, GPIOs: 10) oraz producent, że jest to złącze GPIO:

https://images90.fotosik.pl/200/249364a38b7a46ecgen.jpg

i jeszcze to:

# dmesg | grep gpio
[    0.500317] mt7621_gpio 10000600.gpio: registering 32 gpios
[    0.511539] mt7621_gpio 10000600.gpio: registering 32 gpios
[    0.522667] mt7621_gpio 10000600.gpio: registering 32 gpios

Zauważyłem również, że nie działa mi slot kart microsd - system nie widzi karty w /dev

6

Due to a missing driver (MMC over GPIO) this is not supported:

- microSD card reader

https://github.com/openwrt/openwrt/comm … 0b667a3466

Header też jest rozpisany. Ten model ma wpisane 115200 w dts - musi działać na tej prędkości. @pepe2k go dodawał.

7 (edytowany przez tinware 2019-06-14 08:23:14)

Na razie jestem poza domem, więc pominę kwestię serial port - nie mam go jak ponownie sprawdzić na ten moment.

Powiedz mi, czy się nie mylę...
1. Rozumiem, że nie mogę używać jednocześnie gniazda miniPCIe oraz USB ponieważ gniazda te są ze sobą połączone bez odpowiedniego przełącznika analogowego lub koncentratora?
2. Slot na karty nie może zostać obsłużony z powodu braku oprogramowania w OpenWRT?
3. Rozpiska wyjść tego złącza "GPIO" posiada głównie wyjścia na dodatkową, zewnętrzną kartę SD. Posiada też jedno gpio0?

8

1. na to wygląda. Urządzenia z usb z minipci, np. modemu
2. tak
3. na to wygląda.

9

Czy myślisz, że mogę zgłosić się do majfrenda, że zostałem przez niego oszukany? Odnośnie...:

1. USB i mPCIe jednocześnie?
2. Braku obsługi kart microSD
3. GPIO nie jest GPIO, tylko wyjściem na kartę (w sumie to też GPIO) hmm
4. Serial Port też coś nie działa...

Link do aukcji:

Chyba nie warto polecać tego urządzenia nikomu...

10

Chcesz to zgłoś, może coś ugrasz. Generalnie  - ja bym tego nie polecał z powodu zastosowanego socu i jakości sterowników wifi do niego. Ale co kto lubi...

11

Na jednym z tych dziesięciu pinów GPIO okazało się, że znajduje się obsługa diody "/sys/class/leds/u7628-01:green:wlan/".
W jaki sposób mogę użyć tego pinu jako GPIO "/sys/class/gpio/"?
Chciałem odczytywać stan tego pinu, czy jest zwierany do masy, czy nie...

12

Musiał byś przerobić dts i przekompilować system i kernel. Jeżeli linia jest zdefiniowana jako wyjściowa dla led to z userlanu nie przekonfigurujesz jej jako wejściowej. Trzeba zmieniać i rekompilować kernel.

13

Rozumiem, że chodzi Ci o SDK. Pobrałem je i rozpakowałem:

wget http://downloads.openwrt.org/releases/1 … _64.tar.xz
tar xf openwrt-sdk-18.06.2-ramips-mt76x8_gcc-7.3.0_musl.Linux-x86_64.tar.xz

Jakie zmiany powinienem wprowadzić przed kompilacją? Czy uda się ustawić wszystkie te piny (8GPIO+3V3+GND) jako GPIO?

14

Zobacz https://github.com/openwrt/openwrt/blob … 28-01.dtsi

Tu masz definicję ledów i klawiszy. Możesz dodać/pozbyć się czego chcesz. I zanim  zadasz pytanie "jak" to poszukaj najpierw w googlach czym jest dts i jaką ma składnie. A następnie jak się kompiluje openwrt: http://eko.one.pl/?p=openwrt-kompilacja

15

Dzięki. Tak działa to obecnie:

Jeśli chodzi o LEDy, chciałem wyrzucić "wlan" oraz "usb", gdyż nie posiadam takich diod na przednim panelu. To nie powinno sprawić większych problemów. Powinienem dodać obsługę diody "LTE/EVDO", gdyż nie jestem w stanie w obecnym systemie zarządzać nią. Tylko nie wiem, skąd mam wiedzieć jaki nr. gpio nią zarządza. Napisałem skrypt, który zmienia mi stany logiczne dla gpio od 0 do 100 i nie udało mi się "mrygnąć" tym LEDem. Nie rozumiem też, dlaczego "u7628-01:green:power/", zarządza LEDem od WiFi. To tyle jeśli chodzi o diody, nie rozumiem dlaczego jest to tak namieszane w oficjalnym obrazie dla tego sprzętu.

Druga kwestia to GPIO. Cezary, ja nie jestem developerem, aby poradzić sobie z tak poważnymi zmianami w kernelu, dlatego tutaj jestem ponieważ chciałbym, aby moje urządzenie było sprawne. Więc proszę - nie odsyłaj mnie do "googli", skoro Twoje forum jest największym zrzeszeniem fanatyków tego oprogramowania w Polsce.

Wracając do ledów (zdjęcie):
1. zmieniam nazwę "power" na "wlan"
2. Usuwam "wlan", gdyż ten to nie LED, tylko PIN GPIO-6
3. Usuwam "usb", gdyż nie ma takiego LEDa na tej płycie
4. Nie wiem jak dodać "LTE/EVDO"

...
    gpio-leds {
        compatible = "gpio-leds";

wlan {
            label = "u7628-01:green:power";
            gpios = <&gpio1 12 GPIO_ACTIVE_LOW>;
        };

wan {
            label = "u7628-01:green:wan";
            gpios = <&gpio1 11 GPIO_ACTIVE_LOW>;
        };

lan1 {
            label = "u7628-01:green:lan1";
            gpios = <&gpio1 10 GPIO_ACTIVE_LOW>;
        };

lan2 {
            label = "u7628-01:green:lan2";
            gpios = <&gpio1 9 GPIO_ACTIVE_LOW>;
        };

lan3 {
            label = "u7628-01:green:lan3";
            gpios = <&gpio1 8 GPIO_ACTIVE_LOW>;
        };

lan4 {
            label = "u7628-01:green:lan4";
            gpios = <&gpio1 7 GPIO_ACTIVE_LOW>;
        };

????? {
            label = "u7628-01:green:?????";
            gpios = <&gpio????? ????? GPIO_ACTIVE_LOW>;
        };

};
};
...

16

Żeby dodać tą LTE/EVDO musisz wiedzieć jakie gpio ją obsługuje. Jeżeli nie znalazłeś na gpio to możliwe że jest sterowana np, sprzętowo lub bezpośrednio skojarzona ze slotem minipcie. No niestety, to ty masz sprzęt i to na tobie spoczywa problem poszukania jak ta dioda jest obsługiwana.

PS. pogadaj sobie z pepe2k, bo może się okazać że masz jaką inną odmianę tego U7628 skoro masz inaczej diody led i po prostu należało by dodać do niego wsparcie.

17

Zaprosiłem pepe2k do tej rozmowy. Nie wiem czy to zbyt śmiała propozycja, ale może chcielibyście mieć go na swoim stole? Jeżeli tak, mógłbym Wam go wysłać. To co jest w obecnym stanie to trochę bez sensu: pominę fakt, że nie działa USB i mPCIe równocześnie (nie sprawdzałem akurat tego), w sumie serial port jak dla mnie też leży, to pierwszy router w którym nie udało mi się połączyć przez ten port, ale dziwnym dla mnie jest niedziałające gniazdo na karty sd oraz wyprowadzenia tej karty w pinach GPIO.

18

Ale to akurat miałeś opisane na wiki openwrt czy na commicie - nie działa usb równocześnie bo linie są fizycznie doprowadzone i tu i tu. Więc albo jedno albo drugie. Podobne rozwiązania są np. w mikrotikach, ale tam przynajmniej można przełączyć to programowo lub sprzętowo na jedno lub drugie gniazdo.

A karta nie jest obsługiwana bo nikt nie napisał sterownika. Tak po prostu.

19 (edytowany przez tinware 2019-06-22 21:29:18)

Sprawdziłem to jeszcze raz dokładnie:
- LTE/EVDO - zapaliła się po umieszczeniu modemu mPICe, więc jest ok
- 2.4G WIFI - zdefiniowana jest jako "/sys/class/leds/u7628-01:green:power", nawet mruga szybko w trybie "failover"
- POWER/SYS - tym próbowałem mrugnąć z "/sys/class/gpio/gpioXXX" i nie udało mi się to z żadnego numeru
- GPIO-6 - tutaj faktycznie znajduje się dioda "/sys/class/leds/u7628-01:green:wlan"
- "/sys/class/leds/u7628-01:green:usb" tego nie udało mi się znaleźć ani w ledach ani w goldpinach

Jak powinienem dostosować ten plik dtsi, aby wyjścia GOLDPIN były obsługiwane przez GPIO?

20

Po za wywaleniem nic nie definiujesz jak nie musisz. Później z poziomu konsoli możesz sterować tym: http://eko.one.pl/?p=openwrt-gpio

21

No tak, zgadza się, ale nie w przypadku tego routera. Napisałem sobie skrypt:

X=0
while true
do
  echo "GPIO: "$X" ("` date +"%T"`")"

echo $X > /sys/class/gpio/export
  echo "out" > /sys/class/gpio/gpio$X/direction
  echo "1" > /sys/class/gpio/gpio$X/value
  sleep 1
  echo "0" > /sys/class/gpio/gpio$X/value
  sleep 1

echo ""
  echo ""

X=$((X+1))

done

Oto jego wynik:

GPIO: 0 (21:49:46)

GPIO: 1 (21:49:52)

GPIO: 2 (21:49:58)

GPIO: 3 (21:50:04)

GPIO: 4 (21:50:10)

GPIO: 5 (21:50:16)

GPIO: 6 (21:50:22)

GPIO: 7 (21:50:28)

GPIO: 8 (21:50:34)

GPIO: 9 (21:50:40)

GPIO: 10 (21:50:47)

GPIO: 11 (21:50:53)
sh: write error: Resource busy
test-gpio.sh: line 48: can't create /sys/class/gpio/gpio11/direction: nonexistent directory
test-gpio.sh: line 48: can't create /sys/class/gpio/gpio11/value: nonexistent directory
test-gpio.sh: line 48: can't create /sys/class/gpio/gpio11/value: nonexistent directory

GPIO: 12 (21:50:59)

GPIO: 13 (21:51:05)

GPIO: 14 (21:51:11)

GPIO: 15 (21:51:17)

GPIO: 16 (21:51:23)

GPIO: 17 (21:51:29)

GPIO: 18 (21:51:35)

GPIO: 19 (21:51:41)

GPIO: 20 (21:51:47)

GPIO: 21 (21:51:53)

GPIO: 22 (21:51:59)

GPIO: 23 (21:59:41)

GPIO: 24 (21:59:47)

GPIO: 25 (21:59:53)

GPIO: 26 (21:59:59)

GPIO: 27 (22:00:05)

GPIO: 28 (22:00:11)

GPIO: 29 (22:00:18)

GPIO: 30 (22:00:24)

GPIO: 31 (22:00:30)

GPIO: 32 (22:00:36)

GPIO: 33 (22:00:42)

GPIO: 34 (22:00:48)

GPIO: 35 (22:00:54)

GPIO: 36 (22:01:00)

GPIO: 37 (22:01:06)
test-gpio.sh: line 48: can't create /sys/class/gpio/gpio37/direction: nonexistent directory
test-gpio.sh: line 48: can't create /sys/class/gpio/gpio37/value: nonexistent directory
test-gpio.sh: line 48: can't create /sys/class/gpio/gpio37/value: nonexistent directory

GPIO: 38 (22:01:12)
test-gpio.sh: line 48: can't create /sys/class/gpio/gpio38/direction: nonexistent directory
test-gpio.sh: line 48: can't create /sys/class/gpio/gpio38/value: nonexistent directory
test-gpio.sh: line 48: can't create /sys/class/gpio/gpio38/value: nonexistent directory

GPIO: 39 (22:01:18)
test-gpio.sh: line 48: can't create /sys/class/gpio/gpio39/direction: nonexistent directory
test-gpio.sh: line 48: can't create /sys/class/gpio/gpio39/value: nonexistent directory
test-gpio.sh: line 48: can't create /sys/class/gpio/gpio39/value: nonexistent directory

GPIO: 40 (22:01:24)
test-gpio.sh: line 48: can't create /sys/class/gpio/gpio40/direction: nonexistent directory
test-gpio.sh: line 48: can't create /sys/class/gpio/gpio40/value: nonexistent directory
test-gpio.sh: line 48: can't create /sys/class/gpio/gpio40/value: nonexistent directory

GPIO: 41 (22:01:30)
test-gpio.sh: line 48: can't create /sys/class/gpio/gpio41/direction: nonexistent directory
test-gpio.sh: line 48: can't create /sys/class/gpio/gpio41/value: nonexistent directory
test-gpio.sh: line 48: can't create /sys/class/gpio/gpio41/value: nonexistent directory

GPIO: 42 (22:01:36)
test-gpio.sh: line 48: can't create /sys/class/gpio/gpio42/direction: nonexistent directory
test-gpio.sh: line 48: can't create /sys/class/gpio/gpio42/value: nonexistent directory
test-gpio.sh: line 48: can't create /sys/class/gpio/gpio42/value: nonexistent directory

GPIO: 43 (22:01:42)
test-gpio.sh: line 48: can't create /sys/class/gpio/gpio43/direction: nonexistent directory
test-gpio.sh: line 48: can't create /sys/class/gpio/gpio43/value: nonexistent directory
test-gpio.sh: line 48: can't create /sys/class/gpio/gpio43/value: nonexistent directory

GPIO: 44 (22:01:48)
test-gpio.sh: line 48: can't create /sys/class/gpio/gpio44/direction: nonexistent directory
test-gpio.sh: line 48: can't create /sys/class/gpio/gpio44/value: nonexistent directory
test-gpio.sh: line 48: can't create /sys/class/gpio/gpio44/value: nonexistent directory

GPIO: 45 (22:01:54)

GPIO: 46 (22:02:00)

GPIO: 47 (22:02:06)

GPIO: 48 (22:02:12)

GPIO: 49 (22:02:18)

GPIO: 50 (22:02:25)

GPIO: 51 (22:02:31)

GPIO: 52 (22:02:37)

GPIO: 53 (22:02:43)

GPIO: 54 (22:02:49)

GPIO: 55 (22:02:55)

GPIO: 56 (22:03:01)

GPIO: 57 (22:03:07)

GPIO: 58 (22:03:13)

GPIO: 59 (22:03:19)

GPIO: 60 (22:03:25)

GPIO: 61 (22:03:31)

GPIO: 62 (22:03:37)

GPIO: 63 (22:03:43)

GPIO: 64 (22:03:49)

GPIO: 65 (22:03:55)

GPIO: 66 (22:04:01)

GPIO: 67 (22:04:07)

GPIO: 68 (22:04:13)

GPIO: 69 (22:04:20)

GPIO: 70 (22:04:26)

Niestety, nie udało mi się zaświecić ani żadnej diody, ani diody podłączonej pod różne goldpingy.

22

Już pisaliśmy o tym  - wg wiki na złączu nie ma zwykłych gpio. Jest tylko ew dostępne GPIO0 które domyślnie jest mapowane jako /sys/class/leds/u7628-01:green:wlan/

Jeżeli nie zmieniałeś DTS to możesz sterować tym gpio przez echo 1 > /sys/class/leds/u7628-01:green:wlan/brightness.
Jeżeli wyrzuciłeś z DTS i skompilowałeś sobie system - przez skrypty. Innych gpio tam nie ma na złączu. No chyba że ktoś się walnął pisząc dane na wiki.

23

Teraz rozumiem. Muszę je najpierw zwolnić z LEDów, aby pojawiły się w GPIO.

Cezary napisał/a:

No chyba że ktoś się walnął pisząc dane na wiki.

No tak, cały czas o tym mówię, ponieważ WLAN powinien działać jako dioda LED na panelu, a nie GOLDPIN. To samo z "/sys/class/leds/u7628-01:green:usb/" - nie ma czegoś takiego na płycie.

/sys/class/gpio/gpio11 to jak widać WLAN, więc jeśli go zwolnie z LEDów, odzyskam go jako GPIO, ale co znajduje się między 37 a 44 - tego nie rozumiem, to akurat 8 sygnałów, których nie potrafię rozpoznać - czy to 8 diod LED, które są na panelu a może jednak w GOLDPINACH są wyjącia GPIO?

Wytłumacz mi jeszcze jedną rzecz: to że karta sd jest nieobsługiwana ze względu na brak sterownika w OpenWrt to rozumiem. Ale w GOLDPINACH znajdują się wyjścia na drugą kartę sd? Czyli router "obsługuje" 2x microSD?

24

Lub prawdopodobnie są te same sygnały co w slocie microsd. Weź miernik i sprawdź czy to te same ścieżki są.

25

tinware napisał/a:

Zaprosiłem pepe2k do tej rozmowy. Nie wiem czy to zbyt śmiała propozycja, ale może chcielibyście mieć go na swoim stole? Jeżeli tak, mógłbym Wam go wysłać.

Nie... straszne guano. I z tego co widzę, to już namieszali i prawdopodobnie masz jakąś inną/nową rewizję ze zmienioną mapą GPIO.

tinware napisał/a:

To co jest w obecnym stanie to trochę bez sensu: pominę fakt, że nie działa USB i mPCIe równocześnie (nie sprawdzałem akurat tego)

Cóż, najpierw czytamy, potem zamawiamy smile

tinware napisał/a:

w sumie serial port jak dla mnie też leży, to pierwszy router w którym nie udało mi się połączyć przez ten port

Niektóre routery tak mają, mają za słabe albo w ogóle brak rezystorów pull-up/down od konfiguracji bootstrap. A w MediaTekach akurat któryś pin z UART lite służy do ustalania trybu bootowania. Poszukaj w dokumentacji MT7628 i jak bardzo Ci to przeszkadza, dolutuj rezystor albo wywal rezystory ze swojego adaptera.

tinware napisał/a:

ale dziwnym dla mnie jest niedziałające gniazdo na karty sd oraz wyprowadzenia tej karty w pinach GPIO.

Z tego co pamiętam, to też jest połączone, więc albo SD albo GPIO smile