Temat: Instalacja Openwrt 18.06 na Iomega Iconnect

Mam Iomege Iconnect z fabrycznym softem. Zabieram się do instalacji Openwrt 18.06 ale widzę, że jest jakaś totalna dezinformacja w tym temacie. Możecie mi wskazać jaki jest aktualny sposób wgrania Openwrt (zakładając stabilną wersje 18.06)?

Pytam bo pliki podawane w większości tutoriali w ogóle nie pokrywają się z tym co można ściągnąć z http://downloads.openwrt.org/releases/1 … d/generic/

2

Odp: Instalacja Openwrt 18.06 na Iomega Iconnect

Aktualne: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 33#p207033

Ten link jest na eko.one.pl

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Oh. Dzięki. Bardzo. Bo się poważnie zamotałem.

W tej sytuacji (fabryczny soft) mam wgrać obraz sysupgrade czy factory? Po co jest w ogóle obraz factory?

P.S.
@Cezary: Jeśli chcesz jeszcze komuś ułatwić życie (oszczędzić nerwów) to dodaj może do strony urządzenia na eko one informację o sposobie rozkręcania. Za nic w świecie nie mogłem wygooglać, że są cztery śrubki pod gumowymi stopkami.

4

Żeby to dodać to trzeba mieć urządzenie i go rozkręcić. Nie mam wszystkich urządzeń, nie mam starych urządzeń, więc w/w jest prostu trudne w realizacji.

Dobre pytanie z tym factory. Spróbuj, może się da przez gui. Ja jak robiłem to sposób w/w był konieczny. Przez bootloader wgrywasz initramfs a później właściwy sysupgrade.

5

Ah. Myślałem, że tylko ja mam pierwszy raz Iomegę w rękach wink.

Próbowałem wgrać obraz factory przez GUI ale nie przechodzi.

6

Sprzęt sprzed dekady, choć nadal ma interesujące parametry. Rozebrałeś, to serial i instaluj tak jak opisałem.

7

Cezary napisał/a:

Sprzęt sprzed dekady, choć nadal ma interesujące parametry. Rozebrałeś, to serial i instaluj tak jak opisałem.

Dzięki Cezary! Poszło od strzała. Openwrt 18.06 już się kręci.

Jedyne co to musiałem odpiąć i podpiąć ponownie kabel sieciowy bo za długo się zastanawiałem i przed flashowaniem mi zakrzyczało:

"ARP Retry count exceeded".

Nie mogłem też wyjść do 192.168.1.10 z Iomegi żeby pobrać obraz z http (brak trasy czy coś), mając ustawione 192.168.1.1 jak w tutorialu. Udało się za to scp w drugą stronę.

Iomega to fajna, tania, gigabitowa alternatywa dla jednopłytkowców i zawsze mnie kusiła a przez lata ani razu nie wpadła mi w ręce.

8

totalizator napisał/a:

do instalacji Openwrt 18.06

Witam, czy jest szansa na 18.06 w wersji Cezarego?

9

Nie posiadam żadnego urządzenia na kirkwoodzie, więc nie, nie mam na czym testować i nie robię obrazów na tą architekturę.