51

Odp: DWR-116 brak reakcji na hasło

Openwrt jako takowe nie. Luci tak.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

52

Masz zainstalowany?

opkg install luci-i18n-base-pl

53

Rixer napisał/a:

Masz zainstalowany?

opkg install luci-i18n-base-pl

Rixer, dzięki za polecenie pkg, przetestowałem już i na chwilę obecną wybieram alternatywnie Gargoyle PL albo mifi. Jedno ma dużo opcji a drugie jest ładne i proste. Myślę teraz które...
Z tego, co zauważyłem LuCi jest podobne do Gargoyle ale jakoś...słabiej chodzi. Co ma lepszego?

54

Luci jest bardziej uniwersalne i nie narzuca pewnych oczywistości (np. w gargoyle jest na stałe zdefiniowany wan/lan, nie zrobisz w gui interfejsu o nazwie siecdlacioci).

55 (edytowany przez Darek0106 2019-03-07 10:37:19)

Cezary napisał/a:

Luci jest bardziej uniwersalne i nie narzuca pewnych oczywistości (np. w gargoyle jest na stałe zdefiniowany wan/lan, nie zrobisz w gui interfejsu o nazwie siecdlacioci).

Mógłbyś podać jakiś sens praktyczny tworzenia interfejsu o nazwie sicdlacioci albo haudlapsa..?
Pytam bo nie wiem czy jest to praktyczne czy tylko sztuka dla sztuki. Potrzebuję ogół informacji przed ew wgraniem softu.

56

wan2
lan2
vpn-dla-gosci

praktyczne przykłady. W podstawowej domowej konfiguracji zwykle lecisz na domyślnych interfejsach (no, może dokładasz jeszcze sieć gościnną). Jak masz bardziej zaawansowaną infrastrukturę np. smart home to zaczynają się zabawy i potrzeba np. odizolować sieć czujników od zwykłej sieci lanowej.

57

Czy na odizolowanych interfejsach mogą pracować różne podsieci?

58

Tak - jako przykład masz właśnie sieć gościnną: http://eko.one.pl/?p=openwrt-guestnetwork

59 (edytowany przez Darek0106 2019-03-08 19:26:03)

Może mi ktoś napisać dlaczego LuCi 18.06 nie widzi modemu HiLink LTE? Robię coś nie tak?

Druga rzecz, niech mi ktoś dokładnie poda komendę do wgrania oryginalnego obrazu firmware z JBoot bo mam już dość doświadczeń. Każdy OpenWRT jest inny, piękny ale każdemu coś brakuje. Wracam do oryginału. Wszystko miał, wszystko widział i był prosty.

60

Bo np. nie zainstalowałeś sterowników do modemu (!)

61 (edytowany przez Darek0106 2019-03-08 19:28:00)

Cezary napisał/a:

Bo np. nie zainstalowałeś sterowników do modemu (!)

Nie znalazłem w repo sterowników do Huawei E-3372 hilink LTE...a piszę teraz z telefonu bo modem tkwi w routerze, który go nie widzi.

62

Oczywiście że są tylko że nie przeczytałeś co zainstalować. Czytaj: http://eko.one.pl/?p=openwrt-3g#obsugam … ejnphilink + to co jest na samym początku.

I jak nie masz połączenia z internetem to albo musisz go podłączyć przez kabel albo instalować pakiet po pakiecie, jak masz w faq na górze tej strony.

63

OK, tu jest to:

# opkg install kmod-usb-net-cdc-ether
    # uci del network.wan
    # uci set network.wan=interface
    # uci set network.wan.proto=dhcp
    # uci set network.wan.ifname=eth1
    # uci commit network
    # reboot

A teraz gdzie, co i jak bo nie chcę studiować informatyki jako absolwent elektroniki, tylko wgrać sterownik.
Mam to wpisać w terminal czy przez PuTTy?

64

Przez putty a terminal to to samo - i jest to opisane w faq. Co więcej, możesz to sobie nawet w luci wyklikać - instalowanie pakietów jest, zmiana interfejsu też. I instalujesz jeszcze usb-modeswitch, masz to na początku poradnika który miałeś przeczytać.

I znów: tylko musisz mieć połączenie z internetem, jak nie masz to ściągasz i instalujesz pakiety ręcznie.

65

Proszę o instrukcję, gdzie są te pakiety do ściągnięcia i gdzie mam je wkopiować bo zaraz router zostanie podeptany i podpalony.

66

Połącz się przez putty z routerem, zaloguj i wpisz polecenia. Wszystko masz napisane w poradniku, wystarczy zrobić ctrl-c/ctrl-v.

Skoro masz luci to wyklikaj sobie w luci

67 (edytowany przez Darek0106 2019-03-08 20:34:02)

Ok, ale nie ma internetu bo LuCi nie widzi modemu LTE! Więc jak i skąd mam ściągnąć pakiet sterownika? W terminalu nic teraz nie zdziałam.
Korzystam z W10

68

Już pomijam milczeniem fakt że link do repozytorium openwrt masz w faq, ale widzę że czytanie kompletnie Ci nie idzie.

Pierwsze pytanie: skąd i jaki masz obraz?

69 (edytowany przez Darek0106 2019-03-08 20:56:30)

Czytanie idzie mi dobrze jeżeli nie muszę przeczytać pięciu tomów encyklopedii żeby znaleźć jeden wiersz...
W faq jest link ale nie ma repozytorium do LuCi 18.06..! Nie bez powodu pytam.

Obraz to LuCi 18.06 z Twojej strony, sysupgrade-dokładnie ten: luci-18.06-snapshot-r7685-e33612484a-ramips-mt7620-dlink_dwr-116-a1-squashfs-sysupgrade.bin

P.S. Obiecałem dziecku, że od 20:00 będzie miał router z internetem z powrotem w domu a ja tu szukam po setkach plików sterownika, który na dzień dzisiejszy powinien znaleźć się w każdym zapchlonym routerze bo LTE to standard. Zostało mi 10 minut a nie lubię być niesłowny. Nie mam czasu na czytanie wszystkiego, co tu pisze, może kiedyś na urlopie.

70

Widzisz jednak nie czytasz. W moich obrazach są już te sterowniki, wystarczy tylko wykliać połączenie. Nic nie instalujesz, nic nie szukasz i nic więcej nie robisz.

Luci nie jest oddzielnym bytem - to jest tylko środowisko graficzne do openwrt, repozytoria pakietów są dla openwrt właśnie a nie dla luci jako takowego.

Mi kompletnie nie zależy na tym czy będziesz używał openwrt czy nie. Wróć do oryginalnego softu, bo szkoda twoich nerwów i mojego czasu.

71 (edytowany przez Darek0106 2019-03-08 21:10:41)

Sorry, myślałem, że będzie fajnie, łatwo i przyjemnie a na koniec powiem "wow, ale soft!" A tymczasem schody i studia informatyki a nie o to mi chodziło. Oryginalny firmware jest ciężkie do ustawienia ale chodzi na nim wszystko, co jest potrzebne. Myślałem, że będzie lepiej i łatwiej.
Owszem, OpenWRT pozwala na więcej i można wszystko ale trochę trzeba się napalcować. Może kiedyś...
Szczerze, to FAQ jest obszerny ale napisany dla fachowców. Dla początkujących jest mało intuicyjny.

Nie bardzo rozumiem, że w Twoich obrazach są już te sterowniki bo pisałeś, że trzeba je doistalować! Pisałem, że nie mam połączenia z internetem i ciul wie skąd i jak je pobrać ani gdzie wkopiować na router. Nie ma o tym nic w FAQ.

Prosiłem:

Darek0106 napisał/a:

A teraz gdzie, co i jak bo nie chcę studiować informatyki jako absolwent elektroniki, tylko wgrać sterownik.
Mam to wpisać w terminal czy przez PuTTy?

72

Nie zganiaj na mnie. Oryginalne obrazy nie mają i nigdy nie miały domyślnie zainstalowanych sterowników do modemów więc trzeba trzeba je instalować.

Moje zaś mają i jest to napisane przy opisue obrazów. Jest w faq link do repo openwrt (zacytowć? tu jest: https://downloads.openwrt.org/ i dalej klikasz w zależności od architektury routera). I o instalacji pakietów też jest (sam to nawet zacytowałeś), o podłączeniu do router też jest.

Wróć do oryginalnego softu, naprawdę szkoda czasu).

73

No ok, jeżeli tam można coś znaleźć, to mi pomóż bo ja głupi.
Znajdź proszę obraz do tej architektury routera:

https://openwrt.org/toh/hwdata/d-link/d-link_dwr-116_a1

74

Człowieku, wgrałeś już przecież obraz. Na dodatek w linku który podałeś jest napisana i architektura i linki do obrazów.

Koniec z mojej strony, bo naprawdę szkoda czasu.

75 (edytowany przez Darek0106 2019-03-08 22:21:58)

Wiesz, przepraszam ale wgrałem już obraz, ok, rozumiem ale...nie ma w nim sterowników i nie mam internetu!!!

OK. Bardzo dziękuję za pomoc i genialne wsparcie. Straciłem trzy dni na bzdurny soft. W jednym nie ma modemu ale jest, w drugim nie ma sterowników ale są...ok, rozumiem.

Rzeczywiście, lepiej zostać przy oryginale, nie bez powodu był wgrany.