1 (edytowany przez Polarus 2019-01-16 23:53:02)

Temat: ZyXel NBG6716 - WAN limit 120 mBit/s

Witam,
Modemo-router Ubee EVW32C + Vectra 600 mbit/s, faktycznie osiągalne na SpeedTestach do 310 mbit/s (zarówno po kablu jak i przez wbudowane WiFi 5gHz 802.11AC).
Tym samym kablem podłączam do NBG6716 i mam osiągi max. 120 mbit/s (również 802.11AC 5gHz).
Komenda: top - sirq dochodzi do 60% podczas wykonywania testów / pobierania więc wątpię by to była wina zapchanego procesora - czytałem tu podobne wątki i zacząłem tutaj szukać problemu.

O co tu chodzi? Co mogę zrobić? Chciałbym mieć wyniki conajmniej zbliżone do tych osiąganych łącząc się bezpośrednio z modemem...
Może wymiana routera? (słyszałem, że Netgear WNDR3800 spokojnie daje radę do 300 mbit nawet na LibreCMC.

Testowane na najnowszym OpenWRT z repozytoriów Cezarego, próbowałem też uaktualnić wszystkie pakiety metodą opkg list-upgradable

2

Odp: ZyXel NBG6716 - WAN limit 120 mBit/s

Zainstaluj moje lede + fastpatha i powinno być szybciej. I sprawdzaj po kabli, nie po wifi.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Tylko się upewnię - masz w tym wypadku na myśli żeby zastąpić OpenWRT 18.06-snapshot Lede-em 17.01-snapshot?

4

Tak. I to moimi buildami, później instalujesz moduły: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 59#p192459

5 (edytowany przez Polarus 2019-01-18 14:34:14)

Dzięki. Faktycznie sirq spadł poniżej 40% przy prędkości około 300 mBit/s.

Niestety, kluczowy wpływ na tak słabe prędkości ma nic innego jak... WiFi. To udostępniane przez modem sprawuje się świetnie nawet przy prędkościach oscylujących wokół 300 mbit, natomiast w ZyXel więcej niż 180 (peak) nie jestem w stanie wycisnąć. W obu przypadkach jakość połączenia ta sama, prędkość negocjowana to coś koło 800 mbit między kartą WiFi a access pointem.

Nie wiem jeszcze, jak 6716 sprawuje się na domyślnym sofcie, ale już z góry zapytam czy da się coś z tym zrobić?

6

Wifi to już sprawa indywidualna dla każdego. Różnie to bywa więc ogólnej metody na poprawę nie ma.

HT40, Ht40 na kliencie, właściwe sterowniki, ekranowa kable od anten, odsunięcie anten od zakłóceń (wentylatory) i setka innych zastrzeżeń. Oczywiście w domu tego nie zrobisz a już tym bardziej nie masz co grzebać np. w smartfonie, więc - ustawiasz ht40, jak możesz to sprawdzasz na kliencie czy też jest ustawione, preferujesz 5GHz nad 2.4GHz, wybierasz odpowiedni kanał. Tak na szybko to 95% tego co możesz zmienić żeby było "lepiej".

7

Celowo pisałem o tym, że parametry takie same: HT80, 5 gHz. Sterowniki i ustawienia odpadają, bo - jak wspominałem - jest różnica przy tych samych. Modem i router stoją w tym samym miejscu obok siebie więc kwestia ewentualnych zakłóceń odpada, bardziej doszukiwałbym się czegoś w wewnętrznych ustawieniach routera, sterownika ath10k lbo samym sterowniku...