Odp: Easybox 904xDSL
@Zuzia
Twój obraz instaluje się bezszmerowo, działa; wyświetlacz pierwszy raz skutecznie pokazuje adres WAN.
Dziękuję.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Easybox 904xDSL
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 … 21 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
@Zuzia
Twój obraz instaluje się bezszmerowo, działa; wyświetlacz pierwszy raz skutecznie pokazuje adres WAN.
Dziękuję.
@Zuzia:
Zainstalowałem twój obraz i mogę potwierdzić, że działa poprawnie.
Jedno pytanie: Piszesz, że testowałaś także modem GSM. Używałaś aktywnego huba usb czy podłączałaś modem bezpośrednio
do któregoś z portów EasyBoxa? U ciebie pracowało to stabilnie?
U mnie po podłączeniu bezpośrednio efektem jest restart EasyBoxa po kilku minutach.
Obstawiam zbyt małą obciążalność prądową tego routerka ale nie jestem pewien czy użycie atywnego huba pomoże czy nie.
Mój modem to huawei 3372.
Nie trzeba hubów, Easybox jest przystosowany prądowo do obsługi modemów, od tego jest tam port górny usb. Modem Huawei K3765 działa prawidłowo i co ciekawe możliwa jest równoczesna praca w trybie internetowym i rozmów głosowych. Tethering z komórek również nie sprawa problemów.
Natomiast z Huawei E3372 w wersji hilink jest problem, ale programowy, związany z bugiem (niejednym) w obsłudze sterownika usb, który powoduje restarty routera: https://bugs.openwrt.org/index.php?do=d … ;pagenum=4
Podobno pomaga przełączenie modemu do trybu zwykłego i użycie sterownika ncm. Mnie akurat takie rozwiązanie nie satysfakcjonuje. Restarty Easybox 904 to jeden problem, a drugi to, że trzeba stworzyć odpowiedni vlan do pracy z E3372 hilink.
Spotkałam się z restartami już przy Easybox 803A, w efekcie końcowym wróciłam do LEDE, gdzie sterownik usb działał poprawnie, a leciwy 803A ma trzy porty usb i jest możliwa praca przy zajętości wszystkich, testowałam to na dwóch modemach (E3372h, K3765) i pendrive równocześnie.
Z innych bolączek 904 mogę jeszcze wymienić:
- znaczne obciążenie procesora przy łączach powyżej 100 Mbps za względu na brak HWNAT
- brak sensownej obsługi WiFi, w zasadzie jest tylko tryb AP z pełną mocą i konfiguracja poprzez edycję /etc/config/wireless
- czerwona dioda o pokaźnych rozmiarach żyje swoim życiem, wszelkie próby wyłączenia spełzają na niczym, uporczywie włącza się
- wysoka temp. podczas zwykłej pracy, ok. 60 st.
Poza tym wszystko działa prawidłowo, zwłaszcza cieszy mnie równoczesna obsługa rozmów GSM i VoIP. Wkrótce wrzucę kolejne obrazy, tym razem z nowym kernelem 4.14.90. Zaznaczam, że robię obecnie uniwersalne, z obsługą ADSL/VDSL i ewentualnym przełączaniem portu DSL na WAN jednym kliknięciem. Bez SMP, bo gryzie się z VoIP.
Cześć
Wgrałem Twój fw do 904 , którą mam ale nie mogłem sobie poradzić z odpaleniem łącza na E3372 hilink. CZy możesz napisać jak to zrobić?
E3372 hilink jako karta sieciowa z adresem 192.168.8.x nie działa, jest wykrywany, zgłasza się pod eth1 jednak nie pobiera adresu i router losowo restartuje się. To błąd sterownika dwc2, postaram się zgłosić to na bugs.openwrt.org, ale kiedy pojawi się rozwiązanie trudno zgadnąć. Podobno pomaga przełączenie E3372 w tryb Huawei NCM, ale nie sprawdzałam tego. Będę śledziła temat, bo też mam E3372 hilink i tylko ten tryb mnie interesuje, dam znać jeśli coś ruszy w temacie.
Witam serdecznie. Mam easyboxa 904 xdsl od 2 dni. Udało mi się wgrać obraz od Zuzi. Router skonfigurowałem pod moje sieci w domu WAN jak i lan, ale nie mogę uruchomić WiFi zarówno 2,4 GHz czy 5 GHz. Mimo mych walk nie udało się. Może by ktoś mi podpowiedział jak to zrobić. Z góry dziękuję.
@popis11
Nie żebym czuł się ekpertem ale ja zrobiłem tak:
a) nie dotykałem zarządzania wifi luci (działa niespecjalnie dobrze w easybox 904)
b) wyedytowałem /etc/config/wireles:
- zmieniłem defaultowe hasło wifi ustawione przez Zuzię (12345678) na swoje
- zmieniłem ssid z OpenWrt5/Openwrt2 na swój.
- option disabled '1' poprawiłem na option disabled '0' (czyli wifi nie jest wyłączone)
c) restart sieci i wifi działa ![]()
kluczowy jest (a) = luci się nie nadaje do zarządzania wifi w tym routerze i trzeba to zrobić z palca.
Bardzo dziękuję za podpowiedź, ale z pozycji gui zmieniłem nazwę na me sieci. nie włączałem zabezpieczeń. Mimo to zmieniłem tak jak mi podpowiedziałeś,
dalej sieć wifi nie działa.Owszem jest widziana i hasła wstukuję 12345678 mimo, iż z pozycji GUI nic nie modyfikowałem to ni działa.
Zrób reset do wartości domyślnych i ustaw od nowa zgodnie z tym co napisał marek.c.kowalczyk. W Luci działają przyciski do włączania i wyłączania WiFi, można ich używać. I lepiej na tym poprzestać i nie próbować edytować konfiguracji w trybie graficznym.
Dzięki serdeczne. Tak też zrobiłem i jest ok WiFi ruszyło.
Mam jeszcze parę pytań odnośnie tego routera. Czy mógłby Ktoś napisać co dzięki temu routerowi mozna zyskać. Mam sieć w domu opartą na dwóch leciwych routerach liksys WRT54gl (15 lat pracują nie zawodnie). MOze ktoś ma jakiś poradnik dla laików. Chętnie przyswoiłbym trochę wiedzy.
Nic. Ten router jest bardziej dla kogoś ktoś chce/lubi pobawić się oprogramowaniem niż dla kogoś kto chce spokojnie urywać routera i mieć święty spokój.
Jak zrobić dysk sieciowy a pomocą np. podczepionego do portu USB routera dysku zewnętrznego albo np. pendrive.
http://eko.one.pl/?p=openwrt-samba
Udostepniłam gotowe obrazy z nowym kernelem, w dwóch wersjach, pierwsza raczej minimalna: http://chomikuj.pl/ZuzannaCK/ROUTERY/EA … voice-LTE)
Druga natomiast na wzór DD-WRT, czyli zawiera mnóstwo aplikacji (między innymi Samba4, NFS), są wyłączone na starcie więc trzeba sobie w Luci włączyć co potrzebne: http://chomikuj.pl/ZuzannaCK/ROUTERY/EA … ice-LTE)v2
W obydwu jednak z automatu staruje Asterisk i zabiera ok. 30 MB pamięci, zalecam aby go wyłączyć jeśli nie korzysta się z VoIP i telefonii GSM.
Cześć
Czy można zrobić upgrade bezpośrednio z LUCI czy trzeba zaczynać od recovery i fullimage.img?
Z Luci nie można, nie działa. Najbezpieczniej jednak przez Recovery, fullimage.img i sysupgrade -n, czyli bez zachowania zmian.
Witam. Czy jest możliwość odpalenia modemu Huawei E173 z kartą areo-2 na routerze. Bo próbuję to zrobić ale jakoś mi to nie wychodzi?
Bardzo przepraszam chodzi o modem huawei E3131
Możliwość jest. Sterowniki już masz, picocom też, pozostaje jedynie konfiguracja wg. poradników Cezarego. Kilka uwag. W moich obrazach jest Asterisk z chan-dongle do rozmów komórkowych i jak wykryje zgodny modem to od razu próbuje go używać więc należy wyłączyć Asteriska:
/etc/init.d/asterisk disable
/etc/init.d/asterisk stopMożna ewentualnie wyłączyć same rozmowy komórkowe w Asterisku, trzeba dodać w /etc/asterisk/modules.conf:
noload => chan_dongle.soJeszcze jedna rzecz może się gryźć, to jest konfiguracja w /etc/config/network:
config interface 'utms'
option proto '3g'
option device '/dev/ttyUSB0'
option service 'umts'
option apn 'internet'
option dialnumber '*99***1#'
option ipv6 'auto'Dotyczy modemu Huawei K3765.
Oczywiście wypróbuję. Dziękuje bardzo ale znów nasunęło mi się pytanie. Przedstawiłaś możliwość podczepienia modemu do potu USB 0 tego od góry, ale w 904 jest wejście na kartę sim. Czy poprzez to wejści i zapodaniu karty sim npr play czy areo-2 da się również ciągnąć internet.
Dlaczego pytam - ponieważ mam dostawcę internetu po kablu ale jest to internet radiowy i kiepsko to działa - raz, że wolno teoretycznie 15/ 3 Mbps, dwa często są awarie. I pomyśłałem sobie, ze może LTE ale czy jest to możliwe?
Tam nie ma ma modemu LTE (nie ten model). Karta sim służyła u nich chyba do połączeń głosowych czy płatnych usług.
Gniazdo SIM jest nieaktywne. Jeśli chcesz Internet przez USB to możesz użyć modemu lub podpiąć smartfona z uruchomionym tetheringiem, to ostatnie działa z automatu.
Ze smartfonem działa już próbowałem. Ten inny model 904 to taki z dwiema antenkami - Router LTE 4G EasyBox 904? Czy on potrzebuje dodatkowo modem LTE czy ma wejście na sim jako wan. Nie widzę w nim poru DSL. I sory, że tak bombarduję pytaniami czy na ten router jest open WRT?
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 … 21 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Easybox 904xDSL
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc