1 (edytowany przez korni007 2018-11-15 12:58:37)

Temat: Gargoyle kompilacja

Witam,
Chciałbym skompilować Gargoyle z trunka,czy jest taka możliwośc i jak to zrobic? jest gdzieś manual krok po kroku taki jak na eko.one.pl dot. kompilacji openwrt?

2

Odp: Gargoyle kompilacja

No właśnie w tamtym poradniku jest o kompilacji gargoyle.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Na końcu pisze "Gargoyle samodzielnie ściąga źródła OpenWrt" ,ale jakie ?czy idzie wybrać jakie ma ściągnąć (snapshot lub trunk?)

4

Nie, nie idzie tego wybrać. Gargoyle bazuje na określonej wersji źródeł openwrt i nie możesz sobie dowolnie tego wybrać bo się nie nałożą łatki od gargoyle.

Obecnie masz wydanie "stabilne" gargoyle które bazuje na Chaos Calmer  i wersja rozwojowa która cały jest poprawiana która bazuje na OpenWrt 18.06 (wersja z początku września). Możesz ręcznie zmienić żeby brał wersję aktualną 18.06, ale to wszystko.

5

Ok,to w takim razie jak zmienić żeby brał aktualną wersję?

6 (edytowany przez Cezary 2018-11-15 13:33:46)

Jak pobierzesz źródła, skrypt build.sh linia 36: https://github.com/ericpaulbishop/gargo … e/build.sh

Tylko pamiętaj że będziesz kompilował wersję rozwojową gargoyle, która oficjalnie nie została wydana, są w niej błędy w gui i mogą dziać się cuda.

PS. Wersja rozwojowa gargoyle to nadal branch base_on_openwrt_remerge, nie master oczywiście.

7

Ok,dzięki za info. Przemyślę sprawę czy kompilować,sprobować nie zaszkodzi wink

jeszcze pytanie o Wake on LAN na openwrt - chciałbym wybudzać komputer zdalnie spoza domu np. aplikacją na telefon. Bez pośrednich rzeczy typu jakieś dyndns'y czy inne (mam stałe IP) W jaki sposób to zrobić (wiem że offtop,ale nie chciałem tworzyć nowego tematu)
Jakieś przekierowania portów zrobić na zewnątrz i w telefonie ustawić adres IP i te porty,czy w inny sposób to zrobić?

8

Zrobić skrypt cgi na routerze który to wykona. Przed chwilą na forum był też wątek o tym.