1

Temat: Lista podłączonych urządzeń

Witam, od dłuższego czasu korzystam z zestawu RPi z Pi-Hole + TP-Link TL-WDR4300 v1 z OpenWrt na pokładzie. I od samego początku zawsze ręcznie dodawałem sobie adresy IP i przypisane do nich nazwy podłączonych do routera klientów do /etc/hosts w Pi-Hole. Oczywiście wszystko działało ale... jest to dość monotonne i zapewne da się jakoś "oskryptować".
Czy ktoś może podzielić się rozwiązanim jak "wyciągnąć" dane IP+nazwa hosta z routera i jak je zapisać na Pi-Hole na RPi?

WinISO.pl - Archiwum polskich wersji systemów Windows, Windows Serwer i Office

2

Odp: Lista podłączonych urządzeń

awk '{printf "%s\t%s\n", $3, $4}' /tmp/dhcp.leases

Wyświetli listę hostów. Możesz sobie przez scp/ssh przesłać do pihole i uzupełnić hosts.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

wooow, nie sądziłem, że to bedzie takie proste. dzieki Cezary smile

WinISO.pl - Archiwum polskich wersji systemów Windows, Windows Serwer i Office

4

Mam taki problem mianowicie mam router z OpenWrt18.06.1 i mam listę podłączonych urządzeń. I przy niektórych nie ma nazwy hosta. Próbowałem się zalogować na te urządzenia i zmienić im wpisy /etc/hostname ale jakos nie przynosi cały czas mam nieznany na liście. Jak zaloguje się na urządzenie i dam polecenie hostname to normalnie się przedstawia jak je nazwałem a z jakiegoś powodu Openwrt nie pobiera tej nazwy nie wiem dlaczego ;( czy ktoś może podpowiedzieć jak to poprawić ?? wink

5

To są nazwy którymi router się przestawia przy pobieraniu adresu przez dhcp. Czasami nie masz ich statycznie ustawionych?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.