1

Temat: Router LTE + USB pod OpenWrt/LuCI

Witam.

Poszukuję routera z możliwością wgrania OpenWrt/LuCI (dość się przyzwyczaiłem do tego firmwere, mam go na wszystkich routerach z których korzystam i jestem bardzo zadowolony). Koniecznie modem LTE (pod Play) z możliwością podłączenia anten zewnętrznych (obie polaryzacje, spora odległość od BTS) oraz USB (urządzenie musi działać między innymi jako niezależny  serwer FTP) lub inną możliwością podłączenia doń pamięci masowej.

Router ma działać jako zupełnie niezależne urządzenie z własną pamięcią masową. W bazie routerów eko odnalazłem 5 modeli z 4G pod OpenWrt, ale żaden z nich nie posiada złącza USB.

Bardzo proszę o pomoc.

DuDuS

2

Odp: Router LTE + USB pod OpenWrt/LuCI

Router z portem USB, hub z dodatkowym zasilaniem i Huawei E3372.

3

HI

Wiem że tak można, ale jednak wolę mieć all-in-one! Współpraca różnych urządzeń niekiedy nie przebiega prawidłowo (mam już doświadczenia z modemami USB pod router). Stąd moje pytanie.

DuDuS

4

Te urządzenia allinone zwykle są 2x droższe od zestawu router+modem i oferują przy tym często o wiele gorsze parametry sprzętowe samego routera WiFi, np. zamiast 1gbit switch masz 100mbit switch, czy też te wredne nadrukowane na scalaku anteny do WiFi, no i też jednym z efektów ubocznych jest brak USB, bo co jak co ale modem LTE trochę prądu zjada i jak by do tego jeszcze dołączyć urządzenia pod USB, to zasilacze musieli by robić mocniejsze, a to kolejny koszt...

Ja korzystam u siebie z dwóch routerów ArcherC7v2 i Archer C2600 przy współpracy z modemem E3372 w wersji zwykłej i jak do tej pory (a to już prawie 3 lata) nie miałem z tymi urządzeniami żadnego problemu. Oba routery działają w miarę na najnowszym OpenWRT. No i najważniejsze, jeśli router albo modem padnie, to zawsze jest do wymiany tylko jedno urządzenie, a nie cały zestaw, który kosztuje dość sporo... Także ja bym ci radził również się zastanowić nad routerem + modem LTE, bo to o wiele tańsze i lepsze rozwiązanie.

5

Hi

Dziękuję za info. Wiem że tego typu urządzenia są droższe, ale powiedzmy stać mnie. Nie chce mi się bawić w konfigurowanie dwóch urządzeń. W modemie trzeba zapewne wgrać nowy firmware, potem to wszystko zgrać, a tu coś nie zdziała, a tam. Stąd poszukiwanie jednego urządzenia które załatwi wszystko. Teraz jako router robi mi jakiś starszy TP-LINK z OpenWrta a jako modem ZTE MF28D, i same problemy z tym układem. No ale skoro nie ma takiego, to trudno. 

DuDuS

6

Przecież MF28D to kolejny router, w dodatku nienajlepszy.

7

Teltonika RUT955 dlinki 921, tplinki mr200/wr6400 - te ostatnie bez usb.

+ składaki typu jjplus/mikrotik/compex i odpowiedni modem na minipcie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

8 (edytowany przez morfik 2018-08-28 05:37:41)

woma1 napisał/a:

Nie chce mi się bawić w konfigurowanie dwóch urządzeń. W modemie trzeba zapewne wgrać nowy firmware, potem to wszystko zgrać, a tu coś nie zdziała, a tam.

W modemie? Ja od zawsze podłączałem modem do routera i tylko konfigurowałem połączenie sieciowe w pliku
/etc/config/network lub bezpośrednio w LUCI, bo LUCI akurat ma wszystkie potrzebne pakiety do obsługi modemu i nawet nie trzeba nic dodatkowo instalować -- wszystko działa OOTB, także konfiguracja sprowadza się do samego operowania na routerze, tak samo jakbyś to robił na zwykłym routerze WiFi z wgranym OpenWRT.

9 (edytowany przez woma1 2018-08-29 09:58:50)

HI

Dziękuję za info. Z podanej listy routerów tylko RUT955 posiada port USB.

Widzę że jednak trzeba będzie skorzystać z routera + modem USB
Jaki zatem modem polecicie? Wiem już że E3372 działa bez problemów. Cena jednak około 200 zł. Ten będzie najlepszy? Czy poszukać czegoś innego.

DuDuS

10

Cena gra rolę czy nie? smile Jeżeli średnio to kup sierrie wireless na minipcie (są drogie!) + płytę pcengines apu do tego. Jeżeli zaś chcesz po taniości - to E3372 + np. coś w miarę mocnego z routerów + oddzielny hub usb lub kabel typu Y z dobrym zasilaniem do modemu.

11

E3372 chyba nie ma możliwości podłączenia anteny zewnętrznej (chyba że ja źle patrzę). A to w moim przypadku nie zda egzaminu. Zbyt duża odległość (około 15 km). Koniecznie modem z dwoma gniazdami na antenę (obie polaryzacje).

Routery do wykorzystania z OpenWrt mam. To nie problem.

DuDus

12

Z tymi modemami to różnie może być, bo może i e3372 to nazwa modemu ale on ma chyba 4 wersje. big_smile

http://jdtech.pl/2016/03/jaka-wersje-mo … iadam.html
http://jdtech.pl/2013/10/huawei-e3131s- … ilink.html

Więc sobie lepiej załatw takie urządzenie od kogoś, kto wie co sprzedaje. big_smile

Ja swój E3372 kupiłem za około 120-130 zł ale się trochę naszukałem by kupić konkretnie tę wersję, którą chciałem, tj E3372s-153 w wersji zwykłej. Te Hilinki są droższe ale mniej z nimi roboty jest gdy zajdzie potrzeba bezpośredniego podłączenia do kompa, zwłaszcza na desktopowym linux'ie.

Anteny można podłączyć bez problemu.

13

woma1 napisał/a:

E3372 chyba nie ma możliwości podłączenia anteny zewnętrznej (chyba że ja źle patrzę). A to w moim przypadku nie zda egzaminu. Zbyt duża odległość (około 15 km). Koniecznie modem z dwoma gniazdami na antenę (obie polaryzacje).

Źle patrzysz. Złącza są pod klapkami z boku.

14 (edytowany przez woma1 2018-08-29 10:28:30)

HI

Do kompa mam modem E3276, więc ten który kupię ma działać tylko i wyłącznie z routerem. Potrzebuję zatem model z  którym będzie najmniej problemów.

DuDuS

Może i źle patrzę szukając gniazd antenowych, ale wydaje mi się że większość wystawiających na Allegro nie ma pojęcia jaki model wystawia pisząc 3372 . Ma przykład:
https://allegro.pl/modem-4g-lte-huawei- … 33487.html

15

Zdjęcie przedstawia akurat E3131 który nb i tak złącze do zewnętrznej anteny ma (z boku).

16 (edytowany przez woma1 2018-08-29 10:48:21)

OK

Znalazłem za 120 z dostawą E3372s-153 HiLink, np tutaj:

https://allegro.pl/modem-huawei-e3372s- … 44966.html

Bez hilink są dużo droższe. Rozumiem że hilink moi nie będzie przeszkadzało?

DuDuS

PS. Czy jeśli włożę do modemu kartę pamięci to zobaczę ją w routerze jako pamięć masową?

17

Tak, jako zwykły nośnik. Ale mało wydajny, na dodatek współdzielący przepustowość usb z modemem.

18

OK. Rozumiem ograniczenia ale to jakaś możliwość.
Czyli E3372s-153 HiLink będzie OK?

DuDuS

19

Jak najbardziej będzie ok.

20

Dziękuję serdecznie wszystkim za pomoc, a szczególnie tobie Cezary :-) Zawsze można na Ciebie liczyć!

Zatem zamawiam modem i jak przyjdzie biorę sie do roboty.

DuDuS

21

E3372 za 200 zł? On jest warto 50-70 zł, można podłączyć antenę zewnętrzną.
https://allegro.pl/modem-huawei-e3372-i7519758840.html
https://allegro.pl/modem-huawei-e3372-i7528774166.html
https://allegro.pl/modem-usb-huawei-e33 … 88349.html

22 (edytowany przez superjachu 2018-09-27 19:26:13)

Witam
To ja podczepię się do wątku.
Początkowo szukałem routera z modemem vdsl pod neostradę fiber, ale znalazłem modem netgear dm2000 http://www.netgear.pl/home/products/net … DM200.aspx
i uznałem że łatwiej będzie zakupić osobno modem plus router.
Proszę o rade w doborze routera który spełni warunki:
1. chciałbym żeby miał możliwość zmiany softu na gargoyle (oraz żeby był gotowy już obraz tylko go wgrania przez zakładkę update firmware)
2. musi mieć złącze USB pod modem LTE (prawdopodobnie E3372 lub coś co polecicie). Chciałbym żeby złącze miało na tyle dobrze parametry prądowe żeby nie trzeba było dodawać dodatkowego HUBa USB z zasilaniem pod modem.
2. konfiguracja  -mieć usb z możliwością podpięcia modemu LTE  z możliwością skonfigurowania jako wan beckupowy. W razie awarii podstawowego łącza chciałbym żeby się automatycznie wan przełączał i włączał modem LTE. Modem będzie miał kartę z abonamentem, w którym płacę za każde kolejne 10GB (w rozliczeniu miesięcznym) Nie chciałbym żeby modem był aktywny cały czas (i pobierał nawet minimalne kb, bo za każde rozpoczęte 10gb płace) gdy neo będzie sprawne.
2. Router musi mieć przynajmniej 4 złącza swicha (to chyba standard)
3. Chciałbym żeby był możliwie stabilny, w sumie to powinno być jako pierwszy punkt. Router będzie pracował w małym sklepie gdzie są 3 komputery, 2 komórki, tablet, rejestrator kamer (nie zawsze podpięty pod net), Nie ma jakiś wielkiej wymiany danych, tylko zmówienia, ale liczy się stabilność, bo korzystamy z terminalowego połączenia do systemu sprzedażowego i fiskalnym)
5. Musi być wifi ale niekoniecznie 5Ghz

Fajnie było by gdyby był łatwo konfigurowalny z przeglądarki ( z konsolą sobie nie poradzę)

Budżet mnie jakoś specjalnie nie ogranicza,  Chciałbym żeby łącze zapasowe na lte działało jak opisałem i żeby było stabilnie. Nie chce wydawać niepotrzebnie dużych pieniędzy (najchętniej do 400zł) na superwydajne routery, ale jeśli za stabilność muszę dopłacić to podwoję fundusze.

Z pytania łatwo można wywnioskować ze nie jestem ekspertem, wiec bardzo przepraszam za zaśmiecanie forum dla zaawansowanych.

Pozdrawiam serdecznie Jan

23 (edytowany przez 9tysiecy 2018-09-27 19:46:09)

Masz wyżej DWR-118. Nie ma gargoyle, ale jest całkiem niezłym sprzętem poza tym spełnia inne wymogi. Konfiguracja w konsoli to nic trudnego, wszystko to Ctrl+c/Ctrl+v z eko.one.pl a wiele rzeczy wyklikasz z luci. Może Nexx WT3020, tutaj plusem jest bezpośrednie zasilanie USB, więc jak podłączysz zasilacz 5V 2A to na spokojnie da radę z zasilaniem modemu, jest na niego Gargoyle. Musiałbyś jednak dać dodatkowy switch bo ma jedynie 2 porty ethernet.

24

DWR-118 pod OpenWRT nie ma 4 portów LAN tylko 3 więc nie spełnia wymagań...

25

Zuzia napisał/a:

DWR-118 pod OpenWRT nie ma 4 portów LAN tylko 3 więc nie spełnia wymagań...

brak 4 portów to dla mnie problem, musiałbym dawać zewnętrznego swicha, generalnie mile widziane było by nawet 5-6 portów LAN (ale wiem że takie wymagania mocno zawężają listę)