Witam
To ja podczepię się do wątku.
Początkowo szukałem routera z modemem vdsl pod neostradę fiber, ale znalazłem modem netgear dm2000 http://www.netgear.pl/home/products/net … DM200.aspx
i uznałem że łatwiej będzie zakupić osobno modem plus router.
Proszę o rade w doborze routera który spełni warunki:
1. chciałbym żeby miał możliwość zmiany softu na gargoyle (oraz żeby był gotowy już obraz tylko go wgrania przez zakładkę update firmware)
2. musi mieć złącze USB pod modem LTE (prawdopodobnie E3372 lub coś co polecicie). Chciałbym żeby złącze miało na tyle dobrze parametry prądowe żeby nie trzeba było dodawać dodatkowego HUBa USB z zasilaniem pod modem.
2. konfiguracja -mieć usb z możliwością podpięcia modemu LTE z możliwością skonfigurowania jako wan beckupowy. W razie awarii podstawowego łącza chciałbym żeby się automatycznie wan przełączał i włączał modem LTE. Modem będzie miał kartę z abonamentem, w którym płacę za każde kolejne 10GB (w rozliczeniu miesięcznym) Nie chciałbym żeby modem był aktywny cały czas (i pobierał nawet minimalne kb, bo za każde rozpoczęte 10gb płace) gdy neo będzie sprawne.
2. Router musi mieć przynajmniej 4 złącza swicha (to chyba standard)
3. Chciałbym żeby był możliwie stabilny, w sumie to powinno być jako pierwszy punkt. Router będzie pracował w małym sklepie gdzie są 3 komputery, 2 komórki, tablet, rejestrator kamer (nie zawsze podpięty pod net), Nie ma jakiś wielkiej wymiany danych, tylko zmówienia, ale liczy się stabilność, bo korzystamy z terminalowego połączenia do systemu sprzedażowego i fiskalnym)
5. Musi być wifi ale niekoniecznie 5Ghz
Fajnie było by gdyby był łatwo konfigurowalny z przeglądarki ( z konsolą sobie nie poradzę)
Budżet mnie jakoś specjalnie nie ogranicza, Chciałbym żeby łącze zapasowe na lte działało jak opisałem i żeby było stabilnie. Nie chce wydawać niepotrzebnie dużych pieniędzy (najchętniej do 400zł) na superwydajne routery, ale jeśli za stabilność muszę dopłacić to podwoję fundusze.
Z pytania łatwo można wywnioskować ze nie jestem ekspertem, wiec bardzo przepraszam za zaśmiecanie forum dla zaawansowanych.
Pozdrawiam serdecznie Jan