1,376

Odp: Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego

Żadnego. Idź na allegro i coś sobie wybierz. To wątek o openwrt...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

1,377

cronos20 napisał/a:

Witam, potrzebuję bezprzewodowy router/modem ADSL2+ do neostrady z orange.
Obecnie posiadam TD-W8950N ale padł o burzy:-(
Możecie coś polecić nie drogiego ?

Wpisz na aledrogo "Siemens Speedstream 5100" jest obecnie za 20 zł. Kup dowolny wspierany przez OpenWRT router i zapomnij po problemie. Tylko nie pisz, że chcesz mieć jedno urządzenie bo to śmieszne.

Modem: Huawei HG8245Q2  (Servire.net)
Router: Xiaomi AX3000T,          Soft: OpenWrt 24.10-SNAPSHOT r29077-f415748

1,378

Ja bym sugerował TD-W8950N V1 w trybie mostu ewentualnie inny router w tym trybie bo jak np. padnie router z OpenWrt to jest jeszcze drugi, który wystarczy ustawić jako router smile

1,379

pablo.see napisał/a:
cronos20 napisał/a:

Witam, potrzebuję bezprzewodowy router/modem ADSL2+ do neostrady z orange.
Obecnie posiadam TD-W8950N ale padł o burzy:-(
Możecie coś polecić nie drogiego ?

Wpisz na aledrogo "Siemens Speedstream 5100" jest obecnie za 20 zł. Kup dowolny wspierany przez OpenWRT router i zapomnij po problemie. Tylko nie pisz, że chcesz mieć jedno urządzenie bo to śmieszne.

A może SpeedStream 4100 lub 4101

GL.iNet GL-MT6000, Xiaomi AX3000T,  ZTE MF286D
Pozdrawiam Andrzej

1,380

Czy ktoś ma bo zamierzam nabyć
GL MT300N v2 lub GL AR300M

GL.iNet GL-MT6000, Xiaomi AX3000T,  ZTE MF286D
Pozdrawiam Andrzej

1,381 (edytowany przez o-w-c-a 2018-06-27 08:56:30)

Mam internet dostarczany światłowodowo i dwa routery TotoLink kupione od dostawcy internetu - jeden N300RT (pracuje jako ten połączony z urządzeniem od światłowodu). Dodatkowo pracuje jako router.

Do niego podłączony mam A3002RU w trybie repeatera (zasięg 51%) - bo chciałem dodatkowo sieć 5GHz. Prędkości jakie osiągam to na piętrze - powyżej routera 31Mbit/s (łącze 80Mbit/s).
Za domem w odległości ok 25m w otwartej przestrzeni (+ ściana domu i konstrukcja wiaty) mam dwie kamery 960p mające siłę sygnału na poziomie 37 i 45%. Dodatkowo mam jeszcze jedno urządzenie o sile sygnału 25%. Ponadto zaraz za ścianą mam kolejną kamerę 1080p. Te urządzenia połączone są do A3002RU. Mam jeszcze jedną kamerę 1080p która podłączona jest bezpośrednio do "głównego" routera N300RT.

Podsumowując - działa to dramatycznie. Ja próbuję przetestować SpeedTestem na androida szybkość tam gdzie są te kamery 960p (najdalej) to prędkości mam na poziomie 4 czy 8 Mbit.

Stąd też nie działa mi to jakbym chciał - próba zapisu na rejestrator strumieniowania z kamer zapycha łącza które są kiepskie. Instalacja anten zewnętrznych nie wchodzi w grę. Instalacja wewnętrzna połączeniowa między routerami też niemal nie wykonalna.
Dodatkowo coś w tej sieci wiesza się co jakiś czas że dopiero restart tych routerów ożywia komunikację najsłabszego urządzenia w zasięgu (tego w wiacie 25% sygnału).

Miałem WR1043N v2 ale coś w trakcie zmian softu sknociłem i podłączenie jest niemożliwe - nawet po RSie jest kłopot bo wyświetla krzaczki podczas bootowania (więc nie mogę odczytać "o co chodzi"). Wgrałem jakiś chyba soft nie do niego...

Stąd chcę kupić jakiś nowy router - a te graty zostawić jaki repeatery myślałem o Archer C9 ale widzę że nie ma wsparcia dla Luci (chciałbym jakiś interfejs webowy do zarządzania).

Może kupić kolejne 1043? Potrzebuję coś relatywnie taniego, fajnie jeśli z 5GHz (choć to nie krytyczne bo niemal cały sprzęt mam na 2,4GHz, a i tak zasięg słaby - przynajmniej z A3000RU). Potrzebuje odkręcanych anten dla wymiany na inną wewnętrzną o większym wzmocnieniu (mam jakąś 9dBi tyle że do tych złomów nie przykręcę).

Z góry dzięki za jakieś sugestie co do doboru sprzętu najlepiej pod moją specyfikację.

1,382

OT: A czasami adaptery plc nie sprawdzą się u ciebie? Bo kamery też musisz mieć przecież zasilane.

1,383

Monitoring z kilku kamer z rejestratorem na repeaterze... ciekawe

Co do TL-WR1043ND V2 to krzaki na RS to nic złego, ty jedynie piszesz do niego tpl póki switch się nie włączy a dalej kopiuj/wklej komendy.
Być może masz tryb awaryjny w którym obejdzie sie bez RS - czytaj https://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl … al_console

1,384 (edytowany przez o-w-c-a 2018-06-27 09:55:15)

Heh - no być może "przesadziłem" z wiarą w jakość połączenia (co teraz widzę), ale nie bardzo wiedziałem jak inaczej tą sieć zorganizować. Teoretycznie założenia nie były aż takie złe - bo ten A3000RU miał obsłużyć 3 z 4 kamer więc cały ruch szedł od niego LANem do rejestratora. Tyle że pomiędzy nim a kamerami bied (zasięg przeciętny, nie tragiczny, ale za słaby), anteny w nim nie wymienię więc nie wzmocnię sygnału, który dodatkowo potrzebowałbym wzmocnić dla tego trzeciego urządzenia w wiacie (o zasięgu 25%).

Rozwiązanie PLC może byłoby dobre (choć w cenie routera, który i tak muszę kupić pod OpenVPNa), tyle że wita jest otwartą budowlą więc jest tam wilgoć i temperatury jak na zewnątrz (kamery są zewnętrzne więc sobie radzą). Trzecie urządzenie wiaty ma możliwość komunikacji tylko po wifi, więc tak czy siak musiałbym mieć kolejny AP w wiacie...

O naprawie mojego 1043 jeszcze poczytam...

1,385

Witajcie,
mam pewien dylemat. Wczoraj na swoim TL - WR 841N v9 wgrywałem gargoyle, instalacja przebiegła pomyślnie, natomiast poszukiwałem wersji polsko języcznej. I moje poszukiwania się zakończyły wgraniem nieprawidłowego softu, który totalnie prawdopodobnie uszkodził mój router. Nie mogę wejść na niego poprzez 192.168.1.1
No trudno. Postanowiłem więc kupić nowy router w niedrogiej cenie, ale konicznie obsługujący OPENVPN, skłoniłem się ku -
TP-Link TL-WR1043ND oraz TL-WDR3500.
Proszę o radę, który z powyższych jest lepszy?
W ogóle interesuje mnie też również jak Openvpn mieści się na routerach i czy jego funkcjonalność jest taka sama jak tego zainstalowanego na win?
Dodatkowo, czy w gargoyle 1.10 jest możliwość wrzucenia wypełnionego pliku konfiguracyjnego openvpn? Po prost nie chce mi się konfigurować wszystkiego ręcznie.  Dla mnie wygodne są pliki konfiguracyjne.

1,386

tak/tak/tak, choć z tym ręcznie to oczywiście też w pewnym zakresie bo gargoyle nie obsługuje wszystkich możliwych konfiguracji i rodzajów połączeń. Jeżeli masz zwykłe konfigi i certyfikaty (nie hasła) to powinno dać sie z gui.

Czemu wybrałeś takie starocie? Ich dawno nie produkują, jeżeli je znajdziesz to co najwyżej używki. Szukaj sprzętu o jak największej ilości ramu i flash.

1,387

Cezary napisał/a:

tak/tak/tak, choć z tym ręcznie to oczywiście też w pewnym zakresie bo gargoyle nie obsługuje wszystkich możliwych konfiguracji i rodzajów połączeń. Jeżeli masz zwykłe konfigi i certyfikaty (nie hasła) to powinno dać sie z gui.

Czemu wybrałeś takie starocie? Ich dawno nie produkują, jeżeli je znajdziesz to co najwyżej używki. Szukaj sprzętu o jak największej ilości ramu i flash.

Dzięki za odpowiedź smile
Te "tak,tak,tak" to, do którego pytania są? tongue

Dlaczego wybrałem takie starocie hm... Chyba w związku z ceną. Mógłbyś mi polecić coś lepszego od tego co przedstawiłem, no i coś w granicach 200 zł? Nie musi być to koniecznie TP - Link, chociaż one są chyba najtańsze. Będę wdzięczny za odpowiedź smile

1,388

Np. używanego netgear wndr4300 poszukaj. Ma on swoje wady, ale ma dość dużo pamięci więc mógł by być.

Do pytania związanego z wczytaniem plików do gui gargoyle.

1,389

https://allegro.pl/router-wifi-netgear- … 28#thumb/1
Proszę bardzo. Tylko nie wykupcie wszystkich bo rozważam za jakiś czas smile

1,390

Znalazłem coś takiego https://www.x-kom.pl/p/358972-router-xi … lband.html
ma 128 MB flash tylko nie ma oprogramowania gargoyle w wersji PL. Niedrogi, ale co z tego jak potrzebuję wersję spolszczoną na router, bo z angielskim ciężko tongue
TP - linki mają 8 flash i 65 ram, nie wiem czy to wystarczy na openvpn...
ciężko jest znaleźć niedrogi router z dobrymi parametrami i w dodatku zestawić go jeszcze z polskim gargoyle.

1,391

Nie, nie kupuj. Xiaomi mi router 3G , nie 3 czy 3C. 3/3C nie są oficjalnie wspierane.

https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=16231

1,392

Cezary napisał/a:

Np. używanego netgear wndr4300 poszukaj. Ma on swoje wady, ale ma dość dużo pamięci więc mógł by być.

Do pytania związanego z wczytaniem plików do gui gargoyle.

Jakie są wady tego routerka? Czytalem kilka stron temu o nim, i ktoś zachwalał, ale teraz doczytałem twój post i już zwariowałem...
Także pytanie - jakie są to wady?

1,393

Np. w niektórych egzemplarzach __czasami__ nie uruchamia się radio 5GHz i trzeba resetować router żeby stało się widoczne ponownie. Opisane to jest na wiki openwrt.

1,394

Cezary napisał/a:

Np. w niektórych egzemplarzach __czasami__ nie uruchamia się radio 5GHz i trzeba resetować router żeby stało się widoczne ponownie. Opisane to jest na wiki openwrt.

Ok, ale samo z siebie nie znika?
To problem hardware czy babol w openwrt?

1,395

Tak samo z siebie. Przeczytaj wiki tam wyjaśniają problem. Trudno powiedzieć mi po której stronie jest problem. Pewnie programowy, bo coś w którym momencie pewnie nie do końca jest  inicjowane.

1,396

U mnie za pierwszym razem po wgraniu softu nie wstało radio 5GHz. Wgrałem soft ponownie (nie specjalnie przez to, ogólnie wachlowałem softami) i wstaje za każdym razem. Mam również włączony harmonogram pracy wifi i wstają oba radia bez problemu.

wndr4300 - Gargoyle 1.14

1,397

Czesc,

Szukam routera AC do 500zl - 600zl. Bedzie na nim dzialac oryginalne oprogramowanie.

Brać Archer C2300 czy lepiej coś innego?

WRT32X - Luci OpenWRT
Archer C7 -  Luci OpenWRT

1,398

Jak oryginalne to wybrałeś złe forum.

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

1,399

Pierwszy post, więc wypada się przywitać - czołem panowie.
Słowem wstępu - do tej pory miałem łącze 60/3Mbit/s. Całość śmigała na Mikrotiku RB951Ui-2HnD.
Po zwiększeniu przepływności do 120/12Mbit/s Wydajność mikrotika się skończyła, najbardziej jest to odczuwalne na WiFi.
Dlatego zacząłem poszukiwania i obecnie zastanawiam się między dwoma routerami:
Xiaomi Router 3G lub Archer C7.
2x LAN wystarczy spokojnie, potrzebuję podpiąć tylko NASa i Raspberry.

Pytanie, który z tych routerów jest bardziej stabilny na alternatywnym oprogramowaniu?
Zależy mi na takiej stabilności jak MT smile

1,400

Bardzo OT: skoro używałeś MT to kup hap ac^2 jest tani a wydajność ma naprawdę niezłą.