1

Temat: Skrypt do przełączania między WAN

Witam, mam router WDR3600 najnowszym snapshotem OpenWRT, Huawei E3272 (hilink na eth1) i net stacjonarny na wan (eth0.2) przez pppoe.

Poustawiałem oba źródła i każdy z nich działa. Potrzebuję jednak zamieniać je ze sobą na dzień i noc (mam nielimitowany LTE w nocy, które jest szybsze od stacjonarnego). Ręcznie przez  LuCI to mało wygodne, pomyślałem że można to zrobić przez 2 skrypty i uruchamiać je przez Cron o określonej porze by net szedł w dzień ze stacjonarnego a w nocy z hilinka.

Pytanie czy ktoś byłby w stanie pomóc z komendami dla tych 2 opcji?

Zauważyłem też że przy zmianie wan trzeba też chyba ponownie ustawiać PIN dla karty.

2

Odp: Skrypt do przełączania między WAN

1. Pin do karty możesz podać automatycznie: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?p … 38#p137738 albo wgrać modyfikowany soft który pin będzie pamiętać w modemie. Na forum bez-kabli.pl znajdziesz odpowiednie softy
2. To żaden skrypt. Zrób sobie dwie sekcje wan i wan2:

config interface 'wan'
    option ifname 'eth1'
    option proto 'dhcp'
config interface 'wan2'
    option ifname 'eth0.2'
    option proto 'pppoe'
      itd co tam jeszcze potrzebujesz

Do firewalla dodaj wan2:

uci set firewall.@zone[1].network='wan wan2'
uci commit

I reboot. I teraz w cronie robisz: ifdown wan2; ifup wan żeby mieć przez modem lub ifdown wan; ifup wan2 żeby mieć przez stacjonarny.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

a nie przydałaby się jeszcze opcja metric? bo może coś się stać z trasami...

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

4

Nie, dopóki używasz tylko jednego aktywnego na raz (czyli się przełączasz pomiędzy nimi), to metric nic ciekawego nie robi.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Faktycznie konfigurując 2 wany znacznie łatwiej się między nimi przełączać, dzięki wielkie.