Temat: Upgrade domowej sieci - potrzebny wydajny router i możliwe że switch.
Obecnie moja sieć wygląda tak:
TL-WDR3600 (oryginalny firmware), Linksys Gigabit Switch EG008W.
Po kablu obsługuje stacjonarnego blaszaka (hackintosh), Playstation, odtwarzacz KODI na Chromboxie, apple TV i Synology NAS.
Po WIFI Thermomix, 2 iPhony, Macbook pro (tworzący kopie zapasowe Time Machine na Synology), laptop Windows 7, sieć gościnna dla niezbyt zamożnej lecz bardzo miłej sąsiadki piętro niżej.
I niby wszystko dobrze, jednak czasami sieć dostaje zadyszki, odtwarzane filmy się bufferują, transfery plików spadają itp.
Druga ważna sprawa to fakt że Thermomix i Router są po dwóch skrajnych końcach mieszkania i brakuje zasięgu w 5gHz. Radio 2,4 wyłączyłem bo zakłócało działanie myszy bluetooth - nie pomogło przeniesienie routera na szafę ani obniżenie mocy sygnału.
Potrzebuje więc wydajnego routera z dobrym radiem, nie potrzebne mi są natomiast dodatkowe ficzery, pseudoNASy, serwery wydruku itp.
Wg poradnika kupującego z tego forum to: Linksys WRT3200ACM, Linksys WRT1900ACS, Linksys WRT1200AC, TP-LINK Archer C2600, Netgear R7500/R7500v2/R7800
Który z nich ( lub inny) będzie najlepszy do moich potrzeb? Budżet +/- 1000zł
Czy mój switch Linksys EG008W nie będzie wąskim gardłem? Jeżeli tak, to na jaki wymienić?
P.S. Absolutnie nie zależy mi na kompatybilności z OpenWrt/LEDE itp. Wręcz przeciwnie, najchętniej widziane dobre rozwiązania OTB, jak już wspomniałem router i switch mają robić to do czego zostały stworzone nie zamierzam rozszerzać ich możliwości.