Odp: Dlink DIR-300 A1 OpenWRT lub Gargoyle
FONFlash nie pomaga - wyświetla "Non arp received. Make sure, the device is connected directly!"
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Dlink DIR-300 A1 OpenWRT lub Gargoyle
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
FONFlash nie pomaga - wyświetla "Non arp received. Make sure, the device is connected directly!"
Nic z tego - ciągle ten sam błąd na końcu przy "fis create rootfs" - "Can't locate ..."
Po poleceniu "fis free" wyświetla 0xBFD400000 .. 0xBFFE0000
Jak zrobię wyliczenie 0xBFFE0000 - 0xBFD400000 = -0xB3D420000
O co tu chodzi? Co jest nie tak?
Chyba poplątałeś trochę z ilością zer w adresach...
Faktycznie - dzięki za spostrzegawczość :-)
Za to teraz po wpisaniu prawidłowego wyniku w "fis create -l 0x2a0000 rootfs" jako drugą cześć po "Erase from ..." i "Program form ..." dostałem komunikat" Can't program region at 0xbffe0000: Unknown error"
Dodatkowo po "fconfig -l" mam "Boot script: i pusty wiersz zamiast
.. fis load -l vmlinux.bin.l7
.. exec
Czyli dalej jest coś nie tak? Wpisać "reset" i spróbować się połączyć?
Uruchom fconfig i wpisz ponownie skrypt. A sam flash musi się udać. Weź jednak poprzednią wersję bo może roofts jest za duże żeby się zmieściło wraz kernelem do flash.
Muszę ponowić pytanie: jaka wersja jakiegoś open source firmware administrowana przez web GUI może być zainstalowana na Dlink DIR-300 A1?
Masz openwrt, masz gargoyle. Tyle że znajdź wersję która się zmieści.
Właśnie ponownie przeprowadziłem cały proces z instalacja gargoyle 1.10.0 i znowu bez efektu :-( Może to właśnie kwestia wersji i rozmiaru.
W sieci czytam, że tylu użytkownikom się udało to mi się (może) też uda :-) (kiedyś).
Można to sformatować fis init -f i spróbować od nowa? Parametr -f nie narobi bałaganu?
fis init likwiduje partycje po prostu. Musisz to zrobić bo inaczej fis create się nie zrobi bo nie będzie miało miejsca.
Wcześniej wgrywałem openwrt i mówiłeś, że GUI już się nie zmieści.
Poza tym i tak efekt był ten sam - brak możliwości połączenia się z routerem, chociaż w cmd pingi były.
Masz openwrt, masz gargoyle. Tyle że znajdź wersję która się zmieści.
Obecne standardowe oficjalnie wydania openwrt mają już domyślnie luci, tyle że ty wgrałeś super staroć - a czy tam było gui czy nie tego już nie pamiętam.
A możesz zasugerować (najlepiej linkiem), którą wersję wgrałbyś na moim miejscu?
Gargoyle 1.6.2 sprawdź.
Tylko te pliki?
gargoyle_1.6.2-atheros-vmlinux.lzma
gargoyle_1.6.2-atheros-root.squashfs
czy jeszcze jakieś?
Tylko te pliki. Więcej przecież nie wgrywasz.
Ok, spróbuję i dam znać o wynikach. Niezależnie od nich bardzo dziękuję za pomoc i rady :-)
A czy samo "fis init" wystarczy czy spróbować "fis init -f"?
-f to "All blocks of flash memory (except for the boot blocks) will be erased as part of the initialization procedure."
Czy czyści bloki pamięci. Wyczyść żeby jakieś dane nie zostały.
Wgrałem gargoyle 1.6.2 zgodnie z instrukcją na http://eko.one.pl/?p=openwrt-fonera (zacząłem od fis init -f").
Wszystko poszło bez błędów. Ale wciąż nie mogę się połączyć z GUI na 192.168.1.1, a w połączeniach sieciowych pisze "sieć niezidentyfikowana".
Mogę jeszcze prosić o jakieś rady?
Na razie ustaw sobie adres na stałe 192.168.1.2 i zobaczy czy idą pingi do 192.168.1.2
PS. pamiętaj że ten dir jest wolny. bardzo wolny. I zanim się uruchomi gui to minuty mijają...
Ustawiłem w karcie sieciowej stałe 192.168.1.2 i jak pinguje w cmd 192.168.1.1 (IP routera) to przechodzą pakiety. Jak zmienię w karcie na auto to nie przechodzą pakiety, a przeglądarka szybko wyświetla błąd przy łączeniu z 192.168.1.1
Chyba coś się jednak nie wgrało i jak to zrobić, żeby się wgrało? Potrzebuję tylko funkcję jakiegoś repeatera, który "złapie antenką" internet nadawany przez telefon komórkowy i przekaże kablem do urządzenia. Może jakie inne firmware to załatwi?
Znów ustaw na stałe i zobacz czy działa ssh na 192.168.1.1
Przez PUTTY SSH 192.168.1.1:22 pojawia się czarny ekran z zielonym kursorem w lewym górnym rogu (żadnych napisów). Po chwili pojawia się okno z komunikatem Fatal Error "Network error: connection time out".
Przez PUTTY telnet 192.168.1.1:9000 pojawia się czarny ekran z napisem "[znak potęgowania]C" i niżej "DD-WRT>"
Czyli nie wygląda na to żeby się wgrało. Skombinuj sobie kabel szeregowy, podepnij się do routera i zobacz co on wypisuje podczas startu systemu.
A można w jakiś sposób zrobić format całej pamięci, wgrać lub odnowić obecnego bootloadera i spróbować ponownie?
Nie mam skąd wziąć kabla szeregowego i nie wiem, jak się nim posłużyć.
W sobotę zmieniłem firmware w Linksys WAP54G na DD-WRT i takich schodów nie było.
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Dlink DIR-300 A1 OpenWRT lub Gargoyle
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc