Temat: Dlink DIR-300 A1 OpenWRT lub Gargoyle

Cześć wszystkim,
Próbuję zainstalować na Dlink DIR-300 A1 różne wersje OpenWRT lub Gargoyle. W żaden sposób ne mogę włączyć/aktywować GUI. Do instalowania użyłem FON Flash, który podczas pracy wyświetla prawidłowo wszystkie polecenia i wyświetla komunikat o powodzeniu instalacji i restartuje router. Potem ustawiam IP karty sieciowej na automatyczne i nie mogę uruchomić GUI firmware. Nie mogę także wtedy połączyć się przez SSH lub telnetem.

Wcześniej zmieniłem BootLoadera na RedBoot (ap61.ram i ap61.rom) i teraz łącząc się przy restartowaniu routera przez PUTTY telnetem na 192.168.1.1:9000 mam wyświetloną komendę DD WRT> więc chyba tu wszystko jest OK.

Nie mam już pomysłu, co robię niewłaściwie i co zrobić, żeby teraz prawidłowo zainstalować OpenWRT lub Gargoyle z GUI. Pomożecie?

2

Odp: Dlink DIR-300 A1 OpenWRT lub Gargoyle

Dla dir-300 było chyba tak samo: http://eko.one.pl/?p=openwrt-fonera oczywiście z poziomu bootloadera. Serial nie podłączasz bo masz już do bootloadera dostęp.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dzięki za szybką odpowiedź ale łącząc się telnetem od razu mam wpisaną komendę DD WRT> zamiast RedBoot>
Próbowałem już tzw. sposobu ręcznego i bez efektu.
Jak to uruchomić, żeby pojawiała się komenda RedBoot>?

4

Masz zgłoszenie dd wrt> ponieważ wgrałeś bootloadera od dd-wrt.  To tylko nazwa, żadna różnica. Zrób po kolei i zobacz.

5 (edytowany przez msemafor 2018-06-04 07:25:11)

Niestety nie mogę ustawić IP. Po wpisaniu "ip_address -l 192.168.1.254/24 -h 192.168.1.2" (w karcie sieciowej mam ustawione 192.168.1.2 255.255.255.0) kursor przechodzi wiersz niżej i nic się nie dzieje, nie pojawia się nawet komenda "DD-WRT>". Nie mogę uploadować pliku przez TFTP - pojawia się komunikat "... time out 1/15".
Pojawiają mi się także inne informacje po wpisaniu polecenia "fconfig -l" - brakuje:
Run script at boot: true
Boot script:
.. fis load -l vmlinux.bin.l7
.. exec
Boot script timeout (1000ms resolution): 2
i Default server IP address mam 0.0.0.0
Nie działa mi także właściwie FON Flash, który wcześniej przeprowadzał cały proces prawidłowo i wyświetlał komunikat o sukcesie.
Podpowiedzcie coś, pomóżcie proszę.

6

Dajesz enter po poleceniu? Zrobiłeś w telnecie line mode? (dla linuksa: https://wiki.openwrt.org/toh/d-link/dir … tep_guide)

7 (edytowany przez msemafor 2018-06-04 08:26:51)

Tak, naciskam ENTER po wpisaniu polecenia. Nie bardzo wiem, co to line mode w telnecie ale w PUTTY po uruchomieniu telnetu i połączeniu się z bootloaderem oraz wpisywaniu innych komend zawsze wyświetlał jakieś informacje i przechodził wiersz niżej.
Wyłączyłem firewall'a i teraz jak wpisuję load -r -b %{FREEMEMLO} ap61.rom to dostaję komunikat "File not found". TFTP włączony i ustawiony na właściwy folder.

8

Użyj dowolnego linuksa (nawet live z płyty/usb) i zobacz z tym line mode.

9

msemafor napisał/a:

Tak, naciskam ENTER po wpisaniu polecenia. Nie bardzo wiem, co to line mode w telnecie ale w PUTTY po uruchomieniu telnetu i połączeniu się z bootloaderem oraz wpisywaniu innych komend zawsze wyświetlał jakieś informacje i przechodził wiersz niżej.
Wyłączyłem firewall'a i teraz jak wpisuję load -r -b %{FREEMEMLO} ap61.rom to dostaję komunikat "File not found". TFTP włączony i ustawiony na właściwy folder.

Ale po co ładujesz jeszcze raz bootloader? Przecież już go wczytałeś i go masz.

10

Spróbowałem jeszcze raz i wszystko poszło dobrze do polecenia "fis create -l 0x06F0000 rootfs" - po jego zatwierdzeniu dostałem taki komunikat o błędzie: "Can't locate 6f0000 (7274496) bytes free in FLASH"
Co to znaczy i jak to obejść?

11

Ale tam nie masz 8MB flash żeby robić obszar o takiej wielkości. Masz 4MB flash, a wielkość rootfs znasz bo masz plik przecież. W ostateczności samo fis create rootfs zrób jeżeli nie umiesz wielkości przeliczyć.

12

OK, zrobiłem samo fis create rootfs, coś tam policzył i wyświetlił.
Czy po resecie mam zmienić IP karty sieciowej na automatyczny, w przeglądarce wpisać adres 192.168.1.1 i pojawi mi się OpenWRT webGUI? Czy jakoś inaczej się z tym połączyć?

13

To czy się pojawi gui to zalezy co wgrałeś, ale tak, zrestartuj go i zobacz.

14

Nie ma GUI. Wgrałem plik openwrt-atheros-vmlinux.lzma i później openwrt-atheros-root-squashfs
Można do tego w jakiś sposób dorzucić GUI?

15

Nie masz miejsca żeby doinstalować.
Skąd masz pliki? Z jakiego miejsca je pobrałeś?

16

Pobrałem je ze strony https://archive.openwrt.org/backfire/10.03.1/atheros/
Może niewłaściwe pliki pobrałem?
Może inaczej - co z tych open source można wgrać w podobny sposób na Dlink DIR-300 A1, aby stabilnie działało i było administrowane przez webGUI? Czy np. gargoyle 1.3.9 spełni te założenia?

17

W ogóle to czemu wgrywasz wersję sprzed 7 lat smile

Tak, może być gargoyle, ale może ostatnią wersję a nie 1.3...

18

Mam ściągnięte pliki gargoyle_1.10.0-ath25-vmlinux.lzma i gargoyle_1.10.0-ath25-root.squashfs
Będą OK? Będzie wbGUI po ich wgraniu wg poradnika do FONERY? Jeśli nie, które pliki mam ściągnąć?

19

Teoretycznie - masz działający system to możesz zrobić sysupgrade obrazem z *sysupgrade* w nazwie. Ale... wgrałeś prehistoryczną wersję i może nie starczyć miejsca na kernel, więc teraz wgraj ponownie tak samo jak zrobiłeś /w/w pliki

20

Mogę to zrobić korzystając z FONFlasha? Dużo szybciej i prościej to idzie.

21

O ile fonflash zadziała to tak.

22 (edytowany przez msemafor 2018-06-04 09:58:40)

Wrzuciłem gargoyle 1.10.0 i efekt ten sam - brak GUI na 192.168.1.1 po ustawieniu IP kompa na auto.
Może w tych oznaczeniach jest coś niepasującego do tego modelu? "fis create -e 0x80041000 -r 0x80041000 vmlinux.bin.l7"
Na końcu nie mogłem też polecić "fis create rootfs" - błąd "Can't locate ..."
Jak się teraz zalogować do tego firmware?

23

Jeżeli nie wgrałeś softu to się nie zalogujesz, bo przecież... nie wgrałeś go. Próbuj jeszcze raz, wszystko musi się wgrać poprawnie.

24

gargoyle_1.10.0-ath25-vmlinux.lzma - 1088KB
gargoyle_1.10.0-ath25-root.squashfs - 2944 KB

openwrt-atheros-vmlinux.lzma - 896 KB
openwrt-atheros-root-squashfs - 1920 KB

pliki openwrt są lżejsze, niż gargoyle 1.10.0

Może nie trzeba podawać tych parametrów i wystarczy tylko komenda "fis create vmlinux.bin.17"?

25

Zależy od bootloadera. W niektórych trzeba, w niektórych nie.