Odp: opkg - własne repo
dzięki Cezary za wyjaśnienia i porady - rozwinąłem temat bo może komuś się przyda .
Najlepiej skompilować wszystko co potrzebne od razu . Jeszcze spróbuje samemu podpisać .
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → opkg - własne repo
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
dzięki Cezary za wyjaśnienia i porady - rozwinąłem temat bo może komuś się przyda .
Najlepiej skompilować wszystko co potrzebne od razu . Jeszcze spróbuje samemu podpisać .
A jednak sukces - podpisałem sobie to repo i teraz działa
root@LEDE:~# opkg update
Downloading file:///mnt/sda1/REPO/targets/lantiq/xrx200/packages/Packages.gz
Updated list of available packages in /mnt/sda1/opkg-lists/local
Downloading file:///mnt/sda1/REPO/targets/lantiq/xrx200/packages/Packages.sig
Signature check passed.
Downloading file:///mnt/sda1/REPO/packages/mips_24kc/base/Packages.gz
Updated list of available packages in /mnt/sda1/opkg-lists/base
Downloading file:///mnt/sda1/REPO/packages/mips_24kc/base/Packages.sig
Signature check passed.
Downloading file:///mnt/sda1/REPO/packages/mips_24kc/luci/Packages.gz
Updated list of available packages in /mnt/sda1/opkg-lists/luci
Downloading file:///mnt/sda1/REPO/packages/mips_24kc/luci/Packages.sig
Signature check passed.
Downloading file:///mnt/sda1/REPO/packages/mips_24kc/packages/Packages.gz
Updated list of available packages in /mnt/sda1/opkg-lists/packages
Downloading file:///mnt/sda1/REPO/packages/mips_24kc/packages/Packages.sig
Signature check passed.
Downloading file:///mnt/sda1/REPO/packages/mips_24kc/routing/Packages.gz
Updated list of available packages in /mnt/sda1/opkg-lists/routing
Downloading file:///mnt/sda1/REPO/packages/mips_24kc/routing/Packages.sig
Signature check passed.przykładowa instalacja
root@LEDE:~# opkg list | grep joe
joe - 4.4-1 - Joe is world-famous Wordstar like text editor, that also features Emacs and Pico emulation
root@LEDE:~# opkg install joe
Installing joe (4.4-1) to root...
Downloading file:///mnt/sda1/REPO/packages/mips_24kc/packages/joe_4.4-1_mips_24kc.ipk
Installing terminfo (6.0-1) to root...
Downloading file:///mnt/sda1/REPO/packages/mips_24kc/base/terminfo_6.0-1_mips_24kc.ipk
Installing libncurses (6.0-1) to root...
Downloading file:///mnt/sda1/REPO/packages/mips_24kc/base/libncurses_6.0-1_mips_24kc.ipk
Configuring terminfo.
Configuring libncurses.
Configuring joe.
root@LEDE:~# opkg info joe
Package: joe
Version: 4.4-1
Depends: libc, libncurses
Status: install user installed
Section: utils
Architecture: mips_24kc
Maintainer: Vitaly Protsko <villy@sft.ru>
Size: 204889
Filename: joe_4.4-1_mips_24kc.ipk
Conffiles:
/etc/joe/joerc 897c1f2910dea2d95cff5547666f48c1427be7726a7de62b8110752f8eb6d65a
Source: feeds/packages/utils/joe
Description: Joe is world-famous Wordstar like text editor, that also features
Emacs and Pico emulation
Installed-Time: 1510423936troche jest z tym zabawy , odszukałem w źródłach ten usign - przegrałem do każdego katalogu z repo , potem przegrałem key-bulid , następnie wydałem zalecone polecenie
Podpisuje się
usign -S -m Packages -s key-buildprzegrałem repo na router
jedną rzecz jaką straciłem to list_installed
Jednak nie straciłem
wczesniej zrobiłem kopie usr/lib/opkg - przywróciłem plik status i jest ok
Podepnę się pod temat. Zrobiłam sobie repozytoria na pendrive tą metodą: https://notes.iopush.net/how-to-setup-an-openwrt-repo/ softem ipkg-tools: http://www.dietpc.org/downloads/source/ … pkg-utils/
Podpisane, działa ładnie, moja konfiguracja wygląda tak:
src/gz chaos_calmer_base file:///mnt/sda1/repo/archive.openwrt.org/chaos_calmer/15.05.1/lantiq/xway/packages/base
src/gz chaos_calmer_luci file:///mnt/sda1/repo/archive.openwrt.org/chaos_calmer/15.05.1/lantiq/xway/packages/luci
src/gz chaos_calmer_management file:///mnt/sda1/repo/archive.openwrt.org/chaos_calmer/15.05.1/lantiq/xway/packages/management
src/gz chaos_calmer_packages file:///mnt/sda1/repo/archive.openwrt.org/chaos_calmer/15.05.1/lantiq/xway/packages/packages
src/gz chaos_calmer_routing file:///mnt/sda1/repo/archive.openwrt.org/chaos_calmer/15.05.1/lantiq/xway/packages/routing
src/gz chaos_calmer_telephony file:///mnt/sda1/repo/archive.openwrt.org/chaos_calmer/15.05.1/lantiq/xway/packages/telephony
src/gz lantiq file:///mnt/sda1/repo/openwrt.jaru.eu.org/chaos_calmer/old_modules/lantiq
src/gz packages file:///mnt/sda1/repo/dl.eko.one.pl/packagesAle jak ustawia się priorytety dla repozytoriów? Bo próbuje instalować najnowsze z dl.eko.one.pl, ale zależy mi głównie na pakietach z old_modules, bo są zgodne z moją wersją kernela.
Więc wywal moje repo ![]()
Istnieje pewien mechanizm (https://wiki.openwrt.org/doc/techref/op … hitectures) ale działa on tak sobie.
najnowsze ????? z tego co pokazałaś wynika ze jesteś jeszcze na CC a Cezary dla lanitq nie kompiluje już , proponuję spróbuj samodzielnie skopilować sobie obraz - to forum to istna encyklopedia - to nie jest takie trudne .
Będziesz na bieżąco , i wtedy takie własne repo ma większy sens , po drugie kompilujesz to co jest Ci potrzebne
Jestem na Chaos Calmer i tak musi zostać, bo mój router Easybox 802 tylko z tą wersją poprawnie współpracuje. Na LEDE brak poprawnej obsługi USB, a Easybox ma trzy porty USB i z nich korzystam. Kompilacja własnego obrazu nic szczególnego mi raczej nie da, teraz po dodaniu repo old_modules mam wszystko zgodne więc instaluje co chcę, dużo softu mam już na exroocie.
Jedyny problem jest taki, że chciałam repo Cezarego, bo jest tam trochę fajnych rzeczy, ale pakiety kmod-* gryzą się z moim podstawowym repo. Skoro nie da się łatwo ustawić priorytetów, to wezmę od Cezarego wszystko co jest zgodne, bo i tak tylko na tym mi zależy i dodam do lokalnego repo.
Edycja1:
Cezary, Twoje repo jest super, brakowało mi firmware mt7601u, a u Ciebie znalazłam i druga karta WiFi już działa w routerze ![]()
najnowsze ????? z tego co pokazałaś wynika ze jesteś jeszcze na CC a Cezary dla lanitq nie kompiluje już , proponuję spróbuj samodzielnie skopilować sobie obraz - to forum to istna encyklopedia - to nie jest takie trudne .
Będziesz na bieżąco , i wtedy takie własne repo ma większy sens , po drugie kompilujesz to co jest Ci potrzebne
nie w temacie: jeju, wstawiaj po jednej spacji bo czytanie tego tekstu boli, no i przed "," nie wstawiamy spacji ![]()
eksperymentuje z budową obrazów na BpiR2 i mam tak - zbudowałem obraz zrobiłem swoje repo , sprawdzam klucze i dziwna sprawa
root@BR2:/etc/opkg/keys# ls
2f8b0b98e08306bf 605580871a280abbw tym miejscu mam dwa klucze
? w tym jeden prawidłowy i repo działa
startuje z SD - ale mam drugi obraz w MMC
czy możliwe ze ten drugi klucz jest z tamtego obrazu ???
przed kompilacja wyczyscilem wszystko cały katalog openwrt
Ten 2f... to klucz od openwrt2102. Zrób cat na nim to zobaczysz. Dodawany jest automatycznie podczas budowania danego openwrt.
tak teraz to widze
untrusted comment: Public usign key for 21.02 release builds
a ten drugi
untrusted comment: Local build key
ale jeszcze chciałbym zapytac - np na innym routerze mam kilka tych kluczy podpisanych przez np jakies nazwisko zwiazane z openwrt - czyli podczas budowania obrazu dodawane sa wszystkie z czego budowany jest obraz ?
myslałem ze tylko 1 jest generowany do wszystkiego
Kiedyś była dodawana masa kluczy, od deweloperów, poprzez dane wydanie, wydanie testowe i poprzednią wersję stabilną. Później to wyczyścili i obecnie dodawane są dwa - lokalny i klucz danego wydania.
Generalizując w niczym Ci one nie przeszkadzają, ot tylko tyle że jak byś miał fantazję dodać jakieś obce/zewnętrzne repo to będzie ono uważane za zaufane.
dzięki za wyjaśnienia - sprawdziłem jeszcze na innym tam mam 9 faktycznie niektóre wskazuje na stare wersje
witam wszystkich w nowym roku
musze zaktualizowac liste pakietów ( chce to zrobic recznie ) z uzyciem ipkg-make-index.sh , nie wiem tylko gdzie przerzucić mkhash /usr/bin nie działa
Ma być na ścieżce, więc w /usr/bin też będzie działać.
jak wpiszesz mkhash to co wyświetla?
adam@Z51:~/21.02/openwrt/bin/packages/arm_cortex-a7_neon-vfpv4/packages$ ./ipkg-make-index.sh . > Packages
Generating index for package ./adblock_4.1.3-3_all.ipk
./ipkg-make-index.sh: linia 21: mkhash: nie znaleziono polecenia
adam@Z51:~/21.02/openwrt/bin/packages/arm_cortex-a7_neon-vfpv4/packages$ mkhash
mkhash: nie znaleziono poleceniawrzuciłem go do
/home/adam/21.02/openwrt/staging_dir/host/usr/bin/
Widzisz że piszesz jedno a robisz drugie? Do /usr/bin/ wrzuć a nie do /home/adam/21.02/openwrt/staging_dir/host/usr/bin/.
Jeżeli koniecznie chcesz w /home/adam/21.02/openwrt/staging_dir/host/usr/bin/ to sobie dodaj ten katalog do zmiennej środowiskowej PATH
ok dzięki ( nie bylem pewny czy w systemie czy środowisku kompilacji ) ważne ze działa
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → opkg - własne repo
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc