26

Odp: opkg - własne repo

dzięki Cezary   za  wyjaśnienia i porady   - rozwinąłem temat  bo może komuś się przyda   .
Najlepiej skompilować  wszystko co potrzebne od razu .  Jeszcze spróbuje  samemu podpisać .

27 (edytowany przez ad2014 2017-11-12 12:58:25)

A jednak sukces  - podpisałem sobie to repo  i teraz działa  smile

root@LEDE:~# opkg update
Downloading file:///mnt/sda1/REPO/targets/lantiq/xrx200/packages/Packages.gz
Updated list of available packages in /mnt/sda1/opkg-lists/local
Downloading file:///mnt/sda1/REPO/targets/lantiq/xrx200/packages/Packages.sig
Signature check passed.
Downloading file:///mnt/sda1/REPO/packages/mips_24kc/base/Packages.gz
Updated list of available packages in /mnt/sda1/opkg-lists/base
Downloading file:///mnt/sda1/REPO/packages/mips_24kc/base/Packages.sig
Signature check passed.
Downloading file:///mnt/sda1/REPO/packages/mips_24kc/luci/Packages.gz
Updated list of available packages in /mnt/sda1/opkg-lists/luci
Downloading file:///mnt/sda1/REPO/packages/mips_24kc/luci/Packages.sig
Signature check passed.
Downloading file:///mnt/sda1/REPO/packages/mips_24kc/packages/Packages.gz
Updated list of available packages in /mnt/sda1/opkg-lists/packages
Downloading file:///mnt/sda1/REPO/packages/mips_24kc/packages/Packages.sig
Signature check passed.
Downloading file:///mnt/sda1/REPO/packages/mips_24kc/routing/Packages.gz
Updated list of available packages in /mnt/sda1/opkg-lists/routing
Downloading file:///mnt/sda1/REPO/packages/mips_24kc/routing/Packages.sig
Signature check passed.

przykładowa instalacja

root@LEDE:~# opkg list | grep joe
joe - 4.4-1 - Joe is world-famous Wordstar like text editor, that also features Emacs and Pico emulation
root@LEDE:~# opkg install joe
Installing joe (4.4-1) to root...
Downloading file:///mnt/sda1/REPO/packages/mips_24kc/packages/joe_4.4-1_mips_24kc.ipk
Installing terminfo (6.0-1) to root...
Downloading file:///mnt/sda1/REPO/packages/mips_24kc/base/terminfo_6.0-1_mips_24kc.ipk
Installing libncurses (6.0-1) to root...
Downloading file:///mnt/sda1/REPO/packages/mips_24kc/base/libncurses_6.0-1_mips_24kc.ipk
Configuring terminfo.
Configuring libncurses.
Configuring joe.
root@LEDE:~# opkg info joe
Package: joe
Version: 4.4-1
Depends: libc, libncurses
Status: install user installed
Section: utils
Architecture: mips_24kc
Maintainer: Vitaly Protsko <villy@sft.ru>
Size: 204889
Filename: joe_4.4-1_mips_24kc.ipk
Conffiles:
 /etc/joe/joerc 897c1f2910dea2d95cff5547666f48c1427be7726a7de62b8110752f8eb6d65a
Source: feeds/packages/utils/joe
Description: Joe is world-famous Wordstar like text editor, that also features
 Emacs and Pico emulation
Installed-Time: 1510423936

troche jest z tym zabawy  , odszukałem w źródłach  ten usign - przegrałem  do  każdego katalogu z repo  ,  potem przegrałem key-bulid  , następnie  wydałem  zalecone polecenie

Podpisuje się
usign -S -m Packages -s key-build

przegrałem  repo na  router
jedną rzecz  jaką straciłem  to  list_installed
Jednak  nie straciłem smile  wczesniej zrobiłem  kopie usr/lib/opkg   -  przywróciłem  plik status  i jest ok

28 (edytowany przez Zuzia 2018-03-27 19:26:30)

Podepnę się pod temat. Zrobiłam sobie repozytoria na pendrive tą metodą: https://notes.iopush.net/how-to-setup-an-openwrt-repo/ softem ipkg-tools: http://www.dietpc.org/downloads/source/ … pkg-utils/

Podpisane, działa ładnie, moja konfiguracja wygląda tak:

src/gz chaos_calmer_base file:///mnt/sda1/repo/archive.openwrt.org/chaos_calmer/15.05.1/lantiq/xway/packages/base
src/gz chaos_calmer_luci file:///mnt/sda1/repo/archive.openwrt.org/chaos_calmer/15.05.1/lantiq/xway/packages/luci
src/gz chaos_calmer_management file:///mnt/sda1/repo/archive.openwrt.org/chaos_calmer/15.05.1/lantiq/xway/packages/management
src/gz chaos_calmer_packages file:///mnt/sda1/repo/archive.openwrt.org/chaos_calmer/15.05.1/lantiq/xway/packages/packages
src/gz chaos_calmer_routing file:///mnt/sda1/repo/archive.openwrt.org/chaos_calmer/15.05.1/lantiq/xway/packages/routing
src/gz chaos_calmer_telephony file:///mnt/sda1/repo/archive.openwrt.org/chaos_calmer/15.05.1/lantiq/xway/packages/telephony
src/gz lantiq file:///mnt/sda1/repo/openwrt.jaru.eu.org/chaos_calmer/old_modules/lantiq
src/gz packages file:///mnt/sda1/repo/dl.eko.one.pl/packages

Ale jak ustawia się priorytety dla repozytoriów? Bo próbuje instalować najnowsze z dl.eko.one.pl, ale zależy mi głównie na pakietach z old_modules, bo są zgodne z moją wersją kernela.

29

Więc wywal moje repo smile

Istnieje pewien mechanizm (https://wiki.openwrt.org/doc/techref/op … hitectures) ale działa on tak sobie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

30

najnowsze  ?????      z  tego  co pokazałaś  wynika ze  jesteś jeszcze na CC     a  Cezary  dla  lanitq  nie kompiluje  już  ,  proponuję  spróbuj  samodzielnie  skopilować sobie obraz  - to forum to istna encyklopedia   - to nie jest takie trudne   .
Będziesz na bieżąco , i wtedy  takie  własne repo ma  większy  sens ,  po drugie  kompilujesz to co jest Ci potrzebne

31 (edytowany przez Zuzia 2018-03-27 23:31:07)

Jestem na Chaos Calmer i tak musi zostać, bo mój router Easybox 802 tylko z tą wersją poprawnie współpracuje. Na LEDE brak poprawnej obsługi USB, a Easybox ma trzy porty USB i z nich korzystam. Kompilacja własnego obrazu nic szczególnego mi raczej nie da, teraz po dodaniu  repo old_modules mam wszystko zgodne więc instaluje co chcę, dużo softu mam już na exroocie.

Jedyny problem jest taki, że chciałam repo Cezarego, bo jest tam trochę fajnych rzeczy, ale pakiety kmod-* gryzą się z moim podstawowym repo. Skoro nie da się łatwo ustawić priorytetów, to wezmę  od Cezarego wszystko co jest zgodne, bo i tak tylko na tym mi zależy i dodam do lokalnego repo.

Edycja1:
Cezary, Twoje repo jest super, brakowało mi firmware mt7601u, a u Ciebie znalazłam i druga karta WiFi już działa w routerze smile

32

ad2014 napisał/a:

najnowsze  ?????      z  tego  co pokazałaś  wynika ze  jesteś jeszcze na CC     a  Cezary  dla  lanitq  nie kompiluje  już  ,  proponuję  spróbuj  samodzielnie  skopilować sobie obraz  - to forum to istna encyklopedia   - to nie jest takie trudne   .
Będziesz na bieżąco , i wtedy  takie  własne repo ma  większy  sens ,  po drugie  kompilujesz to co jest Ci potrzebne

nie w temacie: jeju, wstawiaj po jednej spacji bo czytanie tego tekstu boli, no i przed "," nie wstawiamy spacji wink

WinISO.pl - Archiwum polskich wersji systemów Windows, Windows Serwer i Office

33

eksperymentuje z budową obrazów na BpiR2   i mam tak - zbudowałem obraz  zrobiłem swoje repo  , sprawdzam  klucze  i dziwna sprawa

root@BR2:/etc/opkg/keys# ls
2f8b0b98e08306bf  605580871a280abb

w tym miejscu mam dwa klucze hmm   ?   w tym jeden prawidłowy  i repo  działa
startuje z SD  - ale mam drugi obraz w MMC
czy możliwe ze ten drugi klucz jest z tamtego obrazu ???
przed kompilacja wyczyscilem wszystko  cały katalog openwrt

34

Ten 2f... to klucz od openwrt2102. Zrób cat na nim to zobaczysz. Dodawany jest automatycznie podczas budowania danego openwrt.

35

tak  teraz to widze 
untrusted comment: Public usign key for 21.02 release builds
a ten drugi
untrusted comment: Local build key
ale  jeszcze chciałbym zapytac  - np na innym routerze mam  kilka tych kluczy podpisanych przez np jakies nazwisko zwiazane z openwrt  - czyli podczas budowania obrazu  dodawane sa  wszystkie  z czego budowany jest obraz  ?
myslałem ze tylko 1 jest generowany do wszystkiego

36

Kiedyś była dodawana masa kluczy, od deweloperów, poprzez dane wydanie, wydanie testowe i poprzednią wersję stabilną. Później to wyczyścili i obecnie dodawane są dwa - lokalny i klucz danego wydania.
Generalizując w niczym Ci one nie przeszkadzają, ot tylko tyle że jak byś miał fantazję dodać jakieś obce/zewnętrzne repo to będzie ono uważane za zaufane.

37

dzięki za wyjaśnienia  - sprawdziłem jeszcze na innym tam mam 9 faktycznie  niektóre  wskazuje na stare wersje

38

witam  wszystkich w nowym roku 
musze zaktualizowac liste pakietów ( chce to zrobic recznie  ) z uzyciem ipkg-make-index.sh  , nie wiem tylko gdzie przerzucić mkhash  /usr/bin nie działa

39

Ma być na ścieżce, więc w /usr/bin też będzie działać.

jak wpiszesz mkhash to co wyświetla?

40

adam@Z51:~/21.02/openwrt/bin/packages/arm_cortex-a7_neon-vfpv4/packages$ ./ipkg-make-index.sh . > Packages
Generating index for package ./adblock_4.1.3-3_all.ipk
./ipkg-make-index.sh: linia 21: mkhash: nie znaleziono polecenia
adam@Z51:~/21.02/openwrt/bin/packages/arm_cortex-a7_neon-vfpv4/packages$ mkhash
mkhash: nie znaleziono polecenia

wrzuciłem go do
/home/adam/21.02/openwrt/staging_dir/host/usr/bin/

41

Widzisz że piszesz jedno a robisz drugie? Do /usr/bin/ wrzuć a nie do /home/adam/21.02/openwrt/staging_dir/host/usr/bin/.
Jeżeli koniecznie chcesz w /home/adam/21.02/openwrt/staging_dir/host/usr/bin/ to sobie dodaj ten katalog do zmiennej środowiskowej PATH

42

ok  dzięki   ( nie bylem pewny czy w systemie czy środowisku kompilacji )   ważne ze działa