Temat: GARGOYLE LUCI- kontrola rodzicielska
Powoli przechodzę z GARGOYLE na LUCI gdyż przy nowej umowie na 250Mbps moje tplinki na GARGOYLE nie wyrabiają a na LUCI jest ok. na razie robię testy na 1043nd v2. Zainstalowałem LUCI stąd:
https://dl.eko.one.pl/luci/lede/17.01-S … x/generic/
Ogólnie chce uzuskać to samo co miałem w Gargoyle. Czyli openVPN i kontrolę rodzicielską i ewentualnie blokowanie reklam. Na razie rozgryzam ograniczenia dostępu dla moich pociech. Moje pytanie brzmi:
Czy w LUCI jest jakiś osobny moduł w rodzaju Kontroli rodzicielskiej? Jesli tak to skąd go wziać i jak zainstalować. Widziałem takie tematy, że były ale to były stare posty.
Przeglądając forum dochodzę jednak do wniosku że suma sumarum powinno się to roobić po prostu przez firewall. Głownie zależy na tym, żeby móc to zrobić podobnie jak w Gargoyle czyli żeby można było w zadanych dniach i zakresach godzin ograniczyć dostep dla zakresu IP i dla listy IPków(urzadzeń dzieci) a także dla listy ip docelowych. Czy można też ograniczyć też zakresy portów i podać listę stron do blokowanie/nie blokowania?. Niestety nie jestem w biegły w SSH więc w grę wchdzi raczej tylko obługa przez GUI. Niestety nie potrafię znaleźć nigdzie instrukcji.