1

Temat: GARGOYLE LUCI- kontrola rodzicielska

Powoli przechodzę z GARGOYLE na LUCI gdyż przy nowej umowie na 250Mbps moje tplinki na GARGOYLE nie wyrabiają a na LUCI jest ok. na razie robię testy na 1043nd v2. Zainstalowałem LUCI stąd:
https://dl.eko.one.pl/luci/lede/17.01-S … x/generic/
Ogólnie chce uzuskać to samo co miałem w Gargoyle. Czyli openVPN i kontrolę rodzicielską i ewentualnie blokowanie reklam. Na razie rozgryzam ograniczenia dostępu dla moich pociech. Moje pytanie brzmi:
Czy w LUCI jest jakiś osobny moduł w rodzaju Kontroli rodzicielskiej? Jesli tak to skąd go wziać i jak zainstalować. Widziałem takie tematy, że były ale to były stare posty.
Przeglądając forum dochodzę jednak do wniosku że suma sumarum powinno się to roobić po prostu przez firewall. Głownie zależy na tym, żeby móc to zrobić podobnie jak w Gargoyle czyli żeby można było w zadanych dniach i zakresach godzin ograniczyć dostep dla zakresu IP i dla listy IPków(urzadzeń dzieci) a także dla listy ip docelowych. Czy można też ograniczyć też zakresy portów i podać listę stron do blokowanie/nie blokowania?. Niestety nie jestem w biegły w SSH więc w grę wchdzi raczej tylko obługa przez GUI. Niestety nie potrafię znaleźć nigdzie instrukcji.

2

Odp: GARGOYLE LUCI- kontrola rodzicielska

https://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigura … ointernetu

Ostatnia cześć. Jest jest osobny pakiet do zabawy z tym z gui: https://github.com/k-szuster/luci-access-control
Adblock jest normalnie w pakietach, jest też gui do luci.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Jestem zielony jesli chodzi o SSH ale szybko łapie. Rozmumiem, że trzeba się zalogować do routera np przez PUTTY lub coś analogicznego, pobrać to z linku i wgrać gdzieś do routera i następnie zainstalować. Niestety brak mi takiej wiedzy. Czy jesteś w stanie mi podac jakiś link gdzie znajdę którtki instruktaż postępowania. Nie koniecznie do istalacji właśnie tego pakietu ale ogólnie do instalowania pakietów. Nie wiem jak kopiować. Nie wiem też gdzie to skopiwać no i jak instalować.

4

W faq na górze tej strony jest.

5

Pakiet Szustera nie działa z LEDE

6

czyli co...nie ma narzędzia w Luci którym mozna by w miarę łatwo tworzyć reguły zarządania dostępami. Domysllam sie, że mozna to robic po prostu przez konfugurację firewall?

PS
Znalazałem ostanio taki post z printscreen na krórym widać pakiet SZ. w Lucy.
https://github.com/k-szuster/luci-access-control
Rozumiem, ze to pewne, że teraz ten pakiet nie działa z Lucy? Ale kiedyś działał?

7

W luci po prostu możesz to wyklikać w firewallu. Ten pakiet pokazywał to zaś w bardziej przyjazny sposób.

8

Dodałem pakiet adblock do Lede Luci i nie mogę znaleźć GUI do niego.

Jaką ma nazwę pakiet z GUI do adblocka w Lede Luci ?

WNDR 4300, WT3020F, TL-WR842NDV2 i MR3420V2 RamMOD FlashMOD U-Boot + Hilink E3372s + RTL2832u + IT9135v02 + HDD + VOIP + Gargoyle PL 1.10.0.1 by Obsy

9

luci-app-adblock, nie trudno zgadnąć smile

10 (edytowany przez zbynex 2018-03-16 11:30:37)

Właśnie 2 godz temu wrzuciłem pakiet luci-access-control łącznie ze spolszczeniem w wersji 0.4.1 i u mnie działa poprawnie na najnowszym obrazie Cezarego Lede Luci.
Utworzyłem kilka reguł i wygląda że wszystkie działają łącznie z wydawaniem biletów na określony czas.
Plik konfiguracji firewall został zmodyfikowany prawidłowo.

WNDR 4300, WT3020F, TL-WR842NDV2 i MR3420V2 RamMOD FlashMOD U-Boot + Hilink E3372s + RTL2832u + IT9135v02 + HDD + VOIP + Gargoyle PL 1.10.0.1 by Obsy

11

Ja bedę się w to bawił w weekend. Powiedz mi czy tam można w jednej regulę dać zakres IP dla mojej sieci. Dziaciaki mają po kilka urzadzeń. Czy tylko da się tak: jedna reguła jedno urzadenie?

zbynex napisał/a:

Właśnie 2 godz temu wrzuciłem pakiet luci-access-control łącznie ze spolszczeniem w wersji 0.4.1 i u mnie działa poprawnie na najnowszym obrazie Cezarego Lede Luci.
Utworzyłem kilka reguł i wygląda że wszystkie działają łącznie z wydawaniem biletów na określony czas.
Plik konfiguracji firewall został zmodyfikowany prawidłowo.

12 (edytowany przez zbynex 2018-03-16 12:33:31)

Z tego co widzę to tylko po jednym IP z tym że jak rozwijasz okno to wyświetla wszystkie IP podłączonych urządzeń do wyboru a dla niepodłączonych masz pozycją własny.

Mam wrażenie że można szybciej skonfigurować niż w Gargoyle.

Po instalacji konieczny jest reboot routera bo go nie było u mnie GUI Luci.

Testuję to na WR842N

13

zbynex napisał/a:

Z tego co widzę to tylko po jednym IP z tym że jak rozwijasz okno to wyświetla wszystkie IP podłączonych urządzeń do wyboru a dla niepodłączonych masz pozycją własny.

Mam wrażenie że można szybciej skonfigurować niż w Gargoyle.

Po instalacji konieczny jest reboot routera bo go nie było u mnie GUI Luci.

Testuję to na WR842N

1. A czy samo włączanie lub wyłączanie juz utworzonej reguły wymaga restartu?
3. Czy po wybraniu "własny" dla niepodłączonych urządzeń mozna wpidac IP z ręki?... i czy przyjmie np. taki wpis 192.168.1.100-192.168.110
?

14 (edytowany przez zbynex 2018-03-16 14:09:58)

Restart tylko zaraz po instalacji jest potrzebny bo nie jest widoczny w GUI. Włączenie i wyłączenie reguły działa od razu.
Podanie zakresu IP nie jest możliwe przy tworzeniu reguły w tym formacie 192.168.1.100-192.168.110.

Natomiast ja utknąłem na adblocku bo nie wiem gdzie dodać własne linki do list ze stronami do blokowania.

15

Zainstaluj pełną wersję wget z openssl lub doinstaluj libustream-mbedtls żeby wget wbudowany po https działał.

16 (edytowany przez zbynex 2018-03-16 15:15:27)

Z logów teraz wynika że chyba załadował listy.

Fri Mar 16 15:00:44 2018 user.info adblock-[3.4.3]: start adblock processing (start)
Fri Mar 16 15:04:57 2018 user.info adblock-[3.4.3]: blocklist with overall 97922 domains loaded successfully (TP-Link TL-WR842N/ND v2, LEDE Reboot 17.01-SNAPSHOT r3825-28483d4)

Jeszcze pytanie gdzie dodać własne linki do list ze stronami do blokowania.

17

Wszystko masz w /etc/config/adblock opisane...

18 (edytowany przez zbynex 2018-03-16 15:24:20)

Przeglądałem ten plik bo konfiguracja jest też jego dostępna z GUI.

Chodziło mi o to czy muszę dodać do każdej mojej listy nową grupę czy wystarczy jedną i tam kilka linków.

Nie wiem co robi

option adb_src_rset '\$0~/^([[:alnum:]_-]+\.){1,}[[:alpha:]]+([[:space:]]|$)/{print tolower(\$1)}'

Chodzi mi czy w ten albo podobny sposób mogę dodać kilka swoich list.

config source 'moje'
    option adb_src 'https://www.mojelisty.org/Lista1.txt'
    option adb_src 'https://www.mojelisty.org/Lista2.txt'
    option adb_src 'https://www.mojelisty.org/Lista3.txt'
    option adb_src_rset '\$0~/^([[:alnum:]_-]+\.){1,}[[:alpha:]]+([[:space:]]|$)/{print tolower(\$1)}'
    option adb_src_desc 'Moje listy'
    option enabled '1'

Jaki jest poprawny sposób dodania kilku list w jednej grupie.

19

Nie, jedna lista na jedną sekcję. W sumie nie wiem po chcesz trzy jak przecież możesz to w jednym pliku mieć.

adb_src_rset  to parser, tak jest lista analizowana. Ściągnij sobie dowolną i zobacz jaki jest jej format.

20

Czy mógłby ktoś potwierdzić, że pakiet  https://github.com/k-szuster/luci-access-control działa na najnowszym LEDE?(funkcja wydawania biletów, zakres godzinowy itd)

21

Ten dodatek jest bardzo fajny, ale u mnie się nie sprawdza. Nie daję dzieciakom internetu o stałej porze, tylko włączam na żądanie/prośbę i w ilości wg uznania 'zasług'. Dzięki temu mam pod kontrolą zapał do nauki i porządku w swoich pokojach. Wydziergałem coś takiego:
https://i.imgur.com/3DJQBTS.jpg

Panel kontrolny jest na ekranie logowania, więc żona nie musi się logować żeby dodać czas dzieciakom jak mnie nie ma w domu. Przyciski +15 i +60 dodają odpowiednio minuty, STOP wyłącza natychmiast.
Oczywiście panel kontrolny jest tylko dla uprawnionych IP, na komputerach, dla których działa licznik widać tylko pozostały czas. Licznik działa tylko wtedy, gdy komputer jest włączony, dzięki temu można sobie zostawić internet 'na później'.

22

Masz ten licznik jako pakiet instalacyjny to bym prosił o udostępnienie.

WDR4300 v1 - Gargoyle WDR3600 v1 - Gargoyle WL-500g Deluxe - Tomato WNR3500Lv2 - Tomato NEOWARE CA10 - Debian

23

Niestety nie, nie znam się na tym. Kod skryptów też nie jest zbyt piękny, na co dzień programuję w czymś zupełnie innym, więc to są na czuja poskładane zlepki z różnych przykładów. Ale działa smile
Postaram się po świętach zrobić jakiś manual to wystawię.

24

Gdybyś zrobił backup katalogu /overlay i zostawił tam pliki z tego pakietu to też by wystarczyło. smile

25

Mam mały problem z działaniem tego kodu, coś namieszałem z ustawieniami rutera i przestało działać zgodnie z oczekiwaniami.
Skrypt bazuje na tym, że włączony komputer w poleceniu arp miał ustawioną flagę na 0x2, a po wyłączeniu wracało na 0x0. No i coś zmieniałem i przestało wracać do 0x0. W efekcie jeśli ktoś wyłączy komputer przy aktywnym internecie to czas jest nadal zliczany i nie może go sobie zostawić 'na później'. Co się mogło zepsuć?

Niemniej - dla odważnych skrypty w linku poniżej, w pliku 'dokumentacja' opis instalacji. Z wyjątkiem jednego pliku instalacja w pełni odwracalna, niemniej blablabla robisz na własną odpowiedzialność itd.

Link do pobrania: https://drive.google.com/file/d/1pTuVAb … sp=sharing