Temat: Xiaomi WiFi Router 3G

Chciałbym sobie kupić router Xiaomi WiFi Router 3G, czyli wersja z LAN i WAN 1Gb/s i kompletnie nie wiem(nie widzę) czym one się różnią?
https://www.gearbest.com/wireless-route … 42436.html
https://www.gearbest.com/wireless-route … 43146.html

Mógłby ktoś podpowiedzieć co i jak?

2

Odp: Xiaomi WiFi Router 3G

Wygląda na ten sam model. Co ciekawsze ten droższy to promocja smile

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Ten tańszy to chyba inna wersja. Zwróć uwagę na "Max. LAN Data Rate: 100Mbps". Ja bym nie brał takich, które nie mają wprost w nazwie "3G".
Promocje na 3G pojawiają się dość często. Tu masz np. wczorajszą za 121 zł. Nie wiem czy jeszcze aktualna. Widziałem go już po 115 zł na Gearbest.

Qui vit sans folie, n'est pas si sage qu'on croit

4

A sorry, nie ta ilość ramu. To faktycznie może być model "3" (a nie 3G)

5

Nie wiem gdzie mogę o tym napisać więc napiszę tu. Czy jest jakiś system, który zachowuje pełną wydajność wifi i hardware nat tego routerka(oprócz padavana)? Korzystałem z Padavana i na nim jest suuper po wifi wyciągam po 500Mb na laptopie porty lan są szybkie mnóstwo opcji typu jumbo packet, EEE, Flow Control i bez problemu wyciągam moje całe łącze na speedtestach(800Mb). Na openwrt po wifi to max 200Mb na speedtestach przez lan też trochę mniej wychodzi ale Linux i tyle pakietów do wyboru to jest to co lubię tongue Jest jakaś alternatywa łącząca cechy tych dwóch? tongue

6

Słyszałem o czymś takim jak entware-ng na Padavana. Podobno są przez to dostępne pakiety z OpenWrt. Więcej szczegółów nie znam - musisz sam poszperać.

7

Ooo dzięki dzięki, zaraz to sprawdzę tongue

8

MrVanosh napisał/a:

Ooo dzięki dzięki, zaraz to sprawdzę tongue

Tylko pamiętaj że deafaultowo aby odpalić obsługę entware musisz mieć podpięty pod usb nośnik danych. . Jak pogooglasz to jest wiki jak to zrobić.

9 (edytowany przez valdi74 2018-01-16 09:34:39)

@Cezary, dałbyś radę do następnego builda dla Xiaomi R3G dołączyć taką łatkę? Jest to poprawka do tego błędu.

10

A czytałeś dalej listę? Ona jest włączona, bo jest w generycznym konfigu kernela.

11

OK, czyli reasumując to był fałszywy trop :-( Przepraszam za zamieszanie.

12

Na to wygląda że tak, to fałszywy trop.

13

Warto inwestować w ten sprzęt? Jest teraz na GB do wzięcia w dobrej cenie, a kurs dolara dodatkowo zachęca. Potrzebowałbym go do codziennego użytku z łączem 100/10. Kilka sprzętów w domu obsługuje ac i chciałbym zrobić upgrade z modemu dostarczonego przez kablówkę. Tylko czy planowane jest wsparcie dla tego wynalazku? Czy to tylko chwilowa ciekawostka?

14

Jakie "planowanie jest wsparcie"? Przeczytałeś w ogóle o nim? Przecież jest wspierany od kilku miesięcy już.

15

Cezary pytam czy będziesz aktualizował go na bieżąco tak jak całą resztę routerów np. tp-linka, czy po prostu to tylko chwilowa ciekawostka i nikt się już nim nie będzie dłużej zajmował. Oczywiście mówię o aktualizacjach Lede.

16

Nadal nie czytasz. Tak, to jest aktualizowane. Czytaj od początku https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=16231

17 (edytowany przez morfeusz1805 2018-01-26 23:44:18)

Może pytanie oczywiste, ale dla osoby, która nie bawiła się w sieć domowa i nie wie z czym to się je, już takie nie jest.
Czy Xiaomi 3G może współpracować z AP i czy sam może robić za AP? Z tego co wiem nie wszystkie routery mają taką funkcję.

18

Tak, możesz tak ustawić.

19

Ten router ma tylko 2 gigabajtowe porty. Więc czy kupując 2 szt, jeden ustawiając jako router główny, drugi jako AP, w tym drugim będzie można skorzystać z dodatkowych 2 gigabajtowych portów, czy tylko pozostaje już wifi?

20

Będziesz mógł zrobić jak chcesz. Tylko po co drugi? Skoro potrzebujesz więcej portów kup switcha.

21

Wiec tak. Potrzebuje mieć dobry sygnał do budynku dwu a nawet trzy-poziomowego (piwnica), a także aby na obu piętrach były dostępne porty LAN w razie połączenia bezpośrednio jakiegoś urządzenia . Rozumiem że bez utraty prędkości przy rozprowadzaniu sieci w grę wchodzi tylko połączenie routera do AP (np. Xiaomi 3G) przez łącze przewodowe?
Jeżeli dostawca internetu sygnał oferuje przez  światłowód, to przewody łączące urządzenia też muszą być światłowodowe aby nie tracić prędkości?

Czy tak wygląda połączenie? Z modemu który dostarcza firma łączy się do routera do portu WLAN, następnie z portu LAN łączymy  do AP i ponownie do portu WLAN, a stamtąd rozprowadzamy sygnał już przez wifi lub przewodowo przez LAN. Czy takie połączenie jest prawidłowe (obejrzałem filmik na YT)?

Jeżeli nie drugi Xiaomi 3G to może jakaś dobra tańsza alternatywa, ale żeby nie tracić prędkości na portach jak i przez wifi?

22

Ok, więc potrzebujesz kilka routeraó, najlepiej po (co najmniej) jednym na piętro. Połączone kablowo. Dostawca daje światłowód ale pewnie nie przekracza 1Gbp więc zwykłą skrętką je łączysz.

23

Jeszcze trochę podręczę..;-) Czy w tym routerze i w Lede jest ewentualna możliwość podzielenia sygnału na dwie rodziny-np. rozdzielić 100mb na 20 i 80, własne hasło itp?

24

To się nazywa qos. Wiele znajdziesz na forum, znajdziesz tez przykłady na eko.one.pl

25

W szczegóły oczywiście zagłębię się o możliwościach, teraz na szybkiego muszą komuś dać znać czy w ogóle jest taka możliwość w tym sofcie czy może innym.