1

Temat: Problem z konfiguracją MR3420 v2

Witam wszystkich forumowiczów.

Przed świętami dostałem od znajomego router TP-Link TL-MR3420 v2 z modemem E398. Router działa na Gargoyle PL 1.6.2.2 i dodatkowo jest wyposażony w hub usb z własnym zasilaniem.

Na wstępie dodam, że jestem kompletnym laikiem, a sam router miał mi posłużyć przez krótki czas pobytu w Polsce. Dlatego też nie decydowałem się na zakup czegoś porządnego.

Jeżeli chodzi o konfiguracje Internet / WAN:

- Połączenie: Modem/CDMA/3G/LTE
- Technologia: 4G/3G/2G
- Operator: Play Online

Internet generalnie działa choć prędkości nie są jakieś oszałamiające 15 Mb/s do 20 i up do 5 Mb/s. Problem jaki u mnie występuje to raz na jakiś pada połączenie z internetem. Urządzenia łączą mi się tylko z routerem. Restart z poziomi GUI z reguły pomaga i jest spokój na kilka do kilkunastu godzin.

Czy ktoś mógbły mnie pokierować w celu zidentyfikowania źródła problemu.

Na forum doczytałem, że ten modem powinien działać w technologi: 3G/LTE (NDIS) i Protokole: QMI. Niestety u mnie w zakładce protokół jest tylko opcja DOMYŚLNY.

Znalazłem wątek dotyczący instalacji QMI dla v2 z wykorzystaniem uqmi. Niestety podczas próby instalacji wyskakuje bład "server returned error: HTTP/1.1 404 Not Found"

Na tym etapie postanowiłem, że przestane grzebać, żeby czegoś jeszcze nie zepsuć.

Na koniec życzę Wszystkim Zdrowych i Spokojnych Świąt!

2

Odp: Problem z konfiguracją MR3420 v2

qmi nie ma wtym obrazie dlatego też masz tylko "domyślny". Zależy jak bardzo chcesz się w to bawić - zainstaluj mój obraz mifi a będziesz miał wszystko (lub raczej samą podstawę).

Podłączenia komórkowe mają to do siebie że czasami zrywa i już. Tu nie ma co kombinować i diagnozować - po prostu włącz sobie monitor połączenia, sam będzie pilnował czy jest połączenie czy nie i wznawiał w razie potrzeby.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

qmi nie ma wtym obrazie dlatego też masz tylko "domyślny". Zależy jak bardzo chcesz się w to bawić - zainstaluj mój obraz mifi a będziesz miał wszystko (lub raczej samą podstawę).

Tzn. nie znam się na tyle żeby stwierdzić czy warto. Rozumiem, że na QMI powinno działać lepiej/szybciej? Można prosić jakiś link do wspomnianego obrazu mifi?

Cezary napisał/a:

Podłączenia komórkowe mają to do siebie że czasami zrywa i już. Tu nie ma co kombinować i diagnozować - po prostu włącz sobie monitor połączenia, sam będzie pilnował czy jest połączenie czy nie i wznawiał w razie potrzeby.

Jeżeli chodzi o monitor połączeń. Powinienem zmieniać jakieś wartości czy zostawić wszystko domyślnie.

Adres pingowania: 8.8.8.8
okres sprawdzania: 3
opóźnienie na starcie: 240
ilość pingów sprawdzających: 3
Akcja: restart połączenia WAN

4

Link znajdziesz na eko.one.pl. Qmi jest szybsze, choć oczywiście to zależy co się da uzyskać na danym BTSie - może być tak obciążony że te 20Mbps to masz co się na nim da uzyskać.

Zostaw domyślne wartości, mogą być.

5 (edytowany przez kiwiz 2017-12-25 21:21:03)

Cezary napisał/a:

Link znajdziesz na eko.one.pl. Qmi jest szybsze, choć oczywiście to zależy co się da uzyskać na danym BTSie - może być tak obciążony że te 20Mbps to masz co się na nim da uzyskać.

Zostaw domyślne wartości, mogą być.

Rozumiem, dziękuje. Zainstalowałem MIFI i niestety nie mam połączenia z internetem. W zakładce status w sekcji "status karty SIM" nie ma żadnej informacji. Z tego co wyczytałem na stronie powinna widnieć informacja "zalogowano do sieci macierzystej".

Na modemie na początku zapala się turkusowe światełko, ale głównie swieci się niebieskie.

Jakiś pomysł co może być przyczyną?

6

Co wpisałeś w sekcji konfiguracji?

7

Cezary napisał/a:

Co wpisałeś w sekcji konfiguracji?

Nie wiem, zresetowałem router po raz któryś raz z rzędu i internet zaczął działać. Niemniej w zakładce STATUS w sekscji status karty sim jest nadal puste pole.

Poniżej podaje jak wyglądają u mnie ustawienia. Generalnie jeżeli chodzi o sekcje INTERNET to wybrałem, żeby zostało dobrane automatycznie. Jedyne co zmieniałem to adres ip na 192.168.1.1

INTERNET

Typ połączenia: Modem USB (QMI)
urządzenie: /dev/cdc/-wdm0
APN: internet
Pin:
Inne serwery DNS: wyłączone

SIEĆ LOKALNA

Adres IP: 192.168.1.1
Serwer DHCP: włączony
Logowanie zapytań DNS: włączone

8 (edytowany przez Cezary 2017-12-26 09:28:52)

Na razie ten status SIM zignoruj. Dorwę gdzieś e398 to sprawdzę co go boli, może wymaga innych poleceń do odczytania stanu.

PS. Umiesz zalogować się przez ssh do routera (jak coś - opisane to jest w faq na górze tej strony)? Jeżeli to zrobisz to pokaż wynik polecenia

gcom -d $(cat /tmp/modem) -s /usr/share/3ginfo-lite/3ginfo.gcom

9

Cezary napisał/a:

PS. Umiesz zalogować się przez ssh do routera (jak coś - opisane to jest w faq na górze tej strony)? Jeżeli to zrobisz to pokaż wynik polecenia

gcom -d $(cat /tmp/modem) -s /usr/share/3ginfo-lite/3ginfo.gcom

Po wklejeniu powyższej komendy dostaje następujący błąd "can't open '/tmp/modem': No such file or directory
Can't open device -s."

Wydaje mi się jednak, że jest jest mniej stabilniej w porównaniu do Gargoyle PL 1.6.2.2. Połączenie z internetem średnio pada co dwie godziny, ale zdażają się sytuacje, że co kilka minut. Monitor połączeń zdaje się działać bo po dłuższej chwili połaczenie jest znowu nawiązywane.

Internet w telefonie korzystający z tego samego nadajnika zdaje się działać stabilnie. Tak więc zakładam, że problem leży po stronie modemu, albo routera. Choć oczywiście to tylko moje przepuszczenia.

10

Najpierw wejdź w gui np. w menu sms i dopiero wykonać w/w polecenie.

11

Cezary napisał/a:

Najpierw wejdź w gui np. w menu sms i dopiero wykonać w/w polecenie.

+CSQ: 18,99
+COPS: 0,0,"Mobile Vikings",2

12 (edytowany przez Cezary 2017-12-29 07:41:44)

Więc sorry, modem nie zwraca stanu rejestracji SIM, dlatego jest puste (co tak swoją drogą jest dość dziwne) Normalnie wygląda to np. tak (też na e398 sprawdzane):

+CSQ: 31,99
+COPS: 0,0,"
+COPS: 0,2,"26006",7
+CREG: 2,1, FFFE, 13B24E, 7
+CGREG: 2,1, FFFE, 13B24E, 7

(i jak widać modem też ma zwalone firmware bo w pierwszym cops brakuje zamknięcia cudzysłówu)

13

Czyli to raczej nie problem samego routera? Czy ten bład, o którym mowa może mieć wpływ na stabilność połączenia z internetem? Jakieś kroki można w tej sytuacji podjąć i spróbować to naprawić?

14

Nie, to nie problem routera. Nie, nie ma to wpływu na stabilność routera.

15

Czyli te zrywania internetu to może być problem tego modemu e398, czy może trzeba byłoby przyczyny poszukać gdzieś indziej?

16

Albo operatora. Zmieniając modem na chwilę na inny dowiesz się gdzie leży przyczyna.

17

Modemu niestety nie mam jak zmienić. Przeniosłem modem z routerem w lepsze miejsce, gdzie zasięg wskazuje na poziomie 80+%. Po połączeniu z internetem połaczenie momentalnie zostało zerwane i tak w kółko po każdym restarcie. Wsadziłem karte Play na próbe i działa bez najmniejszych problemów.

Skontaktowałem się z obsługą klienta mobilevikings i twierdzą, że prawdopodobnie problem z kartą sim i wyślą duplikat.

Tak z ciekawości zapytam czy faktycznie sama karta sim może być przyczyną problemu?

18

Raczej nie. Po prostu nie połączył by się modem.

19

To jeszcze za wczasu zapytam o ewentualną alternatywe dla tego modemu. Bo zakładam, że ten E398 to jednak jest leciwy. Czy coś nowszego kompatybilnego z tym MR3420 v2 dostane?

20

Huawei E3372 Hilink

21

Bardzo dziękuje za pomoc. Będę pewnie próbował.

Ten Huawei E3372 Hilink też będzie wymagał hub USB do prawidłowego działania?

22

E398 pobiera więcej prądu niż E3372, więc o ile teraz działa bez huba to i E3372 powinien. Choć hub powinieneś sobie kupić.

23

Cezary napisał/a:

E398 pobiera więcej prądu niż E3372, więc o ile teraz działa bez huba to i E3372 powinien. Choć hub powinieneś sobie kupić.

Jeszcze dopytam w kwestii E3372. W internecie można znaleźć kilka wersji. Głównie E3372s i E3372h - niestety nie znalazłem informacji czym oba modele się różnią. Z reguły są to modele brandowane (Play, Plus itp).

24

Z punktu widzenia użytkownika - niczym. Z puntu widzenia technicznego - mają chyba inne chipy. 3372h uchodzi też za "trudniejszy" w ew. zmianie softu - choć oczywiście też się da.

25

Rozróżnić możesz wersje E3372 za podstawie tego artykułu:
http://jdtech.pl/2016/03/jaka-wersje-mo … iadam.html
Ogólnie jak mówi Cezary - bez znaczenia, s-ki trudno teraz kupić, bo ich na rynku prawie nie ma - nie są produkowane już od jakiegoś czasu.
H to po prostu nowsza sprzętowo wersja, z nowym firmware i nowszymi nieco zabezpieczeniami przed zmianą firmware (wszystko do obejścia).