Temat: IPv6 w sieci LAN
Witam!
Jestem naprawdę świeżym użytkownikiem systemu OpenWRT. Sporo czytam, ale cały czas się uczę (gorzej z praktyką ;( na którą z reguły nie mam czasu - dom, praca, uczelnia). Chcę wykonać pewien projekt, którego założeniami jest aby stworzyć routing IPv6 na routerze WRT54G-TM z zainstalowanym Linuksem OpenWRT w sieci LAN. To niema być żaden tunel (bo wiele artykułów jest o tym w sieci i chyba przejrzałem większość z nich) wg "kogoś tam" tylko w pełni działająca sieć LAN. Komputery połączone czy to kablem czy głównie przez Wi-Fi mają otrzymywać adres w adresacji IPv6. Mają bez problemu się pingować i ogólnie nie mieć żadnych problemów z porozumiewaniem się. To by był pierwszy punkt, kolejny to sposób zarządzania samym routerem i oczywiście użytkownikami. Bo np. chce przypisać adres statycznie to proszę sobie wyobrazić wprowadzać adres z ręki...wiadomo przy DHCP mamy z górki. I tu moje chyba jedno z poważniejszych pytań. Jakie pakiety zainstalować aby uzyskać pożądany efekt? Dodam, iż dzięki pomocy Cezarego udało mi się jakiś czas temu zainstalować OpenWRT a dokładnie: /10.03/brcm47xx/openwrt-wrt54gs-squashfs.bin. System jest świeżutki i kompletnie nic nie było na nim robione/instalowane/przestawiane. Jak już wspomniałem trochę już na ten temat czytałem, głównie na temat tuneli, ale wydaje mi się że będę potrzebował następujących pakietów:
- DHCPv6
- DNS (dnsmasq)
- radvd
- ip
- kmod-ipv6
Przy minimalnych założeniach chyba nie będzie mi potrzebny pakiet:
- kmod-ip6tables
- ip6tables ?
Bardzo proszę o wszystkie sugestie oraz propozycje!
Ps. Czy po instalacji IPv6 będzie możliwość równoczesnej pracy IPv4 obok IPv6, czy jedno wyklucza drugie?
Pozdrawiam
Wojtek
WRT160NL v1 CUR01 with Gargoyle PL by obsy
TL-MR3420 v2 (MiFi) + E3372h-153 (nie hilink) = Play