Temat: IPv6 w sieci LAN

Witam!
Jestem naprawdę świeżym użytkownikiem systemu OpenWRT. Sporo czytam, ale cały czas się uczę (gorzej z praktyką ;( na którą z reguły nie mam czasu - dom, praca, uczelnia). Chcę wykonać pewien projekt, którego założeniami jest aby stworzyć routing IPv6 na routerze WRT54G-TM z zainstalowanym Linuksem OpenWRT w sieci LAN. To niema być żaden tunel (bo wiele artykułów jest o tym w sieci i chyba przejrzałem większość z nich) wg "kogoś tam" tylko w pełni działająca sieć LAN. Komputery połączone czy to kablem czy głównie przez Wi-Fi mają otrzymywać adres w adresacji IPv6. Mają bez problemu się pingować i ogólnie nie mieć żadnych problemów z porozumiewaniem się. To by był pierwszy punkt, kolejny to sposób zarządzania samym routerem i oczywiście użytkownikami. Bo np. chce przypisać adres statycznie to proszę sobie wyobrazić wprowadzać adres z ręki...wiadomo przy DHCP mamy z górki. I tu moje chyba jedno z poważniejszych pytań. Jakie pakiety zainstalować aby uzyskać pożądany efekt? Dodam, iż dzięki pomocy Cezarego udało mi się jakiś czas temu zainstalować OpenWRT a dokładnie: /10.03/brcm47xx/openwrt-wrt54gs-squashfs.bin. System jest świeżutki i kompletnie nic nie było na nim robione/instalowane/przestawiane. Jak już wspomniałem trochę już na ten temat czytałem, głównie na temat tuneli, ale wydaje mi się że będę potrzebował następujących pakietów:
- DHCPv6
- DNS (dnsmasq)
- radvd
- ip
- kmod-ipv6
Przy minimalnych założeniach chyba nie będzie mi potrzebny pakiet:
- kmod-ip6tables
- ip6tables ?
Bardzo proszę o wszystkie sugestie oraz propozycje!
Ps. Czy po instalacji IPv6 będzie możliwość równoczesnej pracy IPv4 obok IPv6, czy jedno wyklucza drugie?
Pozdrawiam
Wojtek

===========================================
WRT160NL v1 CUR01 with Gargoyle PL  by obsy

TL-MR3420 v2 (MiFi) + E3372h-153 (nie hilink) = Play

2

Odp: IPv6 w sieci LAN

W zasadzie minimum to kmod-ipv6 (jeżeli chcesz ustawiać ip na kompach ręcznie), jeżeli chcesz z automatu przydzielać jakieś ip na podstawie prefixu i macadresu do odpalasz radvd, jak chcesz przydzielać adresy automatycznie i chcesz mieć nad tym pełną kontrolę to dhcpv6, ip też się przyda, ip6tables też nie zaszkodzi bo inaczej nie masz żadnego firewalla po szóstce. Oczywiście ipv4 i ipv6 się nie wykluczają i mogą chodzić równolegle. Na początek to wszystko powinno wystarczyć.

Archer C7 v.2 + LEDE by Cezary http://beta.speedtest.net/pl/result/6621599402

3

Dziękuje snifer za odpowiedz. Kurcze nie wiem czy dobrze rozumiem, to może przedstawię to tak jak Cie zrozumiałem:

kmod-ipv6 - ogólnie musi być, bez względu czy będę statycznie czy dynamicznie rozdzielał adresy

radvd (+ ww. pakiet) - instaluje tylko wtedy gdy chcę rozdzielać statycznie adresy po macu i prefiksie

dhcpv6 - wiadomo, wtedy gdy chcę to robić automatycznie (tylko jaką wtedy będę miał kontrolę nad połączonymi użytkownikami?)

inne pakiety typu: ip, ip6tables, itp. na razie zostawmy w spokoju - w tej chwili chodzi wyłącznie tylko o uruchomienie usługi, a bezpieczeństwem i "dodatkami" zajmiemy się później. 

Czy dobrze zrozumiałem Twoją wypowiedz snifer?

Ps. Ponieważ nie robię tunelu, w takim razie nie potrzebuj pakietów typu: aiccu, 6to4 ?

4

wojciech_69 napisał/a:

Dziękuje snifer za odpowiedz. Kurcze nie wiem czy dobrze rozumiem, to może przedstawię to tak jak Cie zrozumiałem:

kmod-ipv6 - ogólnie musi być, bez względu czy będę statycznie czy dynamicznie rozdzielał adresy

musi być

wojciech_69 napisał/a:

radvd (+ ww. pakiet) - instaluje tylko wtedy gdy chcę rozdzielać statycznie adresy po macu i prefiksie

nieprawda. radvd nie do tego służy. On że tak powiem podaje prefix twojej sieci klientowi a to klient (np jakaś winda) dokłada sobie do prefixu resztę na podstawie adresu MAC. Oczywiście zachodzi tu zależność że klient sprawdza czy taki mac nie istnieje w sieci itd. generalnie mało prawdopodobne aby w jednej sieci znalazły się dwa takie same adresy MAC
Jeszcze radvd załącza forwardowanie i zapewnia bramę klientowi
Poza tym windy generują adresy tymczasowe w ogóle nie związane z adresem MAC(co utrudnia korzystanie z ip6tables) ale to da się wyłączyć.

wojciech_69 napisał/a:

dhcpv6 - wiadomo, wtedy gdy chcę to robić automatycznie (tylko jaką wtedy będę miał kontrolę nad połączonymi użytkownikami?)

tu nie rozdaje się adresów IP na podstawie MAC - to po pierwsze
Tu wprowadzono coś takiego jak identyfikator DUID - poczytaj sobie o tym. Niezależny identyfikator komputera przypisany do niego i z założenia ma być niezmienny. Czyli nieważne czy zmienisz kartę sieciową lub z jakiego iface skorzystasz będziesz miał ten sam DUID
Poza tym windows xp nie ma DHCPv6 musisz użyć np clienta dibbler. Dróga żecz że tu się podaje tylko adres ip. Bramę podaje zaś radvd więc tak naprawdę musisz mieć oba pakiety na raz włączone

wojciech_69 napisał/a:

inne pakiety typu: ip, ip6tables, itp. na razie zostawmy w spokoju - w tej chwili chodzi wyłącznie tylko o uruchomienie usługi, a bezpieczeństwem i "dodatkami" zajmiemy się później.

zabezpieczenie czyli firewall to bardzo ważna sprawa no chyba że chcesz zostawić na pastwę losu komputerki w lan - twoja wola

a czytałeś to ? : http://rpc.one.pl/index.php/lista-artyk … t-hertbeat
pomiń watek dotyczący tunelu a resztę poczytaj

5 (edytowany przez wojciech_69 2011-03-24 18:20:02)

Dzięki rpc trochę już mi się rozjaśniło wink Na Tojej stronce już byłem ale przyznam, że najwidoczniej umknęła mojej uwadze. Opuściłem fragment o tunelu i dochodzę do wniosku, że rozwiązanie mojego problemu zaczyna się od sekcji:
"Konfiguracja radvd+dhcpv6 czyli przydzielanie adresów poprzez dhcpv6 a trasy domyślnej poprzez radvd." Zgadza się?
Tylko teraz mam do Ciebie kilka pytań. Czy jak zainstaluję następujące pakiety, osiągnę wyżej oczekiwany efekt?:

opkg install kmod-ipv6
opkg install radvd
opkg install ip
opkg install kmod-ip6tables
opkg install ip6tables
opkg install wide-dhcpv6-server

Wracając do samej istoty zarządzania użytkownikami, to wyczytałem w Twoim opisie, że:
"Jest możliwość tak skonfigurowania dhcpv6 server, że adresy nadal będą się generowały po adresie MAC (EUI-64), trasy nadaje radvd a dhcpv6 podaje tylko domenę, dns, ntp, nis. Zresztą jest naprawdę wiele możliwości konfiguracji ale tu znów odsyłam do dokumetacji."
Czyli podsumowując, przy odpowiedniej konfiguracji będę mógł albo ręcznie (np. po macu) albo "automatycznie" zarządzać klientami (przydzielać adresy)?
I powiedz mi proszę czy pakiety:
kmod-ip6-tunnel
kmod-tun
aiccu 
ntpclient
kmod-sit
kmod-gre

nie będą wymagane przy prawidłowym zainstalowaniu a tym samym użytkowaniu IPv6 (jakieś nie spełnione zależności w pakietach-które będą powodować błędy konfiguracyjne) - jak wspomniałem w którymś z postów powyżej, czytając przykładowe tutoriale jak zainstalować IPv6 natknąłem się na posta w którym jeden z użytkowników pisał iż do prawidłowego działania routingu brakowało mu: sit-a. I tu nasuwa mi się pytanie czy ww. pakiety są tylko potrzebne gdy chcemy zrobić tunel?

6

tak
tak
niezupełnie. czytałeś w ogóle o EUI-64 ? dhcpv6 nie nada adresu ip po MAC i kropka. Z adresów EUI-64 minnymi korzysta radvd a w zasadzie jego klienci. Tutaj zarządzasz za pomocą DUID.
nie sa potrzebne te pakiety

do swoich potrzeb musisz wymyślić sobie jakiś prefix aby to zadziałało sensownie

resztę musisz doczytać sobie sam. przede wszystkim o podstawach w ipv6 przydała by się jakaś wiedza. Na tacy to raczej nikt nie będzie podawał pełnego rozwiązania

7 (edytowany przez wojciech_69 2011-03-26 14:44:15)

OK, zrobiłem wg Twojego opisu:
"Konfiguracja radvd+dhcpv6 czyli przydzielanie adresów poprzez dhcpv6 a trasy domyślnej poprzez radvd."
a dodatkowo od komentowałem: # net.ipv6.conf.all.forwarding=1 i sprawdziłem w /proc/sys/net/ipv6/conf/all/forwarding czy routing oby na pewno został włączony.(komenda: insmod ipv6 zasygnalizowała, że moduł został już wcześniej załadowany - zapewne podczas instalacji). Wszystko jak na razie jest OK, ale zauważyłem, że dhcp6s w skryptach jest wyłączony - domyślam się, że powinienem go włączyć?. O IPv6, z godziny na godzinę wiem coraz więcej ale nadal jest trochę rzeczy których jeszcze do końca "nie opanowałem". Ale czy obecna konfiguracja jest wystarczająca do dalszej nauki IPv6 na tym poziomie (na tym routerku) - czy w ogóle jest poprawna i działająca u mnie na routerze?

Ps. czy mogę Was prosić o pomoc w zdiagnozowaniu czy wszystko działa pomyślnie? (jakie dane wyświetlić/logi/konfiguracje/ipconfig ?)

Ps2. aby włączyć dhcp6s muszę nadać wartość 1 w /etc/config/dhcp6s w linijce: option 'enabled' '0'  .? - gdy robię to poprzez LuCI --> Services --> InitScripts jakoś się nie uruchamia (po odświeżeniu strony Enable zmienia się na Disable i tak w koło)

8

w sumie to nie musiałeś. radvd sam powinien włączyć ten wpis. Jednakże ja zawsze to robie ręcznie na wszelki wypadek
nigdy nie robiłem tego przez luci tylko ręcznie. Po prostu działał i tyle

9

Przez LuCI sprawdzałem tylko czy te moduły się załadowały poprawnie i właśnie ku mojemu zaskoczeniu niestety nie włączył się dhcp6s. Włączyłem go ręcznie, poprzez zmianę wartości z 0 na 1:
/etc/config/dhcp6s

config 'dhcp6s' 'basic'
        option 'enabled' '1'                            # 1 = enabled; 0 = disabled
        option 'interface' 'lan'                        # This is the interface the DHCPv6 server will run on
        option 'config_file' '/etc/dhcp6s.conf'         # Config file (as this UCI config doesn't fully support all options)

ale po reboot LuCI znow pokazało Disable. Co może być tego przyczyną? Tak wyglądają moje pozostałe pliki konfiguracyjne:
/etc/config/radvd

config 'interface'
option 'interface' 'lan'
option 'AdvSendAdvert' '1'
option 'AdvManagedFlag' '1'
option 'AdvOtherConfigFlag' '1'
option 'AdvLinkMTU' '1280'
option 'MinRtrAdvInterval' '3'
option 'MaxRtrAdvInterval' '10'
option 'ignore' '0'

config 'prefix'
option 'interface' 'lan'
option 'AdvOnLink' '1'
option 'AdvAutonomous' '0'
option 'prefix' '2001:6a0:16b:1111::/64'
option 'AdvRouterAddr' '1'
option 'AdvValidLifetime' '7200'
option 'AdvPreferredLifetime' '7200'
option 'ignore' '0'

config 'rdnss'
option 'interface' 'lan'
option 'addr' ''
option 'ignore' ''

/etc/config/network

#### VLAN configuration
config switch eth0
        option enable   1

config switch_vlan eth0_0
        option device   "eth0"
        option vlan     0
        option ports    "0 1 2 3 5"

config switch_vlan eth0_1
        option device   "eth0"
        option vlan     1
        option ports    "4 5"

#### Loopback configuration
config interface loopback
        option ifname   "lo"
        option proto    static
        option ipaddr   127.0.0.1
        option netmask  255.0.0.0

#### LAN configuration
config interface lan
        option type     bridge
        option ifname   "eth0.0"
        option proto    static
        option ipaddr   192.168.1.1
        option netmask  255.255.255.0

#### WAN configuration
config interface        wan
        option ifname   "eth0.1"
        option proto    dhcp

/etc/dhcp6s.conf

option domain-name-servers 2001:470:20::2;
option domain-name "domena.dyndns.org";
#option ntp-servers 2001:6a0:16b:1111::1;

host rpc-vista {
duid 00:01:00:06:14:ad:f7:8f:00:1c:c4:c8:1e:28;
#address 2001:6a0:16b:1111::4 infinity;
address 2001:6a0:16b:1111::4 1800 7200;
};

host rpc-xp {
duid 00:01:00:01:12:b6:e7:fd:00:1e:ec:08:44:97;
#address 2001:6a0:16b:1111::5 infinity;
address 2001:6a0:16b:1111::5 1800 7200;
};

interface eth0 {
address-pool domena.dyndns.org 3600;
preference 10;
};

pool domena.dyndns.org {
range 2001:6a0:16b:1111 ::1000 to 2001:6a0:16b:1111::2000 ;
};

lsmod

root@OpenWrt:~# lsmod
Module                  Size  Used by    Tainted: P
wlcompat                9504  0
ip6t_LOG                4556  0
ip6t_IMQ                 684  0
ip6t_rt                 1324  0
ip6t_hbh                1020  0
ip6t_owner              1020  0
ip6t_limit               892  0
ip6t_ipv6header          780  0
ip6t_frag                924  0
ip6t_eui64               684  0
ip6table_raw            1324  0
ip6_queue               6412  0
ip6table_mangle         2284  0
ip6table_filter         1740  0
ip6_tables             17440 12 ip6t_LOG ip6t_IMQ ip6t_rt ip6t_hbh ip6t_owner ip6t_limit ip6t_ipv6header ip6t_frag ip6t_eui64 ip6table_raw ip6table_mangle ip6table_filter
ip_nat_tftp             1768  0
ip_conntrack_tftp       1628  1
ip_nat_irc              2296  0
ip_conntrack_irc        3028  1
ip_nat_ftp              2920  0
ip_conntrack_ftp        4172  1
ipt_MASQUERADE          1316  2
iptable_nat            20888  4 ip_nat_tftp ip_nat_irc ip_nat_ftp ipt_MASQUERADE
ipt_NOTRACK              616  0
iptable_raw             1164  1
ipt_state                424  3
ip_conntrack           23376  3 ip_nat_tftp ip_conntrack_tftp ip_nat_irc ip_conntrack_irc ip_nat_ftp ip_conntrack_ftp ipt_MASQUERADE iptable_nat ipt_NOTRACK ipt_state
pppoe                   9368  0
pppox                   1196  1 pppoe
ipt_REJECT              3932  2
ipt_TCPMSS              2316  2
ipt_LOG                 3804  0
ipt_multiport            748  0
ipt_mac                  556  0
ipt_limit                892  1
iptable_mangle          2156  0
iptable_filter          1676  1
ip_tables              16960 15 ipt_MASQUERADE iptable_nat ipt_NOTRACK iptable_raw ipt_state ipt_REJECT ipt_TCPMSS ipt_LOG ipt_multiport ipt_mac ipt_limit iptable_mangle iptable_filter
ppp_async               8044  0
ppp_generic            25772  0 pppoe pppox ppp_async
slhc                    6064  0 ppp_generic
wl                    666560  0
ipv6                  197568 -1 ip6_queue
switch-robo             5580  0
switch-core             5104  0 switch-robo
diag                   57968  0
root@OpenWrt:~#

W firewallu ani w innych opcjach nic nie zmieniałem, wszystkie możliwe od konemtowania zrobione (jak wspomniałem w powyższych postach).
Kurcze ale mam wrażenie, że to "wszystko" nie działa tak jak powinno ;/
A może gdzieś jeszcze powinienem pozmieniać jakieś wpisy?

10

Nie trzymaj się kurczowo luci, może być błąd w samym gui.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

11

Zgodzę się z Tobą, ale już sam nie wiem czego się czepić żeby IPv6 ruszyło. Czy wg Ciebie moje pliki konfiguracyjne są poprawne,  bo chyba nie zapomniałem włączyć jakiegoś modułu? Zastanawiam się (jako laik) czy nie powinienem jeszcze pozmieniać pliku /etc/config/network - dobrze kombinuję ?...

12

podpowiem
nie zdefiniowałeś adresu ip ipv6 routera dla lan w /etc/config/network

13

Czy są takie plany by w Gargoyle umieścić konfigurację IPV6 z poziomu gui?? Bardzo ułatwiło by to konfigurację bo dla początkującego jest to dosyć trudne.

14

Nie. Gargoyle nie przejawia ruchów w tym kierunku.

15

chyba jednak nie będą mogli się migać od tego. Wcześniej a pewnie później będą musieli to zrobić

16

Pewnie tak. Na razie bardziej sobie życzę żeby bieżące problemy zostały rozwiązane.

17

bardzo by się przydała taka funkcja. Może chociaż jako plugin do doinstalowania

18 (edytowany przez wojciech_69 2011-04-07 07:24:33)

rpc, trochę poczytałem, zastanowiłem się nad tym wszystkim i zmieniłem trochę moje pliki konfiguracyjne na następujące:
Interface lan ma przypisany adres:

2001:6a0:16b:1111::1/64

Poszczególne pliki konfiguracyjne wyglądają następująco (po nawet całościowych ich zmianach w stosunku do konfiguracji które były zamieszczone przeze mnie w postach powyżej):

/etc/config/radvd wygląda teraz następująco ( może ubogi w opcje, ale chodzi głównie o to, żeby ruszył):

interface lan {
      AdvSendAdvert on;
      MinRtrAdvInterval 3;
      MaxRtrAdvInterval 10;
      AdvLinkMTU 1280;
      prefix 2001:6a0:16b:1111::/64   {
              AdvOnLink on;
              AdvAutonomous on;
              AdvRouterAddr on;
      };

};

I tu moje pierwsze pytanie: czy nie powinienem zamiast "lan" wstawić "br-lan"?

/etc/config/network

#### VLAN configuration
config switch eth0
        option enable   1

config switch_vlan eth0_0
        option device   "eth0"
        option vlan     0
        option ports    "0 1 2 3 5"

config switch_vlan eth0_1
        option device   "eth0"
        option vlan     1
        option ports    "4 5"

#### Loopback configuration
config interface loopback
        option ifname   "lo"
        option proto    static
        option ipaddr   127.0.0.1
        option netmask  255.0.0.0

#### LAN configuration
config interface lan
        option type     bridge
        option ifname   "eth0.0"
        option proto    static
        option ipaddr   192.168.1.1
        option netmask  255.255.255.0
        option ip6addr  2001:6a0:16b:1111::1/64

#### WAN configuration
config interface        wan
        option ifname   "eth0.1"
        option proto    dhcp

Wyżej wymieniona przeze mnie konfiguracja jest konfiguracją typu stateless i w zasadzie powinna być prawidłowa.? (i tu moje drugie pytanie: czy aby na pewno pliki konfiguracyjne oraz adresy są poprawne?) ale jeżeli chciałbym zarządzać większą ilością hostów (mieć większą kontrolę nad przydzielanymi adresami) to wtedy muszę radvd "połączyć" z dhcp6s uzyskując tym samym konfigurację stateful, zgadza się? Tylko wtedy wchodzi w grę inna konfiguracja pakietów: radvd oraz dhcp6s, aby mogły razem współpracować, tak?

19 (edytowany przez rpc 2011-04-07 21:06:49)

W openwrt i uci inaczej się pliki konfiguracyjne robi. np.

config 'interface'
    option 'interface' 'lan'
    option 'AdvSendAdvert' '1'
    option 'AdvManagedFlag' '0'
    option 'AdvOtherConfigFlag' '0'
    option 'AdvLinkMTU' '1280'
    option 'MinRtrAdvInterval' '3'
    option 'MaxRtrAdvInterval' '10'
    option 'ignore' '0'

config 'prefix'
    option 'interface' 'lan'
    option 'AdvOnLink' '1'
    option 'AdvAutonomous' '1'
    option 'prefix' 'xxxxxxxxxxxxxxxxx::/64'
    option 'AdvRouterAddr' '1'
    option 'AdvValidLifetime' '7200'
    option 'AdvPreferredLifetime' '7200'
    option 'ignore' '0'

config 'rdnss'
    option 'interface' 'lan'
    option 'ignore' '1'

może inaczej. ty dałeś przykład pliku konfiguracyjnego nie wedle openwrt ale tak jak wygląda naprawdę. Jest poprawny i winien tam być rzeczywiście br-lan

Do stateless wystarczy radvd w sumie

Tak. W stateful jak pisałem wyżej radvd daje adres bramy a adres ip/dns/ntp/itd. nadaje dhcpv6. Dlatego musisz użyć takiego miszmasz.

20

rpc dzięki za odpowiedz. Jak na dzień dzisiejszy udało mi się ruszyć z IPv6. Co prawda nie zrobiłem tak jak mi napisałeś w poście powyżej, ale działa. Czy dobrze i prawidłowo?, wydaje mi się, że tak ponieważ na dwa komputery w domu mają przypisywane następujące adresy:
2001:6a0:16b:1111::1000
2001:6a0:16b:1111:1001

Jak widać, adresy są przydzielane przyjmując kolejne poszczególne numery.
A oto jak przedstawiają się moje pliki konfiguracyjne (jeszcze przed sugerowaną zmianą przez rpc):
/etc/config/radvd

config interface
option interface 'lan'
option AdvSendAdvert 1
option AdvManagedFlag 1
option AdvOtherConfigFlag 1
option ignore 0

/etc/dhcp6s.conf

interface br-lan {
address-pool pool1 86400;
};

pool pool1 {
range 2001:6a0:16b:1111::1000 to 2001:6a0:16b:1111::2000 ;
};

Jest to konfiguracja ze strony: http://wiki.openwrt.org/doc/howto/ipv6

rpc, jak uważasz, mimo iż nie zrobiłem tej konfiguracji tak jak mi zasugerowałeś, uważasz że działa ona prawidłowo (czy tylko dhcp działa a radvd nie , ponieważ jest żle zadeklarowana?)?
I mam pytanie do Twojej konfiguracji którą zamieściłeś na swojej stronie:
http://rpc.one.pl/index.php/lista-artyk … t-hertbeat

option domain-name-servers 2001:470:20::2;
option domain-name "domena.dyndns.org";
#option ntp-servers 2001:6a0:16b:1111::1;

host rpc-vista {
duid 00:01:00:06:14:ad:f7:8f:00:1c:c4:c8:1e:28;
#address 2001:6a0:16b:1111::4 infinity;
address 2001:6a0:16b:1111::4 1800 7200;
};

host rpc-xp {
duid 00:01:00:01:12:b6:e7:fd:00:1e:ec:08:44:97;
#address 2001:6a0:16b:1111::5 infinity;
address 2001:6a0:16b:1111::5 1800 7200;
};

interface eth0 {
address-pool domena.dyndns.org 3600;
preference 10;
};

pool domena.dyndns.org {
range 2001:6a0:16b:1111 ::1000 to 2001:6a0:16b:1111::2000 ;
};

Sekcja host rpc-vista mówi, że komputer o konkretnym DUID dostanie adres z końcówką 4,  podobnie jest z sekcją host rpc-xp. Pozostałe hosty, które zostaną podłączone będą miały przypisane kolejne adresy z przedziału od 1000 do 2000. Dobrze interpretuje Twoją konfigurację? A powiedz jeszcze czy nazwy: host rpc-vista są definiowane gdzieś indziej przez Ciebie(czy po prostu tak sobie nazwałeś tą sekcję)? W jakimś pliku konfiguracyjnym? I jak z czytywać numery DUID podłączonych klientów, jest jakiś pakiet który nam o tym powie-kto się podłączył, czy jak wspomniałem wcześniej sam musisz sobie to zdefiniować (w jakimś pliku)?
Ps. nie chodzi mi o to z kąt wziąć i z kąt się bierze DUID, bo to wiem wink

21

Nieważne jak to robisz ważne że działa. Pewnie ręcznie wywołujesz plik konfiguracyjny. Dobrą stroną jest to że wiesz co robisz i to rozumiesz.

Nazwy które są w przykładach nijak się mają do nazw komputerów. Po prostu sobie tak nazwałem sekcje aby wiedzieć co i jak.

Dobrze myślisz. Jeśli nie masz zdefiniowanego DUID to adresy IP są przypisywane z podanego zakresu.

Wracając do DUID. Hmm zacznijmy od Windows XP. Nie wspiera dhcpv6. Aby użyć trzeba zainstalować jakiegoś klienta dhcpv6 np. dibbler polskiej produkcji (trzeba promować nie smile ). Otóż uruchamiając dibbler klienta generuje on w swoim katalogu domowym plik z numerem DUID. Po prostu przepisujesz go i tyle.
Co do Windows Vista i 7. Tutaj już Microsoft dał wsparcie w postaci wbudowanego klienta dhcpv6. DUID jest generowany przez sam Windows. Numer znajdziesz w rejestrze. Patrz mój art. przez Ciebie wymieniony.
Pod linux DUID jest przechowywany w zależności od pakietu jakiego użyjesz przeważnie w /var ale to bywa różnie. Najlepiej zobaczyć log a tam jest napisane po prostu.

Co do ostatniego to chodzi Ci o program który powie, że ten klient aktualnie się podłączył. Nawet nie zastanawiałem się nad tym. Po prostu grepuje log i porównuje z plikiem konfiguracyjnym i tyle.
Ciężko jakoś powiązać DUID z komputerem bo jest generowany na podstawie kilku zmiennych. A nazwę komputera czy kartę zawsze możesz zmienić. Wtedy i tak DUID zostanie taki sam. Więc zostaje tylko porównanie. Ale czy są narzędzia to nie wiem.

22

Jeszcze raz dzięki rpc za konstruktywne odpowiedzi, których mi udzielasz.
Kurcze ciekawi mnie tylko jedno... Jak już IPv6 wejdzie na dobre i będziemy się nim już posługiwać na co dzień np. w domach, firmach czy jakichś kafejkach internetowych to jak rozwiązać problem zarządzania użytkownikami. No bo rzeczywiście tak jak napisałeś, teraz przeglądasz logi i ewentualnie dorzucasz odpowiednich klientów do odpowiedniego prefiksu czy też nadajesz im konkretny numerek. Ale co, jeżeli masz świeżą sieć ( np. 1000 hostów, albo nawet 200 żeby nie przesadzać) w jakiejś firmie i masz tych użytkowników podpiąć pod konkretny adres czy zakres do którego mają należeć? Co, będzie się chodzić po pokojach/komputerach i spisywać z każdego nr DUID, żeby go akurat dobrze przyporządkować pod odpowiedni adres/zakres hmm trochę chyba nie bardzo. Sprawa z przeglądaniem log-ów też nie rozwiązuje w pełni problemu. I to jest uciążliwe i to.  Najlepiej jakby powstało jakieś narzędzie (jak rozmawialiśmy w postach powyżej), które by to ułatwiło...Ale pożyjemy, zobaczymy.

Ps. Jeszcze nie zabierałem się za przeglądania log-ów w poszukiwaniu ewentualnych podpiętych nowych użytkowników, ale jeśli to już robiłeś rpc to miałeś tam podany konkretny numer DUID potencjalnego nowego użytkownika?

PS 2. Nie zagłębiałem się również w same konkretne możliwości (chodzi o dokumentację pakietów: dhcp6s, radvd - teraz głównie skupiałem się nad tym aby IPv6 tylko ruszyło) pakietów ale na pewno istnieje odpowiednia konfiguracja która właśnie już przydzielonym komputerom z przypisanym konkretnym numerem ip będzie udostępniać internet a innym którzy będą mieli przypisany numer ip z pewnego zakresu (range xxx to xxx) da tylko i wyłącznie podłączenie do routera - ograniczając tym samym korzystanie z internetu.? Bo jakby nie patrzeć to również jest jeden ze sposobów na późniejsze zarządzanie użytkownikami.

23

Duzi sobie poradzą bardzo łatwo. Przecież kontrolują sprzęt więc zamiast monitorować DUID będą patrzyć kto na którym porcie sprzętowym jest podłączony. To samo dotyczy ppp. Ja tu nie widzę problemu.
Inna sprawa z wifi. Tutaj nie wiem jak to będzie.
Na dzień dzisiejszy masz wiele narzędzi względnej kontroli. Poczynając od ip6tables. Przecież możesz nadal kontrolować userów po MAC w firewallu.
Kontrola ip6tables po adresie IP jest trochę utrudniona. Ponieważ windows oprócz adresu wygenerowanego (w przypadku radvd) na podstawie MAC ma też adres dynamiczny i nigdy nie wiesz którym adresem host będzie się chciał dostać do internetu. Co prawda ten adres można wyłączyć ale to już grzebanie w rejestrze windows.
DHCP tutaj wychodzi znacznie lepiej. Przydzielasz adres i tak kontrolujesz w ip6tables.

A propo chodzenia po pokojach. Przecież teraz również musisz znać adres MAC aby przypisać IPv4 czyli prawie to to samo co DUID. Bez tego nie wiesz kto jest podłączony więc tak gorzej to nie masz chyba nie ?

Na pewno pojawią się narzędzia do kontroli/ew. możesz sam się do tego przyczynić pisząc coś takiego ku dobru ogółu.

24 (edytowany przez wojciech_69 2011-04-10 11:53:09)

Masz racje, jakoś umknęło mi w tym wszystkim to nasze ip6tables i adresy MAC. A z czasem kto wie, jak sytuacja zmusi to może i "coś stworzę" dla dobra ogółu smile