Odp: Weekend z Xiaomi Mi Router 3G
@Cezary, czy planujesz wsparcie tego rutera w swoich obrazach?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Weekend z Xiaomi Mi Router 3G
Strony Poprzednia 1 2 3 4 … 11 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
@Cezary, czy planujesz wsparcie tego rutera w swoich obrazach?
W obecnych wydaniach stabilnych lede - nie. Napisałem dziś dlaczego - wersja rozwojowa ma nowszy kernel i nowsze sterowniki wifi, cofanie wstecz było by średnio sensowną decyzją.
Szkoda że karta TP-LINK Archer T4U w wersji v1 nie obsługuje kanałów od 52 do 144... bo moglibyśmy zobaczyć ciekawe rzeczy
Największą zaletą chińskich wynalazków na 5 GHz, że potrafią bez problemu pracować na kanałach: 149, 153, 157, 161 - niejako domyślnie i z odpowiednio dużą mocą (przy ustawieniu kraju na US najlepszy efekt i zasięg). Dodatkowo wspomniane kanały w Polsce nie są nigdy zajęte żadnymi innymi urządzeniami prioryterowymi typu radar, urządzenia medyczne, itd.
Reasumując: najlepiej sobie radzą karty wifi/routery wifi (ogólnie połączenia typu sta), które potrafią pracować na tych kanałach (z domysłu karty typowo chińskie np. f-my Xiaomi, Comfast, Tenda, itd.) - symbioza wtedy jest idealna. Kolejną zaletą pracy na tych kanałach, że w Polsce, w typowym blokowisku, nikt zazwyczaj nie używa tych kanałów na 5 GHz, więc interferencje są znikome - zarówno z natury wifi na 5 GHz jak i w ogóle - piszę o tym dlatego, gdyż 5 GHz też powoli zaczyna być mocno oblegane, szczególnie w dużych aglomeracjach miejskich.
W obecnych wydaniach stabilnych lede - nie. Napisałem dziś dlaczego - wersja rozwojowa ma nowszy kernel i nowsze sterowniki wifi, cofanie wstecz było by średnio sensowną decyzją.
Właśnie o to samo miałem zapytać tylko właśnie w wersji ostatecznej czy będziesz wtedy wydawał swoją wersję
? Fajnie było by mieć wersję z LuCi od razu i z twoimi dodatkami i pakietami których może brakować na repozytoriach Lede, np zakładam że MC nie będzie z skompilowanym edytorem wewnętrznym tylko z vi ... ![]()
PS
Ciekawe czy się tak złożyło że akurat teraz równo ze mną zainteresowałeś się tym routerkiem czy po moim info o jego dostępności na gerabest w dobrej cenie ![]()
PS2
145
Router który ma dwa rdzenie po 880MHz (choć w systemie widoczne są 4 procesory - bo procesor to dwa rdzenie/cztery wątki), ma 128MB flash, ma 256MB ramu,
- 145 ? jakiś błąd chyba się wkradł, zapewne miała być kolejna godzina i dzień z testów
(no chyba że to ilość przepracowanych bezawaryjnie godzin routerka) Kurczę nawet nie wiedziałem że toto ma więcej rdzeni niż jeden bo wszędzie czytałem że ma jeden
Edit: ok żeczywiście jest jak piszesz z tym że są różne wersje tego procesora:
MediaTek MT7621A / MT7621S / MT7621N
Dual-core Network Processor for 2x2/3x3/4x4 802.11ac platform
MediaTek MT7621A/N Product page
The MediaTek MT7621 is an System-on-Chip typically used in Wi-Fi access pointer and routers.
AC1200: MT7621A/S + MT7612EN + MT7603EN (2T2R)
AC2600: MT7621A + MT7615E/N + MT7615B/S (4T4R)Common specifications
CPU architecture: MIPS 1004Kc @880MHz 2C/4T (Dual Core/Quad Thread)
32KB I-Cache, 32KB D-Cache, 256KB L2 Cache, w/ SMP capable
16-bit DDR2/DDR3 up to 256/512 Mbytes memory interface
SPI (2x CS), NAND Flash, SDXC, eMMC, SDIO/SDHC host
USB 3.0 (1x), USB 2.0 (1x), PCIe 1.1 Host (3x)
I2C, UART (3x), JTAG, MDC, MDIO, GPIO
Audio interface (SPDIF-Tx, I2S, PCM)
5-port GbE SW + RGMIIMT7621A: embedded 5port GbE Switch
MT7621N: no 5port GbE SwitchHW storage accelerator
zł 9.90s IPv4/6 routing, NAT, NAPT + HQoS
HW Crypto Engine 200Mbps IPSec throughput
Firmware: Linux 2.6.36/3.10 SDK, OpenWrt
iNIC Driver (RGMII): Linux 2.4/2.6
2/4 layers PCB for AC1200/AC2600MT7621AT
2C/4T, 5xGbE, 1xRGMII, 3xPCIe, 1xUSB 3.0, 2xUSB 2.0,
L1 32/32kB, L2 256kB, DDR2/DDR3 256/512MB, LFBGA346MT7621ST
1C/2T, 5xGbE, 1xRGMII, 3xPCIe, 1xUSB 3.0, 2xUSB 2.0,
L1 32/32kB, L2 256kB, DDR2/DDR3 256/512MBMT7621NT
1C/2T, 2xRGMII, 2xPCIe, 1xUSB 3.0, 2xUSB 2.0,
L1 32/32kB, L2 256kB, DDR2 256MB
- 145 ? jakiś błąd chyba się wkradł
Nie, 145 to cena routera i tego dotyczy sekcja...
Kurczę nawet nie wiedziałem że toto ma więcej rdzeni niż jeden
Mediatek robi różne chipy i w różnych odmianach. To Xiaomi ma akurat MT7621AT i jest to właśnie 2C/4T (dwa rdzenie, 4 wątki)
Ciekawe czy się tak złożyło że akurat teraz równo ze mną zainteresowałeś się tym routerkiem czy po moim info o jego dostępności na gerabest w dobrej cenie
Nie, czysty przypadek. O tym Xiaomi już od dawna są posty i tu i na SB na openrouter.info.
- 145 ? jakiś błąd chyba się wkradł
Nie, 145 to cena routera i tego dotyczy sekcja...
Ahaaa
może zł dopisz bo ja się nie skapnąłem ![]()
...np zakładam że MC nie będzie z skompilowanym edytorem wewnętrznym tylko z vi ...
Akurat w lede w wersji rozwojowej MC jest domyślnie kompilowany z wbudowanym edytorem...
george2002 napisał/a:...np zakładam że MC nie będzie z skompilowanym edytorem wewnętrznym tylko z vi ...
Akurat w lede w wersji rozwojowej MC jest domyślnie kompilowany z wbudowanym edytorem...
No i to mi gra ![]()
jaka szkoda, ze tylko 2 porty eth, u mnie wszystkie 4 w uzyciu...
obecnie na GB za 118zl ..
jaka szkoda, ze tylko 2 porty eth, u mnie wszystkie 4 w uzyciu...
obecnie na GB za 118zl ..
Proszę nie wprowadzać w błąd, router który teraz kosztuje na Gearbest 118zł Xiaomi Mi WiFi Router 3 (https://www.gearbest.com/wireless-route … 97233.html) to nie wersja którą tutaj omawiamy, omawiana kosztuje 178zł (https://www.gearbest.com/wireless-route … 42436.html) i zwie się Xiaomi WiFi Router 3G
- niby podobne ale inne procesory, inna konfiguracja pamięci RAM I ROM itd, obudowa tylko chyba taka sama z zewnątrz przynajmniej ![]()
PS
Zawsze można switcha dodać ![]()
PS2 do Cezary
Mam nadzieję że to nie problem że podałem linka do twoich testów tego routerka na stronce Lede dla developerów ![]()
miguelos napisał/a:jaka szkoda, ze tylko 2 porty eth, u mnie wszystkie 4 w uzyciu...
obecnie na GB za 118zl ..Proszę nie wprowadzać w błąd, router który teraz kosztuje na Gearbest 118zł Xiaomi Mi WiFi Router 3 (https://www.gearbest.com/wireless-route … 97233.html) to nie wersja którą tutaj omawiamy, omawiana kosztuje 178zł (https://www.gearbest.com/wireless-route … 42436.html) i zwie się Xiaomi WiFi Router 3G
- niby podobne ale inne procesory, ille konfiguracje pamięci RAM I ROM itd, obudowa tylko podobna z zewnątrz
PS
Zawsze można switcha dodaćPS2 do Cezary
Mam nadzieję że to nie problem że podałem linka do twoich testów tego routerka na stronce Lede dla developerów
- sorki nie wiedzialem, nazwe maja ta sama ![]()
wiem, ze mozna switcha, ale to kolejne pudelko i dodatkowe pare Watt pradu
bez tego bralbym w ciemno, choc moze skusze sie do rodzicow
czy dobrze rozumiem, ze powinien byc full support w kolejnym stabilnym LEDE ?
- sorki nie wiedzialem, nazwe maja ta sama
Jak dla mnie mają różne nazwy
Xiaomi Router 3
Xiaomi Router 3G
Jest także wersja 3A (https://wikidevi.com/wiki/List_of_Xiaom … ss_Devices)
I jeszcze 3C (https://wiki.openwrt.org/toh/xiaomi/mir3c)
... omawiana kosztuje 178zł (https://www.gearbest.com/wireless-route … 42436.html) i zwie się Xiaomi WiFi Router 3G
- ...
Już 178zł he,he
W tym tempie, ciekawe kiedy dojdzie do ponad 300 zł
... 2 ... 3 dni
Cena startowa dla detalicznych odbiorców w pewnym okresie wynosiła 134 zł a dla hurtowych nie ma co pisać bo Tp-linki pójdą z torbami ![]()
Chyba najbardziej okazała jest wersja https://xiaomi-mi.com/wifi-routers/xiao … -pro-gray/
.
@mar_w ma rację - za chwilę przekroczy magiczne 200 i będzie...wielka kupa... ![]()
W poście #35 link który był podawany - cena była taka bo była __promocja__
Ona się pojawia co jakiś czas więc chyba po prostu należy poczekać.
"Discount : 26% OFF Promo ends in: 3 days 20:09:46" - także chyba raczej należy się spodziewać tylko wyższej ceny...niestety.
Miało by to sens - święta i choinka niedługo - wiadomo, wtedy ceny idą niezrozumiale do góry.![]()
Ja tak jak pisałem w innym temacie o tym routerze zakupiłem w gearbest za 130zł ale była promocja normalnie za 143zł a że miałem punkty to zbiło mi do 130zł jedyne co to już drugi tydzień czekam na przesyłkę ![]()
No ja też przed chwilą kupiłem za 143 zeta...sam nie wiem po co...to wasza wina...nie wytrzymałem presji...haha
.
jak sie wchodzi na strone gearbest przez ceneo ot cena jest 143 (39,90$). jak nie to 49,90$. przynajmniej u mnie.
No mi się wyświetlała 178 coś tam...ale jak kliknąłem by kupić zrobiło się 143 coś tam.
@george2002 - cobyśmy się tylko doczekali...hehe.
Już wiem co zrobię z tym niepotrzebnie kupionym wynalazkiem - oddam jakiemuś wyrostkowi z rodziny na mikołaja - oczywiście najpierw trzeba toto uzbroić w Lede i deczko się pobawić.![]()
No mi się wyświetlała 178 coś tam...ale jak kliknąłem by kupić zrobiło się 143 coś tam.
@george2002 - cobyśmy się tylko doczekali...hehe.
Już wiem co zrobię z tym niepotrzebnie kupionym wynalazkiem - oddam jakiemuś wyrostkowi z rodziny na mikołaja - oczywiście najpierw trzeba toto uzbroić w Lede i deczko się pobawić.
Nie no ogólnie już trochę zamówiłem z Gearbest i drogich i tanich rzeczy i nie miałem jak na razie z nimi problemów chociaż jak czytam na facebooku to ludzie różności miewają przebojowe z gearbest
no ale doczekać się nie mogę jak wszystkiego z zagranicy, nawet z allegro tak nie wyczekiwałem
jest to jakaś zauważyłem ogólnokrajowa mania
a z allegro to teraz już tylko jak coś na szybko potrzebuję to biorę albo brak na ali lub GB ![]()
ofiary marketingu ![]()
To podobnie jak ja: Ali albo GB (aledrogo w ostateczności) - chociaż tutaj to mój dopiero 3 zakup i faktycznie - zawsze jakieś tam ryzyko jest.
ofiary marketingu
troszkę tak, ja na pewno ofiara zajawek wszelakiej maści - jak się zachce to nic mnie nie powstrzyma, no bo w sumie po co mi to hmm hmm a pal licho muszę mieć
(akurat ten router będzie mi przydatny, poczciwego TP-Linka MR3020 zastąpi) ale już nie offtopujmy bo Cezary patrzy ![]()
Offtop to może i nie być - jak coś pójdzie nie tak to te posty będą przestrogą dla innych. ![]()
Strony Poprzednia 1 2 3 4 … 11 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Weekend z Xiaomi Mi Router 3G
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc