1

Temat: NETGEAR WNDR4300 vs TP-Link TL-WDR4300

Witam

Miałem router tp-link 3420 v2 z którego byłem zadowolony (zasięg, port USB dla modemu huawei e3272) niestety się spalił.
Chcę zakupić używany NETGEAR WNDR4300 lub TP-Link TL-WDR4300 i wgrać Gargoyle.
Czy routery maja porównywalny zasięg do tp-link 3420 v2 oraz wsparcie Pl ? (różne ddns, gargoyle, openwrt, itp.)
Jaka jest żywotność podzespołów w routerach, możliwość naprawy, przelutowania kondensatorów, itp ?
Który wybrać,  ewentualnie inne propozycje ?
Z góry dzięki za szybką odpowiedź.

2

Odp: NETGEAR WNDR4300 vs TP-Link TL-WDR4300

Netgear ma więcej flash, miej usb, ma też jakieś chwilowe problemy żeby 5GHz uruchamiać.

Jak umiesz to naprawisz oba, ot zwykłe routery. Są za młode żeby oceniać żywotność podzespołów, za 10lat będzie można coś powiedzieć.  Oba wspierane przez gargoyle.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Super dzięki.

Czyli jeszcze kilka lat powinny pochodzić.
Czy mają porównywalny zasięg do tp-link 3420 v2 (ten mi wystarczał).
Na razie netgear ze względu na pamięć a co z zasięgiem ?

4

Nie odpowiem na pytanie. Nie robiłem takich porównań.

5 (edytowany przez geos 2017-10-04 16:21:56)

@Pr0M1L: w tym wątku wskazują na lepszy zasięg wifi w Netgearze: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=11597

6

@geos
dzięki, ale mi chodzi o porównanie do  tp-link 3420 v2 czy ma zbliżony zasięg.
ps. jak poznam czy Netgear wndr4300 jest w wersji v1 czy innej ?
Na naklejce modelu, który chce zakupić jest tylko wndr4300, a zależy mi na całkowitym wsparciu gargoyle.

7

po tym, czy się da czy nie da zainstalować lede wink a tak na serio to z tego co wiem wersja 2 ma napisane to na etykiecie

https://wiki.openwrt.org/toh/netgear/wndr4300

8

Od prawie dwóch lat mam TL-WDR4300 i jeszcze nigdy nie miałem z nim żadnych problemów. Obecnie działa na najnowszym LEDE z zainstalowanym fastpath i jak dotąd nic niepokojącego się nie stało. WiFi nie najgorsze. Ogólnie to zadowolony jestem.

WinISO.pl - Archiwum polskich wersji systemów Windows, Windows Serwer i Office

9

Witam kolegów.

Już prawie zamówiłem router, ale sprzedawca twierdzi, że po zalogowaniu się do routera NETGEAR WNDR4300, w którym jest oryginalne oprogramowanie, zgłasza się on jako v2 pomimo, że na naklejce jest tylko wndr4300.
Jak sprawdzić jednoznacznie czy mamy do czynienia z wersją v1 czy v2 ?
Jak odczytać dane procesora z ponoć oryginalnego softu, im prostsza metoda tym lepsza bo sprzedawca twierdzi, że się nie zna.
Z góry THX.

10

Niech przyśle zdjęcie naklejki na dole routera.

Z oryginalnego softu zwykle nie można takich rzeczy stwierdzić.

11

Na naklejce było WNDR4300, ale u ustawieniach routera zgłaszał się jako v2.
Ustaliłem w firmie Netgear, że jeśli w routerze opcja advenced jest v2 to jest to z całą pewnością v2.
Sprzedawca wycofał aukcje na olx i allegro i oczywiście nie odbiera telefonów (czyli wszystko jasne.)
ps. jakby co to z Piekar Śląskich nie kupować tego routera.
Polecam przy zakupie w/w routera prosić o zdjęcia nie naklejki, a wgranego firmware (opcje advenced), wtedy będzie bez przykrych niespodzianek.
Dzięki za zainteresowanie i pomoc.

12 (edytowany przez sty 2017-10-05 09:48:45)

Być może koledze nie uda się ponownie upolować owego Netgear WNDR4300v1, ale z autopsji wiem (pomagałem to zrobić...a w zasadzie to zrobiłem), że po zrobieniu moda na anteny, jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem co do zasięgu WIFI, niż wspominany tu w tym wątku konkurent od TP-LiNK TL-WDR4300. Gdy dodać jeszcze zdecydowane poprawienie osiągów w transferach - właśnie głównie na WIFI - po zastosowaniu programowego Fast Path (SFE od @gwlim) po prostu jest pozamiatane. TP-LINK okazuje się wypadać gorzej pod każdym względem w praktycznym użytkowaniu - ale to dopiero po minimalnym zmodyfikowaniu, czyli dobrze zrobionym modzie na 3 anteny 5GHz (jak dual-band to minimum 9 dbi, jak czyste "5" to już od 6 dbi widać wyraźną różnicę - mowa oczywiście o antenach dookólnych, bo co do kierunkowych lub strefowych to zupełnie inna bajka).
3420 v2 to straszny badziew i w zasadzie trudno tu porównywać go do czegokolwiek.

13

MR3420v2 to całkiem dobry sprzęt. Wadą jest jedynie słaby prąd w porcie USB i RAM/Flash, który nie odpowiada dzisiejszym standardom.
WiFi w WDR4300 jest dość słabe porównując do mr3420v2. Tutaj takie proste porównanie: https://tplinkforum.pl/t/porownanie-zas … 850re/5835

W WDR4300 SoC jest dość słaby, jeśli nie potrzeba Ci N w 5GHz to lepiej brać WR1043ND v2/v3 ( nie wiem jak sprawuje się V4 i V5)
Jak chcesz 5GHz to już lepiej z pasmem AC i kupić Archer C7 V2

https://tplinkforum.pl - Polskie forum poświęcone tematyce urządzeń firmy TP-Link i Neffos

14

Witam ponownie.

Nie mogę trafić na Netgeara w rozsądnej cenie, więc myślę nad 1043nd ( @Heinz skusił mnie zasięgiem).
Czy wersja v4 jest tak samo wspierana jak v3 ?
Gargoyle-pl (@Cezary) widzę tylko do v1, v2, v3 nie mogę znaleźć do v4.
Zależy mi na sofcie PL z graficznym interfejsem tak jak w Gargoyle-pl

@Cezary czy przewidywany jest rozwój gargoyle-pl oraz open-wrt na modele v3 i v4?
Boję się, że za chwilkę V3 z 8MB flash skończy swój żywot (wsparcie) tak jak 3420 v2 z 4MB flash.

@all z góry dzięki.

15

V4 nie ma, bo gargoyle które jest oparte na CC nie wspiera tego. Jak się przepisze na lede to będzie.

16

@Cezary

Na v4 open-wrt po Pl z graficznym interfejsem jest wspierane ?
ps. jaka jest szansa, żeby się szybko "przepisało" na lede dla v4 ? smile

17

Jak już to teraz LeDe

18

Teraz zainstaluj lede z luci, jest po polsku. Gagroyle będzie wymagało kilka miesięcy pewnie żeby osiągnęło znośny poziom działania.

19

Kup używany v2. Na Bez-Kabli ktoś odesłał na gwarancję v2 i otrzymał v3. Opisywał, że starszy model był stabilniejszy i miał lepsze radio.

Ja mam v2 z Gargoyle i z E3372 sesje mam po 500 godzin bez huba.

20 (edytowany przez PR0M1L 2017-10-07 11:22:58)

W poniedziałek idę do sklepu po v4, ze względu na pamięć i 2 lata gwarancji. (chyba że ktoś mnie przekona do czegoś innego, albo znajdę wndr4300v1).
Wgram lede z luci i będę czekał na gargoyle smile
EDIT:
@Cezary
Czy pliki "ethers" oraz "hosts" z gargoyle do 3420v2 będą pasowały do lede z luci do 1043v4 ? czy będę musiał wszystko od nowa wpisywać w router ?

21

To są pliki identyczny na każdym linuksie, więc tak, będą pasowały.

22

Witam
Mam już tp-link wr1043ndv4 z lede luci i jak zwykle kilka pytań.
- jak zmienić klasą adresową z 192.168.x.x na 10.10.x.x ? (chodzi o to żeby każdy użytkownik miał swoją pule na swoje urządzenia tj. 1użytkownik 10.10.1.x, 2uźytkownik 10.10.2.x, 3użytkownik 10.10.3.x itd, a użytkownicy bez statycznego ip dostawali 10.10.0.x, tu router wymusza klasą 192.168.x.x i nie wiem gdzie to zmienić)
- gdzie wgrać pliki ethers" oraz "hosts" z 3420v2

23

- Wszystko masz w /etc/config/network i /etc/config/dhcp. Jak chcesz dla każdego usera osobno to zrób sobie odpowiednie sieci, zrób staticdhcp i każdy będzie miał swoją podsieć.
- bez sensu pytanie smile Skoro to zgrałeś to wiesz skąd, prawda? W /etc są.

24

Oki mam, ale tam ręcznie trzeba zmieniać, a w gargoyle było to graficznie w ustawieniach routera a nie grzebaniem w plikach. Jest jakaś możliwość znalezienia tego w luci ?

ps. czekam z utęsknieniem (zapewne nie tylko ja) na Twojego gargoyle bo tego miałem opanowanego smile

25

Przecież to jest w luci - menu network/interfejsy. Jak oczywiście chce Ci się to w bawić.